Посольство США різко висловилося про збори Лукашенка: не сприяє розв'язанню кризи

Четвер, 11 лютого 2021, 16:09
Посольство США різко висловилося про збори Лукашенка: не сприяє розв'язанню кризи

Посольство США в Білорусі заявляє, що Всебілоруські народні збори не є інклюзивним майданчиком і не сприяють вирішенню політичної кризи в республіці.

Джерело: сайт дипломатичної установи

Дослівно: "11 лютого режим Лукашенко відкрив "Всебілоруські народні збори", яке, як стверджується, включає в себе делегатів з усієї Білорусі для визначення пріоритетів розвитку країни на найближчі п'ять років і може розглянути можливі поправки до конституції Білорусі. Однак ці "Всебілоруські народні збори" не є інклюзивної майданчиком, що справді представляє думки білоруського суспільства, і тому вони не сприяють вирішенню поточної політичної кризи в країні".

Деталі: Посольство США нагадує, що уряд РБ кинув лідерів білоруського протесту, активістів та просто незгодних в тюрми - часто за сфабрикованими звинуваченнями, - а інших насильно виштовхнуло з країни.

Підкреслюється, що політичні в'язні, ті хто, перебуває у вигнанні, а також близько 30 000 осіб, які пройшли через арешти з серпня 2020 року, заслуговують права голосу у визначенні майбутнього своєї країни шляхом справжнього, інклюзивного діалогу і через вільні і чесні вибори.

У той же час доповідь в рамках Московського механізму ОБСЄ надає зрозумілу і конкретну дорожню карту для широкої участі в політичному процесі.

Сполучені Штати закликають режим прийняти пропозицію головування ОБСЄ про сприяння справжньому, інклюзивної національного діалогу.

Відзначається, що прийняття і виконання рекомендацій в рамках московського механізму ОБСЄ могло б дозволити Білорусі встати на шлях політичного примирення, стабільності та демократичного прогресу.

Що передувало: Самопроголошений президент Білорусі Олександр Лукашенко на відкритті Всебілоруських народних зборів заявив, що першою і головною умовою його відходу від влади є мир у країні, а другою - гарантія безпеки його прихильників.

Передісторія:

  • Всебілоруські народні збори (подібні до з'їздів КПРС - ред.) - це загальні збори представників уряду Білорусі, керівників підприємств та представників інших галузей економіки. Традиційно проводяться кожні п'ять років перед черговими президентськими виборами. Але в 2020 році до виборів цього не сталося.
  • У країні з серпня 2020 року тривають безперервні масові мітинги проти режиму Лукашенка, який фальсифікував вибори президента в країні. Серед тисяч затриманих і оголошених у розшук за цей час опинялися журналісти, художники, спортсмени. Режим Лукашенка судить за надуманими звинуваченнями та кидає за грати і іноземних громадян і неповнолітніх.
  • Лукашенко з одного боку повторює, що за владу не тримається, а з іншого - висуває все нові і нові розмиті умови.

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування