Суд арештував чоловіка, якого виміняли у бойовиків: шахраював СМСками з донецької в'язниці

Середа, 6 травня 2020, 18:50
Суд арештував чоловіка, якого виміняли у бойовиків: шахраював СМСками з донецької в'язниці

Звільненого бойовиками і переданого Україні в результаті "пасхального обміну" Олександра Садівського арештували в Київ, його підозрюють у шахрайстві та зламі комп'ютерних мереж.

Джерело: видання "Ґрати", матеріали судового реєстру

Деталі: У березні 2018 року чоловік отримав статус підозрюваного в Києві і був оголошений в розшук. В той час він перебував в "ув'язненні" на окупованій території.

В день обміну в’язнями, 16 квітня 2020 року, суддя дав дозвіл на затримання Садівського. Після обміну він перебував на обсервації в зв'язку з карантином, а 30 квітня був затриманий.

Слідчий і прокурор просили суд заарештувати Садівського. Сам підозрюваний просив призначити йому домашній арешт. Він пояснив, що свою провину не заперечує, але не погоджується з кваліфікацією злочину – не вважає, що створив злочинну групу.

Садівський стверджував, що не буде переховуватися, готовий понести покарання і співпрацювати зі слідством. Підозрюваний також повідомив суду, що у нього хвора мати, яка потребує його допомоги.

Однак суд вирішив арештувати чоловіка, зокрема, вказавши, що йому інкримінують тяжкий злочин, який передбачає позбавлення волі на термін до 12 років з конфіскацією майна. Крім того, в справі 29 епізодів злочинної діяльності та 26 потерпілих. Сума завданих збитків становить понад 290 тисяч гривень.

Садівському дозволили вийти з-під варти під заставу в 420,2 тисячі гривень. Адвокат Лисенко повідомив "Ґратам", що його підзахисний залишиться в СІЗО, бо не має необхідної суми для застави.

Доповнено: У рішенні про арешт Садівського не зазначалась фабула його підозри. Адвокат також не став її коментувати, пославшись на адвокатську таємницю. Однак за матеріалами судового реєстру УП вдалось встановити суть справи, в якій підозрюють чоловіка.

За версією слідства, Садівський прямо із "СІЗО" в Донецьку створив групу шахраїв, які займались СМС-розсилками з неправдивою інформацію про блокування банківських карт потерпілих чи нібито виграшу ними авто.

У 2016 році чоловік організував своїх ймовірних спільників по телефону. Окрім Садівського у справі є ще 4 фігуранти, обвинувачення щодо яких вже направлено до суду.

Як зазначалось вище, затриманий не заперечує інкриміновані йому події.

Знати більше: Неоднозначний обмін: суперечливі історії тих, кого повернула та віддала Україна

"Мама в камері порізала собі вени": історії полонених, які не потрапили в список на обмін

Що було раніше: 16 квітня відбувся обмін утримуваними особами між українською стороною і бойовиками. Києву передали загалом 20 заручників.

УП писала, що Садовський провів в ув’язненні бойовиків майже 6 років. Відомо, що раніше чоловік працював у силових структурах, згодом звільнився. На момент затримання бойовиками був співробітником приватної охоронної фірми, охороняв пункти обміну валют.

Один з пунктів, який мав бути під його наглядом, 22 квітня 2014 року пограбували, задушивши вагітну касирку. У цій справі, розслідувати яку почали, коли територія ще була підконтрольна Києву, Садовського і затримали.

"Судила" його вже окупаційна влада і відправила відбувати "довічне ув’язнення". Перед обміном у 2020 року бойовики "помилували" чоловіка

Соня Лукашова, УП

"Українська правда" в Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News