У Каталонії не вдалася перша спроба обрати нового керівника регіону

Субота, 27 березня 2021, 09:50
У Каталонії не вдалася перша спроба обрати нового керівника регіону

У Каталонії, де нещодавно відбулися вибори, з першої спроби не вдалося обрати нового президента регіону.

Про це повідомляє "Європейська прадва" з посиланням на DPA.

Пере Арагонес із "незалежницької" ERC, який з вересня 2020 року виконує обов'язк президента, після першого голосування депутатів не отримав необхідної кількості голосів. За нього проголосували 42 депутати із необхідних 68 (загалом у парламенті 138 місць), при цьому 33 голоси дали його однопартійці та ще 9 - депутати з крайньої лівої CUP.

Ліберально-консервативна JxCat, також "незалежницька", заздалегідь оголосила, що збирається утриматися під час голосування - що одразу підірвало шанси Арагонеса на обрання з першої спроби.  

Пере Арагонес сподівається сформувати коаліційний уряд у регіоні разом з JxCat та за підтримки CUP.

Втім, є шанси, що він зможе отримати посаду з другої спроби. На відміну від першого туру голосування, у якому за кандидатуру мають дати голоси щонайменш 68 депутатів, у другому достатньо отримати просту більшість з присутніх. 

Наступне голосування має відбутися у вівторок, 30 березня.

Усі три партії налаштовані добиватися незалежності регіону, але мають розбіжності з багатьох інших питань, що ускладнює для них перемовини й спільне управління. 

На додачу, JxCat хоче, щоб напрямком за здобуття незалежності займалася юридично неіснуюча "Рада республіки" під керівництвом колишнього глави регіонального уряду Карла Пучдемона, який втік до Бельгії. У такому разі "останнє слово" у діалозі з центром мав би Пучдемон. 

ERC, натомість, більш схиляється до діалогу з Мадридом.

Нагадаємо, на регіональних виборах у лютому більшість місць у парламенті отримали політичні сили, що виступають за незалежність регіону. Водночас серед лідерів за кількістю голосів опинились і "соціалісти", які проти незалежності. 

"Українська правда" в Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування