ПЦУ закликало всі громади УПЦ МП перейти до них

Вівторок, 22 березня 2022, 15:52

Священний синод Православної Церкви України закликав духовенство і мирян громад Московського патріархату "послідувати Томосу". 

Джерело: twitter-сторінка митрополита Київського Епіфанія

Дослівно: "Наш Священний Синод закликає архієреїв, духовенство, монастирі та релігійні громади, які перебувають в юрисдикції Московського патріархату в України, послідувати Томосу про автокефалію ПЦУ та увійти в канонічне єднання з Православною Церквою України".

Чому це важливо: Російська влада використовує тему "захисту православ’я" як привід для війни проти України. Російська пропаганда твердить, що, мовляв, українська влада створює штучні перепони вірним Московського патріархату та вибірково дискримінує громадян за ознакою належності до УПЦ МП.

Крім того, керівництво російської православної церкви, на чолі з патріархом Кирилом, підтримали російське військове вторгнення 24 лютого.

Передісторія: 

  • Згідно із соціологічними опитування, 63% українців підтримують ідею розриву УПЦ МП зв’язків із РПЦ.
  • 20 березня стало відомо, що кілька парафій Московського патріархату  на Львівщині возз’єднались із ПЦУ.
  • Вірні різних християнських конфесій дистанціюються від російського православ’я та патріарха Кирила через його підтримку дій Путіна. Зокрема, окремі парафії РПЦ закордоном розірвали літургійний зв’язок із Москвою, а всередині самої церкви є ознаки розколу.
  • Очільник УПЦ МП митрополит Онуфрій засудив російське військове вторгнення в Україну 24 лютого та підтримав Збройні сили України.
  • Предстоятель ПЦУ Епіфаній раніше заявив журналістам, що вбивство російських окупантів на українській землі не є гріхом.