Напад на журналістів "Схем": фігуранту, який вислизнув з банку, вручили підозру вдома

Четвер, 7 жовтня 2021, 09:20

Столичні правоохоронці вручили підозру одному з фігурантів справи про перешкоджання професійній діяльності журналістів "Схем".

Джерело: речниця Київської міської прокуратури Надія Максимець у коментарі УП, співрозмовник УП в правоохоронних органах 

Пряма мова Максимець: "Вручили сьогодні за місцем проживання у присутності адвоката разом із повістками з викликами до органу слідства".

Деталі: За даними джерела УП, йдеться про директора департаменту інформаційної політики "Укрексімбанку" Володимира Пікалова, який напередодні уникнув вручення підозри, прослизнувши з місця роботи через інший вихід.

Місцезнаходження голови "Укрексімбанку" Євгена Мецгера, відносно якого також складено повідомлення про підозру, встановлюється.

UPD. Пізніше стало відомо, що Мецгеру також повідомили про підозру.

Що передувало: 6 жовтня поліція і прокуратура прийшли в "Укрексімбанк" вручити підозру фігурантам кримінального провадження щодо перешкоджання професійній діяльності журналістів "Схем".

Адміністрація банку заявила правоохоронцям, що один із фігурантів склав повноваження (раніше про тимчасове складання повноважень заявив глава банку Євген Мецгер -ред.), інший написав заяву про звільнення. У прокуратурі наголосили, що ці особистості на той момент не були звільнені і повинні перебувати на робочому місці. Однак адміністрація повідомила, що цих осіб на робочому місці немає, а підстави їх відсутності невідомі.

На вулиці Антоновича перед будівлею зібралася акція протесту проти протиправних дій, допущених керівництвом і охороною банку, які вилучали техніку у журналістів і намагалися знищити відзнятий матеріал.

Передісторія:

  • 4 жовтня "Схеми" повідомили про напад у державному "Укрексімбанку" під час запису інтерв’ю із головою правління цієї фінустанови Євгеном Мецгером прямо у його кабінеті. Мецгеру не сподобалось одне із запитань журналіста-розслідувача Кирила Овсяного, після чого він наказав охороні "забрати камери" та "дістати із них касети". Журналіст зміг записати те, що відбувалось, на аудіо.
  • Представники редакції, які прибули на місце події, викликали поліцію та написали заяву про перешкоджання журналістській діяльності. 
  • Державний "Укрексімбанк" звинуватив журналістів "Схем" у спробі протиправно заволодіти інформацією з обмеженим доступом і додав, що планує звернутися до правоохоронців.
  • 5 жовтня журналісти "Схем" відновили та оприлюднили кадри нападу під час інтерв’ю в державному "Укрексімбанку".
  • Після оприлюднення відео з доказами нападу на журналістів голова правління "Укрексімбанку" Євген Мецгер заявив, що склав повноваження на час розслідування.