У 2021 році з поліції звільнилося більше 13 тисяч людей. Очільник НПУ розповів, як підвищать зарплату

Середа, 12 січня 2022, 13:46
У 2021 році з поліції звільнилося більше 13 тисяч людей. Очільник НПУ розповів, як підвищать зарплату
Ігор Клименко. фото НПУ

Із лав Національної поліції в 2021 році звільнилися більше 13 тисяч осіб, в тому числі через низькі зарплати. Ситуація з фінасуванням у 2022 році зрушила з місця, але не є до кінця вирішеною.

Джерело: голова НПУ Ігор Клименко в інтерв’ю виданню "Цензор.нет"

Пряма мова: "2019-го звільнилося 13 300 людей. 2020-го – 10 589 осіб. 2021-го – 13 321. Трохи у нас пригальмувалося у "ковідному" році. Із 13 тисяч, які пішли минулого року, поліцейських – майже 9,5 тисяч. Інші – це вільний найм, держслужбовці.

Реклама:

У великій кількості слідчі та спецназівці йдуть у ДБР чи Бюро економічної безпеки. І я не маю права тримати їх тут. Вони все одно підуть, бо там зарплата в рази більша.

Деталі: Очільник поліції зазначив, що з 2019 по 2021 роки бюджет Національної поліції не змінювався. Наразі у поліцейських найнижча серед правоохоронців зарплата. Також, за словами Клименка, середня зарплата українського поліцейського на 15% менша, ніж у цивільних осіб.

Голова НПУ скрушно зазначив, що в українському суспільстві непопулярно порушувати питання підвищення зарплати поліцейським. Водночас у пандемію на вулицях працювала і далі продовжує працювати лише поліція, зокрема - на масових заходах, наголосив Клименко.

ВІДЕО ДНЯ

На підвищення заробітної платні певним категоріям поліцейським з січня має піти трохи більше мільярда гривень.

З лютого мають підвищити зарплату іншим категоріям поліцейських, але гроші на це уряд ще має виділити.

Пряма мова: "Патрульна, поліція особливого призначення, дільничні, підрозділи, які відповідають за взаємодію з громадами, а також ті, які протидіють домашньому насильству, ювенальна превенція, поліція діалогу, конвойна служба, вибухотехнічна, кінологічна, співробітники ІТТ отримують зростання на 10%.

А слідчим, дізнавачам, оперативникам територіальних підрозділів виплатять з січня по плюс 5%, а в лютому вони отримають ще додатково 5%. Таким чином ми вийдемо і для цих категорій співробітників на підвищення 10%. Нам довелося розділити підвищення для цих категорій у два етапи, оскільки в їхньому штаті багато людей. Ми б "витягнули" підвищення в 10% лише для однієї з цих категорій. Але вирішили, що це буде несправедливо, тому й розтягнули підвищення їм на два місця.

З лютого, як повідомив міністр, підвищення мають отримати решта категорій поліцейських...

У нас грошей наприкінці року не залишалося взагалі, а про те, що нам реально додали, я також сказав. Ми зараз розподіляємо ці додаткові 1,02 млрд. грн. Щомісяця можемо використати лише 1/12 суми.

Простіше кажучи, якщо цей мільярд на рік розбити, це дозволить нам підвищити зарплату на 10% для певної кількості особового складу. Якщо бути точним – це десь 44 тисячі особового складу, тобто менше 40% персоналу. Тобто усім не отримати підвищення відразу. Але оскільки нам Кабінет міністрів обіцяє виділити додаткові кошти, ситуація в цілому змінилася".

Деталі: Якщо ж кошти на подальше підвищення зарплати уряд не виділить, відомству доведеться "знімати" їх із запланованого фінасування на грудень 2022 року (як було у 2017 році), водночас так ризикувати на хотілося б – зазначив Клименко.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування