"Народ ждал освободителей": "Схеми" опублікували таємні розмови Богуслаєва

Середа, 8 березня 2023, 20:44
Народ ждал освободителей: Схеми опублікували таємні розмови Богуслаєва
БОГУСЛАЄВ В ЗАЛІ СУДУ 24 ЖОВТНЯ. ФОТО: ВІКТОРІЯ РОЩИНА

Журналісти програми "Схеми" оприлюднили записи телефонних розмов на той час президента "Мотор Січі" В’ячеслава Богуслаєва, які він вів з представниками російського військово-промислового комплексу під час повномасштабної війни.

Джерело: "Радіо Свобода"

Деталі: На записах Богуслаєв висловлює своїм російським співрозмовникам побажання, щоб президент Росії Володимир Путін довів намір окупації України до кінця, нарікає на ракетні обстріли Запоріжжя через те, що вони зачепили очолюваний ним авіаційний завод, обурюється мародерством з боку окупантів, та при цьому продовжує домовлятись з російськими бізнес-партнерами про таємне постачання до Росії двигунів для військових гелікоптерів через треті країни – зокрема, через Китай.

Реклама:

Ці записи журналісти отримали від джерел у правоохоронних органах, проаналізували та співставили з подіями того часу, а також додатково верифікували їх за допомогою експертизи Національного центру медіаекспертиз в США.

Згідно з аудіозаписами, 17 березня 2022 року Богуслаєв, на той час президент "Мотор Січі", скаржився російському генерал-полковнику у відставці Анатолію Сітнову на обстріли запорізького авіаційного підприємства армією РФ. Сітнов – голова ради директорів московської компанії "Двигуни "Володимир Клімов – Мотор Січ", що здавна займається ремонтом двигунів українського виробництва "Мотор Січ", зокрема для військових РФ.

"Били вже вдруге по нас, бл***. Так що все це балачки, що мирне населення не треба чіпати. Все це ху***. Зараз ремонтую будівлю, вікна, приміщення, бл***. "Дякую" друзям передай там всім", – казав Богуслаєв.

ВІДЕО ДНЯ

З цією ж скаргою президент "Мотор Січі" телефонував Петру Кононенку, який на момент розмови обіймав посаду члена ради директорів "Мотор Січі". Нині Кононенко керує російським підприємством "Борисфен" – співзасновником якого є "Мотор Січ" – що займається ремонтом та обслуговуванням авіадвигунів. Богуслаєв просив Кононенка розповісти про обстріли, зокрема, командувачу протиповітряної оборони сухопутних військ Росії Олександру Лєонову. Згодом Кононенко відреагував: "Нехай Вʼячеслав Олександрович не переживає. Ми його бережемо, як око. Щоб людей зберіг".

Також у березні 2022 року, судячи з записів, Богуслаєв скаржився своїм російським контактам на те, що військові армії РФ незаконно вивезли сільгоспобладнання та зерно, яке зберігалось на його підприємстві "Айленд" на Херсонщині.

"Ні сіяти, ні пахати не можу. Ні, це ху*** повна. Треба про це не боятися говорити. Не по телевізору. Це ганьба, бл***, щоб я по телевізору ще говорив. А шепнути, сказати, що припиніть, бл***, щоб по армії пройшли чутки, що так не можна вчиняти. Народ обурюється. Народ же чекав визволителів, а прийшли, бл***, окупанти", – нарікав Богуслаєв у розмові з Сітновим.

На записах у серпні 2022 року Богуслаєв обговорював таємний план для реалізації схеми постачання двигунів в РФ через Китай зі своїм підлеглим – начальником департаменту зовнішньоекономічної діяльності підприємства Олегом Дзюбою, якого нині українське офіційне слідство також підозрює у роботі на країну-агресора.

Китайська компанія, йдеться у розслідуванні, – це, ймовірно, China Taly Aviation Technologies (CTAT) Corp., якій у квітні 2022-го року "Мотор Січ" відправляла запчастини для капітального ремонту декількох типів авіадвигунів. І ця компанія з Китаю давно співпрацює з "Ростєхом".

Після 24 лютого, судячи з записів, Богуслаєв волів свій інтерес до російського ринку приховати, звертають увагу у розслідуванні журналісти.

Зокрема, у розмові з Павлом Касаєм, директором з маркетингу та торгівлі "Мотор Січі" та керівником дочірньої компанії цієї корпорації "Вертольоти МСБ", Богуслаєв обговорював проблему постачання українських двигунів, а саме так званої "9-ки" – моделі, яка встановлена на ударному російському гелікоптері Ка-52. Декілька таких бортів були збиті українськими силами під час повномасштабної війни.

"Ми маємо маркування змінити, я казав вам про це. Щоб не було "МС". Просто номер – і все", – наполягав Богуслаєв.

Що передувало:

  • 22 жовтня 2022 року УП стало відомо, що СБУ затримала почесного президента компанії "Мотор Січ", екснардепа В'ячеслава Богуслаєва.
  • 23 жовтня Служба безпеки України підтвердила затримання президента АТ "Мотор Січ" та начальника Департаменту зовнішньо-економічної діяльності цього підприємства: їм оголошено підозру в колаборації та пособництві державі агресору.
  • За матеріалами слідства, ці посадовці діяли у змові з наближеними до Кремля представниками російської корпорації "Ростех", яка є одним із головних виробників озброєнь для збройних сил Росії. Зловмисники налагодили транснаціональні канали незаконного постачання оптових партій українських авіадвигунів до країни-агресора.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
00:25
У Нью-Йорку біля суду, де перебував Трамп, чоловік вчинив самопідпал
23:59
Новини економіки 19 квітня: удар по порту "Південний", неплатників аліментів тепер зможуть мобілізувати
23:56
відео, фотоПоблизу Брянська в РФ горить підстанція, повідомляють про атаку дронів
23:43
Сміх крізь сльози: Костюк в емоційному матчі здолала Ґофф у чвертьфіналі Штутгарта
23:31
"Роттердам+": ВАКС звільнив двох фігурантів від відповідальності через строки давності
23:23
Ворог вдарив ракетою по цивільній інфраструктурі в Сумах 
23:10
Білий дім очікує, що США "одразу ж" почнуть постачати зброю Україні після рішення Конгресу
22:45
Ракетна атака по Дніпру: рятувальники виявили тіло третього загиблого
22:32
тенісКалініна у двох партіях розібралася з 16-річною росіянкою і пройшла в півфінал турніру в Руані
22:16
Джонсон про пакет з допомогою Україні: Найкращий можливий варіант
Усі новини...