КС скасував заборону на оскарження ухвали слідчого судді щодо бездіяльності прокурорів і слідчих

Четвер, 18 червня 2020, 21:00
КС скасував заборону на оскарження ухвали слідчого судді щодо бездіяльності прокурорів і слідчих

Конституційний суд визнав неконституційними положення частини третьої статті 307 Кримінального процесуального кодексу України, яка забороняла оскаржувати ухвалу слідчого судді за скаргою на рішення, дію чи бездіяльність слідчого або прокурора, яка полягає у невнесенні відомостей про кримінальне правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань.

Джерело: пресслужба КС

Дослівно: "Конституційний суд постановив, що положення ч.3 ст. 307 КПК є обмеженням конституційного права на судовий захист стосовно гарантій на апеляційний перегляд справи, а отже, суперечать положенням частин першої, другої статті 3, частини першої статті 8, частин першої, другої статті 55, пункту 8 частини другої статті 129 Конституції.

Визнані неконституційними положення втрачають чинність з дня ухвалення Конституційним судом цього рішення".

Деталі: КС виніс рішення за скаргою В’ячеслава Плескача 17 червня.

Автор клопотання стверджував, що передбачена окремими положеннями частини третьої статті 307 Кодексу заборона оскарження ухвали слідчого судді порушує його конституційне право щодо оскарження в суді рішень, дій чи бездіяльності органів державної влади, органів місцевого самоврядування, посадових і службових осіб, яке закріплене положеннями ч.2 ст. 55 Конституції.

Повідомляється, що Плескач у своїй конституційній скарзі також порушував питання щодо конституційності положень ч. 3 ст. 309 КПК (Скарги на інші ухвали слідчого судді оскарженню не підлягають і заперечення проти них можуть бути подані під час підготовчого провадження в суді).

Однак, у цій частині КС закрив провадження через "неприйнятність конституційної скарги".

КС нагадав, що його рішення є обов’язковим, остаточним і таким, що не може бути оскаржене.

Українська правда

"Українська правда" в Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування