Іспит на знання мови влітку мають скласти до 150 тисяч українців

Середа, 24 лютого 2021, 15:54
Іспит на знання мови влітку мають скласти до 150 тисяч українців

З 16 липня близько 100-150 тисяч громадян України повинні будуть засвідчити рівень володіння державною мовою, склавши відповідний іспит. Причина полягає в тому, що депутати і посадові особи органів місцевого самоврядування будуть зобов’язані володіти державною мовою та застосовувати її під час виконання службових обов’язків.

Джерело: звіт голови Національної комісії зі стандартів державної мови Орисі Демської, про який повідомляє "Радіо Свобода"

Пряма мова: "Кількість людей, які на сьогодні мають скласти іспит і з 16 липня засвідчити рівень володіння державною мовою, становить близько 100-150 тисяч".

Деталі: За її словами, центри для складання тестів на володіння українською мовою будуть щонайменше у кожному обласному центрі, а сертифікат на володіння державною мовою діятиме безстроково.

При цьому Демська зауважила, що закон зворотної дії не має, і всі, хто вже працює на держслужбі і не претендує на якусь посаду, не складатимуть іспит.

"Іспит складатимуть лише ті, хто хоче отримати сертифікат із перспективою, що колись обиратиметься на конкурсі", – зауважила вона.

Нагадаємо: 16 липня 2021 року набуває чинності норма про те, що кожен претендент на посаду в органах державної влади або місцевого самоврядування має складати іспит на рівень володіння українською мовою.

Верховна Рада у 2019 році ухвалила закон "Про забезпечення функціонування української мови як державної", який 16 липня того ж року набрав чинності. Він деталізував державний статус та вживання української мови в різних сферах життя: від бізнесу – і до освіти.

Від 16 січня цього року набула чинності норма про те, що мовою обслуговування споживачів в Україні є державна мова. Відтак інформація про товари та послуги на території України надається українською.

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування