Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Оригінал Конституції Пилипа Орлика буде в Україні на День незалежності

П'ятниця, 21 травня 2021, 11:17
Оригінал Конституції Пилипа Орлика буде в Україні на День незалежності

Швеція тимчасово передасть Україні оригінал латиномовної версії Конституції Пилипа Орлика 1710 року для експонування до 30-ї річниці незалежності України у "Софії Київській".

Джерело: міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба у Facebook та міністр культури Олександр Ткаченко у Telegram 

Пряма мова: "Я обіцяв сюрприз і тепер це вже не секрет: вперше за 311 років оригінал Конституції Пилипа Орлика потрапить до Української держави. 

Ми повертаємо Україні Україну. Присутність оригіналу Конституції вже у незалежній державі – це ще один крок відновлення нашої історичної тяглості від часів Русі, Козацької держави, Української Народної Республіки і донині".

Деталі: Кулеба зазначив, що за дорученням президента Володимира Зеленського МЗС звернулося до Швеції з проханням надати у позику оригінал латиномовної версії Конституції Пилипа Орлика (1710) для її тимчасового експонування в Україні в рамках святкування 30-ї річниці Незалежності.

"Це були вкрай складні переговори, нам пропонували копію, але ми хотіли лише оригінал, який ніколи не був в Україні. І тому я особливо вдячний Швеції за вияв справжньої солідарності з Україною та взаємної готовності надалі розвивати тисячолітні зв’язки між нашими народами", – зазначив Кулеба.

 

Кулеба подякував Національному архіву Швеції Riksarkivet та його директорці Карін Острем Іко за можливість представити українцям та іноземним гостям "надзвичайно важливу для історії українського державотворення реліквію". 

Також голова МЗС подякував швецькій колезі Анн Лінде та українським колегам по Кабміну. 

"Конституція Орлика буде не єдиним шведським експонатом - Лінчопінгська міська бібліотека погодилась надати для тимчасового експонування в Україні Гетьманську булаву, яка, за легендою, після Гетьмана Івана Мазепи належала Гетьману Пилипу Орлику. Я також вдячний бібліотеці за це рішення", – додав Кулеба.

Міністр культури Олександр Ткаченко повідомив, що заповідник "Софія Київська" прийме Конституцію Орлика та забезпечить доступ усім охочим. Оригінал документу можна буде побачити влітку, потім він повернеться до Швеції.

За словами Ткаченка, "це вкрай важливий міжнародний жест для України, адже історія – частина нашої ідентичності і культури".

Цьому передувало: 20 травня Володимир Зеленський на підсумковій за 2 роки президентства пресконференції анонсував грандіозне святкування 30-річчя незалежності України та пообіцяв, що в Україну вперше привезуть Конституцію Пилипа Орлика.

Довідка: Конституція Пилипа Орлика (Договори і Постановлення Прав і вольностей Війська Запорозького) – конституційний договір гетьмана Війська Запорозького Пилипа Орлика зі старшиною та козацтвом, який визначав права і обов'язки усіх членів Війська. Укладений 5 квітня 1710 року при Бендерах (нині Молдова).

Документ мав бути ратифікований шведським королем Карлом XII у разі його перемоги в Північній війні. Був чинним 4 роки. 

Документ складається з преамбули та 16 статей. Написаний староукраїнською мовою та латиною. Договір староукраїнською мовою зберігається в Москві (копія є в Музеї гетьманства у Києві), латиною – у Швеції.

Конституція є пам'яткою української політико-філософської та правової думки. 

"Українська правда" в Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування