"ЄС" розробила законопроєкт про кримінальну відповідальність за колаборацію - Порошенко

Середа, 10 лютого 2021, 16:21
ЄС розробила законопроєкт про кримінальну відповідальність за колаборацію - Порошенко

"Європейська солідарність" ініціює ухвалення парламентом законопроєктів про кримінальну відповідальність за колаборацію і про боротьбу з російською пропагандою.

Джерело: лідер партії Петро Порошенко на брифінгу, пресслужба "ЄС"

Пряма мова: "Нами розроблено два законопроєкти. Перший законопроєкт - про кримінальну відповідальність (фізичних осіб, політичних партій і громадських організацій) за колаборацію. Я хотів би твердо наголосити, що не йдеться про тих, хто на окупованій території під загрозою життю вимушений працювати у... лікарнях або школах, а йдеться в першу чергу про тих, хто на контрольованій території проводить колабораційну роботу добровільно або за гроші".

Деталі: Фракція пропонує внести зміни до Кримінального кодексу, які встановлюють жорстку відповідальність за умисне і добровільне співробітництво громадянина України з країною-агресором в інтересах країни-агресора і на шкоду національній безпеці України та її союзникам.

Порошенко зазначив необхідність ухвалення відповідного законопроєкту найближчим часом.

Також, за словами Порошенка, в "ЄС" підготували законопроект про посилення відповідальності за дії, пов’язані з поширенням ворожої пропаганди, який має перекрити всі лазівки для неї.

Третій документ, який пропонує політсила Порошенка – постанова Верховної Ради "Про невідкладні заходи для припинення практики політично вмотивованих переслідувань". За словами Порошенка, постанова вимагає припинити політичні репресії проти добровольців, ветеранів, волонтерів, учасників Революції гідності – зокрема, Андрія Антоненка, Яни Дугарь, Юлії Кузьменко (обвинувачені в справі убивства Шеремета –ред.), кіборга генерала Марченка, представниць "ЄС" Софії Федини, Марусі Звіробій та інших.

Що передувало: Розмови навколо необхідності ухвалення закону проти колаборації точилися протягом всіх майже 7 років, коли триває збройна агресія Російської Федерації. 2 лютого 2021 року під тиском ветеранів АТО міська рада Миколаєва ухвалила звернення до Верховної Ради, президента та Кабінету міністрів щодо необхідності розробки та прийняття закону "Про колабораціонізм".

Нагадаємо: 2 лютого президент Володимир Зеленський ввів у дію рішення РНБО від цього ж дня  про застосування санкцій проти нардепа ОПЗЖ Тараса Козака та телеканалів кума Путіна Віктора Медведчука – "112 Україна", NewsOne, ZIK. П’ятий президент Петро Порошенко зазнав хвилі критики, що не запровадив такі санкції за час своєї каденції.

Українська правда

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування