Медведчук каже, що ніколи не мав стосунку до скандального нафтопроводу

Понеділок, 1 березня 2021, 12:06
Медведчук каже, що ніколи не мав стосунку до скандального нафтопроводу
Фото focus.ua

Один із лідерів партії ОПЗЖ Віктор Медведчук заявляє, що жодним чином не причетний до нафтопродуктопроводу "Самара – Західний напрямок", який із ним пов’язували.

Джерело: ВВС Україна

Пряма мова Медведчука: "(До цього нафтопродуктопроводу – ред.) ніколи не мали відношення ані я, ані члени моєї родини. Медведчук ніколи не мав відношення до цієї труби… ніколи взагалі, навіть до 1991 року".

Деталі: Він додав, що ще кілька років тому оскаржив у суді поширення інформації про свою причетність до цього нафтопродуктопроводу.

На питання ВВС про те, кому, на його думку, має належати суперечливий трубопровід, Медведчук сказав, що йому "немає потреби думати" на цю тему, бо він не має стосунку до цього об'єкту.

Але на повторне прохання поділитися своїми думками з цього приводу, Медведчук заявив: якби нафтопродуктопровід був загальносоюзною власністю, то мав би після розпаду СРСР перейти у власність України.

Водночас, за його словами, "це була власність Російської Радянської Федеративної Соціалістичної Республіки", а за таких умов після розпаду СРСР право власності на трубопровід могло б перейти до спадкоємиці РРФСР, тобто до Російської Федерації.

Для довідки: Українська ділянка нафтопродуктопроводу "Самара – Західний напрямок" довжиною 1433 км була побудована у радянські часи  і після проголошення незалежності України мав перейти у власність держави на підставі правонаступництва. 

Проте слідство вказує, що дочірня компанія російської АК "Транснафтопродукт" зазначений трубопровід у власність України не передала.

Після розпаду Радянського Союзу статус цього трубопроводу кілька разів оскаржувався в судах.

У 2011 році Господарський суд Рівненської області передав право власності на цей трубопровід Фонду держмайна України. Пізніше це рішення підтвердив апеляційний суд. 

У 2013 році Інститут держави і права імені Корецького НАНУ провів науково-правову експертизу, яка підтвердила, що цей трубопровід є державною власністю України, яку неправомірно присвоїла Росія у 1993 році.

Однак у 2017 році Господарський суд Рівненської області повторно розглянув справу про встановлення власника трубопроводу у зв'язку з нововиявленими обставинами (новою експертизою – ред.), скасував своє рішення від 2011 року і віддав право власності на нафтопровід "Прикарпатзахідтрансу". У 2018 році це рішення затвердив Верховний суд України.

Нині труба належить зареєстрованому у Рівному підприємству "Прикарпатзахідтранс". 

Сьогодні, за даними "Інтерфаксу-Україна", 99% акцій "Прикарпатзахідтрансу" контролюють білоруське підприємство "Нефтебитумный завод" та швейцарська компанія International Trading Partners.

Читайте також: "Медведчук бідкається, Льовочкін розводить руками. Як живе ОПЗЖ після санкцій"

Передісторія:

  • 11 стало відомо, що колишньому заступнику директора ДП "УкрДІАП" оголосили про підозру у зловживанні службовими повноваженнями як особі, що надала неправдивий висновок в суд, в результаті чого фірма "Прикарпатзахідтранс" безпідставно отримала у власність частину магістрального нафтопродуктпроводу "Самара – Західний напрямок".
  • "Прикарпатзахідтранс" експлуатує близько 800 км нафтопродуктопроводу "Самара – Західний напрямок", за яким дизельне паливо з Росії й Білорусі качають для України і транзиту до Європи.
  • ЗМІ пов'язували компанією "Прикарпатзахідтранс" із оточенням Медведчука.
  • У свою чергу, партія "Опозиційна платформа – За життя" заперечували зв'язок Медведчука з цим нафтопродуктопроводом.
  • 23 лютого Вищий антикорупційний суд наклав арешт на частину нафтопродуктопроводу "Самара-Західний напрямок".

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування