Українці стали менше довіряти соціологам

Вівторок, 18 січня 2022, 12:23
Українці стали менше довіряти соціологам
Фото pixabay.com

Рівень довіри українців до соцопитувань знизився – наприкінці 2021 року даним соціологічних організацій, які вже давно працюють, довіряли 37% респондентів, тоді як у грудні 2020 році таких було 41%.  

Джерело: результати опитування Київського міжнародного інституту соціології, проведеного 3-11 грудня 2021 року

Дослівно соціологи: "Грудневе опитування 2021 року показало, що 37% опитаних довіряють даним соціологічних організацій, що вже давно працюють, 23% – не довіряють, інші не мають певної думки з цього приводу.  

Реклама:

Рівень довіри до даних соціологічних опитувань за останні роки дещо зменшився (з 41% у 2020 році до 37% у 2021 році)". 

 
Інфографіка КМІС

Деталі: Баланс довіри і недовіри (відсоток тих, хто довіряє, мінус відсоток тих, хто недовіряє) складає +14%, рік тому він дорівнював +20%.

Соціологи зазначають, що рівень довіри до результатів соцопитувань організацій, які вже давно працюють та публікують результати своїх досліджень, серед українців за останні 17 років спочатку суттєво підвищився (із 36% у 2002 до 47% у 2004), потім залишався більш-менш стабільним з деякими коливаннями (49% плюс-мінус 2%) до 2017 року.

ВІДЕО ДНЯ

У 2018 році він знизився до 43%, а в 2021 році опитування показало знов зниження довіри.

Також за останні декілька років знизився баланс довіри і недовіри до соцопитувань з +36% у 2017 році до +14% – у 2021 році. 

 
Інфографіка КМІС

За словами гендиректора КМІС, професора НаУКМА Володимира Паніотто, за рівнем довіри соціологи поступаються армії, волонтерам та церкві,  але випереджають інші соціальні інституції і групи (зокрема, ЗМІ, та владні структури).

Зниження рівня довіри, за його словами, може бути пов’язане з методологічними проблемами самих соціологів (через ковід і відсутність перепису населення знижується якість досліджень).

Водночас головними причинами зниження довіри Паніотто називає:

  • діяльність псевдо-соціологічних компаній, які оприлюднюють фейкові дані;
  • низький рівень соціологічної культури політиків і журналістів, які плутають різні види рейтингів, порівнюють різні види опитувань;
  • брудні політтехнології, коли політичні сили через підконтрольних політологів, ЗМІ і блогерів свідомо знищують довіру до професійних компаній, якщо результати опитування вони вважають невигідними для своєї політичної сили. 

КМІС проводить вивчення ставлення населення до соціологічних опитувань раз на рік, у грудні.

Дослідження тривало 3-11 грудня. Методом телефонних інтерв’ю на основі випадкової вибірки мобільних номерів було опитано 2000 респондентів від 18 років, які мешкають у всіх регіонах України (крім АР Крим та окупованих районів Донецької та Луганської областей.).  

Статистична похибка вибірки (з імовірністю 0,95 і з врахуванням дизайн-ефекту 1,1) не перевищує: 2,4% для показників, близьких до 50%, 2,1% для показників, близьких до 25%, 1,5% – для показників, близьких до 10%, 1,1% – для показників, близьких до 5%.

Українська правда
Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування