Виборча кампанія в Білорусі йде з безпрецедентним насильством: 30 нових затримань

Четвер, 16 липня 2020, 12:50
Виборча кампанія в Білорусі йде з безпрецедентним насильством: 30 нових затримань
Фото: Вадим Заміровський, TUT.BY

Близько 30 осіб було затримано в Білорусі 15 липня, в день, коли громадяни масово понесли в ЦВК скарги на відмову в реєстрації кандидатів у президенти, правозахисники заявляють про безпрецедентне насильство.

Джерело: правозахисний центр "Вясна", "Радыё Свабода", Tut.by

Деталі: Список затриманих, серед яких є і журналісти, оприлюднили правозахисники. Міліція затримувала людей після того, як закінчилася робота ЦВК і люди, які стояли в довжелезній черзі, почали розходитися.

Журналіст "Радыё Свабода" Антон Трохимович вів пряме включення біля будівлі Центрвиборчкому. З мікроавтобуса вискочили сім бійців ОМОНу, без пояснення причин скрутили його і потягли в машину. Там на журналіста наділи наручники і поставили на коліна, в рот засунули кулак, щоб не кричав, розбили ніс. Пізніше медики зафіксують перелом і накладуть шви.

Пряма мова правозахисника Володомр Лабкович: "Ця кампанія супроводжується безпрецедентним насильством, якого ми ніколи не бачили раніше. За нашим звичаєм виборча кампанія пов'язана з появою деяких нових політв'язнів. Це завжди мало місце в кожній виборчій кампанії. І в кампанії 2001, і 2006, і в 2010 році, крім 2015 року, всі кампанії супроводжувалися репресіями з боку влади проти активних учасників, в тому числі кандидатів.

Але це ніколи не було проявів із перших етапів виборчої кампанії. Тепер, на жаль, у нас це є насправді, оскільки палата представників вирішила призначити вибори".

Деталі: "Правозахисники за вільні вибори" підвели підсумки першого етапу спостереження за виборами президента Республіки Білорусь.

Перші адміністративні затримання відбулися в Мінську та інших містах Білорусі 8 травня, в день оголошення виборів виборів.

На цей час у Білорусі 25 політв'язнів, більшість з яких беруть участь у виборчій кампанії. Це, на жаль, і кандидати, і лідери, і члени ініціативних груп, і блогери.

Правозахисники відзначають, що з самого початку виборча кампанія супроводжувалася активними коментарями одного з головних кандидатів чинного президента Олександра Лукашенка, який безпосередньо давав інструкції про насильницьку реакцію на деяких кандидатів. Він не приховував, що особисто замовив затримання Сергія Тихановського і Віктора Бабарико.

Лабкович каже, що в таких умовах прозорі і вільні вибори неможливі. Особливо з урахуванням формування територіальних виборчих комісій, що складаються з представників провладних партій і організацій.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування