Кінотеатр "Київ" стоїть зачинений, місто недоотримало 22 мільйони – оголошено підозри

Середа, 13 жовтня 2021, 13:40
Кінотеатр Київ стоїть зачинений, місто недоотримало 22 мільйони – оголошено підозри
кінотеатр "Київ". фото з Вікіпедії

Директору Департаменту комунальної власності міста Києва, його першому заступнику та директору комунального підприємства "Київкінофільм"  повідомлено про підозру в службовій недбалості, внаслідок якої бюджет столиці недоотримав  кошти за оренду понад 22 мільйони гривень.

Джерело: Київська міська прокуратура

Деталі: Згідно з даними з офіційних сайтів установ, КП "Київкінофільм" очолює Денис Хомич. Директором Департаменту комунальної власності м. Києва є Андрій Гудзь, посаду його першого заступника займає Олег Шмуляр.

Встановлено, що у 2019 році перший заступник начальника  Департаменту комунальної власності Києва та директор КП "Київкінофільм"  уклали з приватним товариством трьохсторонній договір щодо оренди приміщень кінотеатру "Київ" площею понад 7 тис. кв м на вул. Великій Васильківській, 19.

Орендна плата, визначена протоколом засідання конкурсної комісії, становила 2,1 млн гривень без урахування ПДВ за базовий місяць.

Товариство заплатило кошти у повному обсязі в період з червня по листопад 2019 року включно. Однак у подальшому орендар звернувся до Департаменту комунальної власності Києва з проханням перевірити стан використання будівлі кінотеатру "Київ". У зв’язку з цим, директор Департаменту утворив комісію, яка вже наступного дня склала акт про зупинення виконання сторонами своїх зобов'язань по договору оренди в частині нарахування та сплати орендної плати через неможливість використання орендарем приміщень кінотеатру.

Зазначений акт став підставою для припинення нарахування орендної плати, починаючи з грудня 2019 року, і був підписаний представником балансоутримувача - директором КП "Київкінофільм" та керівником відділу Департаменту комунальної власності КМДА.

В ході досудового розслідування встановлено, що складення вказаного акту не передбачено чинним законодавством, а порядок вирішення спорів у частині придатності об’єкта оренди до використання за цільовим призначенням відноситься до компетенції суду.

Крім того, згідно з висновком комплексної судової будівельно-технічної експертизи приміщення кінотеатру "Київ" повністю придатне на теперішній час для експлуатації за цільовим призначенням – організації кінопоказів.

Дослівно прокуратура: "Внаслідок несумлінного виконання вищезгаданими особами своїх службових обов’язків щодо забезпечення контрою за виконанням умов укладеного договору, а також звільнення орендаря від орендної плати у спосіб, не передбачений законодавством, територіальній громаді міста Києва завдано матеріальної шкоди на суму понад 22 млн грн. у вигляді недоотриманих щомісячних орендних платежів".

 
фото прокуратури

Досудове розслідування у кримінальному провадженні на цей час триває.

Що передувало: У листопаді 2019 року директор КП "Київкінофільм" Денис Хомич заявив, що будівля кінотеатру "Київ" наразі перебуває у непридатному до використання за призначенням стані.

Передісторія:

  • Головне управління майном КМДА передало цілісний майновий комплекс кінотеатру "Київ" в оренду ТОВ "Культурний центр "Кінотеатр Київ" 4 січня 1999 року строком на 10 років. Згодом договір був продовжений, термін його дії завершився 4 січня 2019 року. За даними КМДА орендна ставка до 2019 року становила 47 тисяч гривень на місяць, а деякі приміщення кінотеатру надані у суборенду до 2020 року. 
  • У квітні 2019 року бізнесмен Борис Фуксман заявив, що мережа кінотеатрів Cinema City продовжить розширюватися за рахунок придбання та оновлення старих залів, а також будівництва нових залів у торгових центрах.
  • 15 квітня у конкурсі на оренду кінотеатру виграла мережа "Сінема Центр". Підприємство перемогло із ціною оренди у понад 2 мільйони 100 тисяч гривень на місяць.
  • Колишнє керівництво кінотеатру "Київ" назвало конкурс незаконним і не приймало в ньому участі. Після визначення переможця конкурсу "КЦ Кінотеатр Київ" подав позов до суду проти Департаменту комунальної власності. 
  • 7 червня в КМДА повідомили, що тимчасово закрили кінотеатр для "інвентаризації та обстеження", щоб уникнути незаконних знищень або пошкоджень майна територіальної громади міста Києва. Своє рішення пояснили діями колишнього орендодавця, який в квітні-травні нібито "перешкоджав обстеження приміщення".
  • У той же час "КЦ Кінотеатр Київ" повідомила про силове захоплення. З тих пір кінотеатр так і не відновив свою роботу.

Українська правда

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування