У Білорусі заборонили книгу про Донбас за "пропаганду винятковості"

П'ятниця, 26 березня 2021, 18:06
У Білорусі заборонили книгу про Донбас за пропаганду винятковості

Суд в Білорусі визнав екстремістською і заборонив на території країни книгу "Білоруський Донбас" про російсько-українську війну на сході України.

Джерело: журналіст Роман Васюкович в коментарі "Єврорадіо", "Белсат"

Деталі: Васюковича судять за перевезення декількох екземплярів книги

Видання "Белсат" опублікувало постанову суду.

Дослівно: "Визнати книги "Білоруський Донбас" екстремістськими за ознаками розпалювання расової, національної або релігійної ворожнечі, пропаганди винятковості, зверхності або неповноцінності громадян за ознакою їх відношення до расової, національної, релігійної приналежності, пропаганди і публічного демонстрування нацистської символіки або атрибутики, матеріали та інструкції з вибухової справи, які можна використовувати в плануванні і здійсненні терористичних актів шляхом підриву цивільних і (або) військових об'єктів ".

 

Довідка: Книгу видали в Україні білоруські журналісти Ігор Ілляш і Катерина Андрєєва. Вони стежили за подіями на Донбасі з 2015 року. За чотири роки Ілляш і Андрєєва зробили десятки інтерв'ю, розслідувань і репортажів, основною темою і головними героями яких стали білоруси і "білоруський слід" на війні в Україні.

Андрєєва з осені 2020 го за висвітлення протестів в Білорусі перебуває за гратами, вона визнана політв'язнем.

Нагадаємо: В лютому Мінська обласна експертна комісія з оцінки інформаційних продуктів знайшла ознаки екстремізму в книзі.

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування