З липня переговори у Мінську заблоковані – Резніков

Четвер, 25 лютого 2021, 13:59
З липня переговори у Мінську заблоковані – Резніков
Фото ukrainian.voanews.com

Віце-прем’єр з питань реінтеграції Олексій Резніков заявляє, що мирний переговорний процес на Мінському майданчику практично заблокований уже понад пів року.

Джерело: Резніков в інтерв’ю "Голосу Америки"

Пряма мова: "З липня практично заблокований мирний переговорний процес на Мінському майданчику. Припинені будь-які дискусії, є просто колотнеча та дивні вимоги. От наприклад – "Нехай парламент України прийме постанову, якою визнає Мінські угоди, а президент Зеленський його підпише. Ми вам текст постанови напишемо".

Деталі: Він додав, що на такі речі Україна завжди відповідає, що Мінські угоди не є міжнародним договором, вони не мають обов’язкового характеру, але це не означає, що Україна відмовляється від принципів та засад, які закладені в Мінських угодах.

Резніков нагадав, що мова там іде про виведення військ, техніки, незаконних збройних формувань, бойовиків та найманців з території України, про роззброєння, демілітаризацію та припинення вогню.

А далі – про необхідність проведення місцевих виборів, прийняття законопроекту, який забезпечить особливості місцевого самоврядування.

Віце-прем’єр додав, що українська сторона завжди наголошує, що спочатку йде безпекова складова, а потім політична.

На його переконання, нині треба "сісти з олівцем за стіл" лідерам Нормандського формату (можливо, з залученням іноземних партнерів, наприклад, Сполучених Штатів та Великої Британії) та пройтися по кожному пункту Мінських домовленостей – реалістичний він чи ні.

За словами Резнікова, наразі необхідно переписати 9 пункт у комплексі заходів, бо він написаний некоректно і виконати його неможливо саме з безпекових причин. Він пояснив, що якщо є недовіра, то для цього існують такі міжнародні інструменти, як мандат миротворчих сил.  

Він додав, що "заблокований повністю і обмін утримуваними особами". Віце-прем'єр відзначив, що Україна ще в липні 2020 року узгодила, за якими критеріями буде відбуватися обмін. Тоді ж проговорили і 19 нових ділянок для розмінування та 4 нових ділянки розведення сил та засобів. Але далі прогресу у цих питаннях немає.

Резніков додав, що наразі перемовини продовжуються в Нормандському форматі на рівні політичних радників. Зокрема, були зустрічі в Берліні як офлайн, так і онлайн.  

"Українська правда" в Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News