"Суд" у Криму дав кримчанину 6 років колонії за участь у кримськотатарському добробаті

Середа, 24 березня 2021, 05:10
Суд у Криму дав кримчанину 6 років колонії за участь у кримськотатарському добробаті
Фото: профіль Аблямітова у "ВКонтакте"

Кіровський районний суд в окупованому Криму засудив до 6 років колонії суворого режиму з обмеженням свободи на рік кримчанина Меджита Аблямітова – його звинувачували в участі в кримськотатарському батальйоні.

Джерело: видання "Ґрати" в Криму після оголошення рішення, "Радіо Свобода"

Деталі: Мова йде про батальйон імені Номана Челебіджихана.

Аблямітову інкримінували "участь в незаконному збройному формуванні".

У "суді" він розповів, що був в офіційно зареєстрованому в Україні цивільному об'єднанні "Аскер", у яке фактично перетворився загін імені Номана Челебеджихана в 2016 році – після того, як йому відмовили у присвоєнні офіційного статусу.

Повідомляється, що проти Аблямітова свідчили кілька людей, які так само перебували в складі батальйону. На засіданні 21 січня від своїх свідчень відмовився раніше засуджений за аналогічним звинуваченням Айдин Мамутов. Він розповів, що співробітники ФСБ приносили йому на підпис вже готові протоколи допиту, однак не давали йому їх читати і, фактично, сфальсифікували матеріали справи.

Довідково. Батальйон імені Номана Челебіджихана - це кримське добровільне збройне формування, назване на честь першого голови уряду Кримської народної республіки. Воно було створене з учасників акції "Громадянська блокада Криму", які виступали за припинення товарних поставок до Криму з материкової України і блокували пропускні пункти з вересня 2015 року. Один з координаторів блокади Криму Ленур Іслямов розповідав, що кримськотатарський батальйон виконує завдання поставлені Генштабом, але основне завдання - охорона кордону Криму в самому Криму. Міноборони України відмовилося присвоїти формуванню офіційний статус.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування