Зеленський відреагував на проєкт резолюції про визнання дій Росії в Україні геноцидом

Четвер, 21 липня 2022, 22:47
Зеленський відреагував на проєкт резолюції про визнання дій Росії в Україні геноцидом
Олена Зеленська у Конгресі США, фото Офісу президента України

Президент України Володимир Зеленський пов'язав пропозицію визнати геноцидом дії Росії в Україні, представлену в Сенаті США, із виступом його дружини Олени Зеленської перед Конгресом.

Джерело: Зеленський у вечірньому зверненні до народу 

Пряма мова: "Декілька місяців тому наша експертна група під головуванням Єрмака і Макфола запропонувала визнати дії Росії проти України геноцидом. І ось перший реальний результат візиту першої леді України в Сполучені Штати: сенатори Ріш, Кардін, Вікер, Блюменталь, Портман, Шахін та Грем представили проєкт резолюції про визнання дій Росії в Україні геноцидом.

Реклама:

У резолюції зазначено, що дії Росії в Україні, які включають примусову депортацію до Росії та цілеспрямоване вбивство українського цивільного населення під час масових звірств, є геноцидом проти народу України. 

Сенатори представили резолюцію невдовзі після того, як Олена виступила зі зверненням безпосередньо до Конгресу США".

Деталі: Зеленський додав, що за проєктом документа Сенат США засуджує Росію за вчинення актів геноциду проти народу України; закликає Сполучені Штати разом із союзниками по НАТО та ЄС підтримати уряд України, щоб запобігти подальшим актам російського геноциду проти українського народу.

ВІДЕО ДНЯ

Також пропонується підтримати трибунали та міжнародні кримінальні розслідування для притягнення російських політичних лідерів і військового персоналу до відповідальності за агресивну війну, за військові злочини, злочини проти людяності та геноцид.

"Всіма своїми терористичними атаками проти українців і нашої держави Росія тільки закопує сама себе", – наголосив український президент.

Передісторія: 20 липня Олена Зеленська виступила у Конгресі США – і це вперше, коли перша леді отримала таку можливість. Дружина українського президента не лише розповіла конгресменам про воєнні трагедії українських родин, але й попросила зброю для України.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування