Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Дружина арештованого у Криму журналіста звернулася до Зеленського: боїться за чоловіка 

П'ятниця, 19 березня 2021, 16:34
Дружина арештованого у Криму журналіста звернулася до Зеленського: боїться за чоловіка 

Дружина заарештованого у Криму позаштатного співробітника "Радіо Свобода" на проєкті "Крим.Реалії" Владислава Єсипенка Катерина боїться за його життя і просить допомоги у Міністерства закордонних справ та президента Володимира Зеленського.

Джерело: Катерина Єсипенко, а також голова правління Кримської правозахисної групи Ольга Скрипник на пресконференції у Києві, "Радіо Свобода" й УНІАН

Пряма мова Єсипенко: "Я хочу звернутися до всіх, хто може нам допомогти та наблизити звільнення Владислава Єсипенка. До президента України, до омбудсмена, МЗС, до міжнародних організацій. Прошу допомоги у всіх, хто може нам в цьому допомогти...

Я вже не перший раз хочу заявити, що я боюся за життя свого чоловіка, особливо після вчорашнього відео. Це відео – черговий доказ побоїв, тортур та знущань над людиною. Також цей факт підтверджує недопуск двох незалежних адвокатів до мого чоловіка".

Деталі: Дружина журналіста зазначила, що на опублікованому відео "інтерв'ю" Єсипенко вдягнений у чужий одяг – не той, що вона йому передавала. Катерина припускає, що під одягом у Владислава міг бути пристрій чи корсет.

За словами жінки, на обличчі та шиї її чоловіка були помітні сліди побої, а слова, які Владислав вживав в "інтерв'ю", він ніколи не вживає у реальному житті.

Катерина також розповіла, що Влад на території Криму займався журналістською діяльністю, хоча не є професійним журналістом : "Він вважав своїм обов’язком висвітлювати події, які відбуваються на території Криму, і для цього він використовував кожну можливість", 

До Криму Влад їздив час від часу, родина до окупації півострова жила там, але виїхала у 2015 році.

Катерина Єсипенко розповіла, що намагалася через адвокатів передати Владиславу слова підтримки, але адвокати досі не змогли потрапити до нього.

Голова правління Кримської правозахисної групи Ольга Скрипник додала, що до Єсипенка не допускають адвоката Єміля Курбедінова, натомість йому без його згоди призначили адвоката Віолетту Синєглазову, яку правозахисники та активісти звинувачують у співпраці з ФСБ РФ та підтримці обвинувачення, а не своїх клієнтів.

За словами Скрипник, Синєглазов "допомагає слідству і тисне на людину для того, щоб вона зізналася в тому, що хоче ФСБ".

Голова КПГ додала, що "інтерв'ю" у Єсипенка брав  "журналіст" підконтрольного Кремлю ЗМІ.

Катерина Єсипенко розповіла, що 16 березня протягом години після того, як російська ФСБ опублікувала повідомлення про затримання його чоловіка, він їй зателефонував. Міг говорити лише на побутові теми, його голос "був рівним та беземоційним".

Затриманий не міг відповісти, чи його били.

Влад додав, що знає про призначення йому адвоката Синєглазової, і повідомив, що відмовився від адвоката Курбедінова, тому що "іншого адвоката бути не може і не буде".

Передісторія: 

  • 10 березня в окупованому Криму російська ФСБ затримала двох учасників акції до дня народження Тараса Шевченка, що відбулася в Сімферополі напередодні. Затримали Єлизавету Павленко та Владислава Єсипенка. У Павленко провели обшук, але її не затримували, а Єсипенка відвезли до ізолятора тимчасового утримання.
  • Єсипенку інкримінували ч.1. ст. 223-1 Кримінального кодексу Росії (Незаконні виготовлення, переробка або ремонт вогнепальної зброї, її основних частин (за винятком вогнепальної зброї обмеженого ураження), а також незаконне виготовлення боєприпасів), а потім додали й підозру у шпигунстві.
  • Єсипенку, який виявився журналістом-фрілансером, обрано запобіжний захід у вигляді арешту до 11 травня.

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування