Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

У Білорусі побачили "ознаки екстремізму" у книжці про Донбас

Четвер, 25 лютого 2021, 08:13
У Білорусі побачили ознаки екстремізму у книжці про Донбас

Мінська обласна експертна комісія з оцінки інформаційних продуктів знайшла ознаки екстремізму у книжці "Білоруський Донбас" про роль білорусів у російсько-українській війні на сході України.

Джерело: білоруська служба "Радіо Свобода"

Деталі: Співавторка книжки Катерина Андреєва (яка у 2017–2018 роках була авторкою проєкту Радіо Свобода "Донбас.Реалії") зараз перебуває за ґратами. Її разом зі ще однією журналісткою з "Белсат" Дар’єю Чульцовою засудили до двох років у колонії. 

Журналісток звинуватили в організації групових дій, які порушили громадський порядок і викликали проблеми в роботі громадського транспорту. Їх затримали під час стріму в Мінську, де силовики розганяли присутніх на місці загибелі Романа Бондаренка.

Журналістові Роману Васюковичу, який привіз книжку білоруських авторів, видану в Україні, загрожує штраф до 1450 рублів за "розповсюдження інформаційної продукції, що закликає до екстремістської діяльності".

Експертна комісія не уточнила, що саме в книжці містить "ознаки екстремізму".

Ще один автор книжки Ігор Ільяш написав у Фейсбуці, що не отримував висновок експертної комісії з оцінки інформаційної продукції та не знає, в чому виявлений екстремізм.

Ільяш запевняє, що " нічого екстремістського у "Білоруському Донбасі" немає і бути не може, всі ці звинувачення – суцільна нісенітниця".На його думку, "зараз у Білорусі будь-яка правда, будь-яка незгода прирівнюються до екстремізму".

Довідка: Книжка "Білоруський Донбас" – це журналістське розслідування участі білорусів у війні на сході України, ролі білорусів у ній та впливу конфлікту на Білорусь, ролі спецслужб і самого Олександра Лукашенка.

Перша презентація книжки в Білорусі відбулася 19 лютого в Посольстві України в Мінську, в ній взяв участь посол України Ігор Кизим.

"Українська правда" в Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...