У судовій системі є своя "п'ята колона" – глава Верховного суду

Вівторок, 9 березня 2021, 11:43
У судовій системі є своя п'ята колона – глава Верховного суду

Голова Верховного суду Валентина Данішевська визнала, що в судовій системі є своя "п'ята колона" і закликала делегатів з'їзду суддів обрати нових гідних представників судового корпусу в органи судового управління.

Джерело: Данішевська, виступаючи на відкритті з'їзду суддів, "Інтерфакс-Україна"

Пряма мова: "Сподіваюся, що всі ви налаштовані на те, щоб обрати найбільш гідних, і я закликаю вас до цього. Ми повинні показати, що, хоча ми і йдемо своїм шляхом, проводимо цей з'їзд, але ми запропонуємо в ці (судові - ред.) органи людей, у яких бездоганна репутація...

І в судовій системі є своя "п'ята колона", але я впевнена, що ті люди, які забули про присягу або ті, хто вважає нашу присягу тільки фарсом, рано чи пізно підуть від нас - чи силами наших органів, або силами громадськості, але судова система з часом буде гідно виглядати серед інших державних органів і отримає належну повагу".

Деталі: За її словами, довіра до суддів в Україні відновлюється не так швидко, як цього б хотілося.

Також Данішевська додала, що формування органів судового управління і самоврядування є конституційним обов'язком суддів.

Глава ВС вважає, що судовій системі ще слід працювати, щоб отримати реальну незалежність "від будь-якого тиску - з боку влади, громадськості".

Також вона визнала, що існує "внутрішній тиск" і є сили, які намагаються посіяти розбрат між суддями різних регіонів і різних інстанцій.

XVIII черговий з'їзд суддів України проходить в Києві 9-11 березня, на порядку денному з'їзду - обрання суддів Конституційного суду України, членів Вищої ради правосуддя, Ради суддів України.

Що було раніше: Рада суддів перенесла місце проведення XVIII з'їду суддів України з приміщення Міжнародного центру культури та мистецтв до "Президент Готелю" у Києві. Таке рішення прийняли на підставі листа глави МВС Арсена Авакова, у якому він рекомендував змінити місце проведення з'їзду "з міркування питань безпеки делегатів та учасників форуму".

В центрі Києва проходить акція протесту проти з’їзду суддів, який має розпочатися о 10:00 у Президент Готелі.

Читайте також: Хто прийде на допомогу Тупицькому?

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування