Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

В ЄС прокоментували повернення собору Святої Софії статусу мечеті

Субота, 11 липня 2020, 00:21
В ЄС прокоментували повернення собору Святої Софії статусу мечеті

Верховний представник Європейського Союзу Жозеп Борель прокоментував рішення Туреччини повернути статус мечеті собору Святої Софії. В ЄС жалкують з приводу цього. 

Джерело: повідомлення Європейської служби зовнішніх дій 

Дослівно: "Рішення Державної ради Туреччини та президента Ердогана передати пам’ятку під Управління президента зі справ релігії викликає жаль".

Деталі: В ЄС зазначили, що собор  сильне символічне, історичне та загальнолюдське значення. Там також нагадали, що Туреччина як член Альянсу цивілізації, зобов’язалась сприяти міжрелігійному та міжкультурному діалогу, виховувати толерантність та співіснування. 

Що передувало: Вищий адміністративний суд Туреччини дозволив змінити статусу собору Айя-Софія в Стамбулі, що відкриває шлях до його перетворення на мечеть.

Собор, зведений у VI столітті при візантійському імператорі Юстиніані I, вважався протягом майже тисячоліття найбільшим у світі християнським храмом. Після захоплення Константинополя османами в 1453 році собор переробили на мечеть, добудувавши навколо нього чотири мінарети. Музеєм Айя-Софія стала в 1934 році. З 1985 року собор включений в список Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО.

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...
Реклама: