Перша премія "УП100. Сила жінок". Встигніть придбати квитки

Інтерпол відмовляється розшукувати причетних до злочинів у Криму - прокуратура

П'ятниця, 26 лютого 2021, 13:12

Інтерпол відмовляється здійснювати розшук осіб, причетних до злочинів на території окупованого РФ півострова Крим.

Джерело: керівник прокуратури Автономної Респбулікі Крим та м.Севастополь Ігор Поночовний в ході телемарафону до Дня опору окупації Автономної Республіки Крим та м.Севастополя, цитує "Інтерфакс-Україна"

Пряма мова: "Основна проблема, з якою стикаємося ми і правоохоронні органи автономії, враховуючи ту специфіку, в якій ми працюємо, це блокування порядку здійснення спеціального досудового розслідування. Тому що на даний час кримінально-процесуальний кодекс України дозволяє здійснювати спеціальне досудове розслідування тільки щодо осіб, оголошених у міжнародний розшук.

По-перше, процедура в національному законодавстві прописана абсолютно недосконало, але найбільшою проблемою в цьому випадку є позиція самого Інтерполу, який абсолютно під різними причинами і мотивами відмовляється здійснювати розшук осіб, які причетні до тих чи інших злочинів, скоєних у Криму.

Це стосується і військових злочинів, злочинів проти основ національної безпеки, загальнокримінальних злочинів. Тобто абсолютний бойкот будь-яких ініціатив щодо міжнародного розшуку злочинців, які здійснили злочини в Криму, оголошений Інтерполом. Неофіційно, звичайно".

Деталі: За словами керівника прокуратури АР Крим та м.Севастополь, не маючи можливості через Інтерпол оголосити в міжнародний розшук цих осіб, немає можливості отримати дозвіл на здійснення спеціального досудового розслідування і заочного засудження цих осіб.

Поночовний зазначив, що минулого тижня у Верховній Раді в першому читанні був проголосований законопроект про внесення змін до Кримінального процесуального кодексу щодо удосконалення механізмів здійснення спеціального досудового розслідування, який значно спрощує бюрократичні процедури і висловив надію, що з розблокуванням такого механізму ці справи підуть до суду швидше і в суді також будуть рухатися швидше.

Керівник прокуратури Криму також вказав, що у справі про засудження Ахтема Чийгоза встановлено 29 осіб, безпосередньо причетних до його переслідування.

З них вже щодо 7 людей - справи направлено до суду з обвинувальними актами в порядку спеціального досудового розслідування. Вироків, на жаль, поки немає.

Знати більше: "Це моє особисте пекло" Як окупували Крим: новини, які ми (майже) не помітили в лютому 2014-го

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування