Бурба каже, що йому не дають ознайомитися з протоколами свідчень для ТСК

Понеділок, 13 грудня 2021, 17:57

Колишній очільник Головного управління розвідки Василь Бурба стверджує, що йому не дають змоги ознайомитися та підписати свідчення, які він надав Тимчасовій слідчій комісії стосовно так званої "справи ваґнерівців".

Джерело: інтерв’ю Бурби для медіа "Настоящее время"

Пряма мова: "Я розповів ТСК усе, що я знав, і все, що я припускав стосовно провалу спецоперації.

Я звертався до ТСК та її голови, але мені все ж ще не дають можливості підписати протоколи (з моїми свідченнями – ред.).

Деталі: Бурба додав, що з моменту надання свідчень вже минуло півтори місяця.

На його думку, без підпису протоколи зі свідченнями або можуть не брати до уваги взагалі, або ж фальсифікувати. 

Він повторив тезу, що провал спецоперації зумовлений тим, що "деякі радники й посадовці в Офісі президента боялися зіпсувати стосунки з росіянами".

Довідково: Бурба був начальником Головного управління розвідки Міністерства оборони з 15 жовтня 2016 року по 5 серпня 2020 року. 

Читайте також: "Були хвилювання з боку керівництва, але темників не було". Голова ТСК Безугла про справу "вагнерівців"

Передісторія: 

  • У вересні ТСК заслухала свідчення Бурби, але раптово перервала його та перенесла засідання. Зрештою його свідчення члени ТСК дослухали повністю 24 вересня, але не в приміщеннях Верховної Ради, а в приміщенні Головного управління розвідки.
  • 17 листопада міжнародна група журналістів-розслідувачів Bellingcat оприлюднила своє розслідування провалу української спецоперації із затримання бійців російської приватної військової компанії "Ваґнер". Розслідучі підтвердило наявність такої операції, а також з'ясували, чому голова Офісу президента Андрій Єрмак попросив перенести фінальну стадію операції.
  • Згодом, Тимчасова слідча комісія у Верховній Раді також підтвердила, що спецоперація була, але народним депутатам не вдалося встановити, хто причетний до її провалу.
  • На пресконференції 26 листопада президент Володимир Зеленський сказав, що очільник розвідувального органу ГУР МОР Василь Бурба "авантюрист" і хотів втягнути Україну до іноземної спецоперації, яка би нашкодила міжнародному становищу держави.
  • Єрмак 1 грудня заперечив, що давав будь-які вказівки колишньому начальнику ГУР МО Василю Бурбі про перенесення спецоперації. Чинний начальник ГУР МО Кирило Буданов прокоментував, що глава розвідки не зобов'язаний виконувати вказівки чи прохання глави Офісу президента.