У березні в Білорусі було більше тисячі затримань за політичними мотивами

Понеділок, 5 квітня 2021, 06:45
У березні в Білорусі було більше тисячі затримань за політичними мотивами
AP

Протягом березня в Білорусі було 1 139 затримань за політичними мотивами.

Джерело: дані правозахисного центру "Весна"

Дослівно: "За останній місяць зафіксовано 1 139 затримань за політичними мотивами, з них 841 в Мінську, в регіонах найбільше затримано в Брестській області - не менше 76 випадків".

Деталі: Напередодні Дня Волі в Білорусі відбулися масові превентивні затримання активістів. 25 березня ці затримання також були вдень ​​в різних містах. Того дня затримали 175 осіб - в Мінську і більше 75 осіб -  в регіонах. Ще 250 осіб затримали 27 березня.

Зокрема, відомо про 36 затримань журналістів.

Крім того, в березні білоруські суди розглянули понад 490 адміністративних справ щодо громадських активістів та учасників протесту і в результаті наклали 395 арештів (від 3 до 30 діб) і 82 штрафи.

Зазначається, що 1 березня в Білорусі набули чинності поправки до Кодексу про адміністративні правопорушення та Процесуально-виконавчого кодексу про адміністративні правопорушення. Відтак, посилені санкції щодо учасників мирних зібрань, що проводяться без дозволу влади.

Згідно зі списком політв’язнів на сайті "Весни", у країні станом на 5 квітня - 324 політичні в’язні.

Передісторія: З серпня 2020 року в Білорусі тривають протести, пов’язані з оголошенням результатів президентських виборів, згідно з якими переміг білоруський диктатор Олександр Лукашенко.Україна та багато європейських країнСША та Канада не визнають Лукашенка президентом Білорусі.

"Українська правда" в Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування