Мирний "план" Китаю передбачає закінчення війни влітку – ЗМІ

Середа, 8 березня 2023, 22:32
Мирний план Китаю передбачає закінчення війни влітку – ЗМІ
ВОЛОДИМИР ПУТІН ТА СІ ЦЗІНЬПІН ПІД ЧАС ЗУСТРІЧІ У ПЕКІНІ 4 ЛЮТОГО, ФОТО SPUTNIK/AFP/GETTY IMAGES

У Китаї пов'язують раптовий "мирний план" у війні Росії проти України із прогнозом китайських військових експертів про те, що війна закінчиться влітку 2023 року, і Росія матиме перевагу.

Джерело: nikkei.asia

Деталі: У ЗМІ вважають, що за несподіваною "мирною пропозицією" від Китаю, ймовірно, стоїть прогноз китайських військових експертів про те, що війна закінчиться влітку цього року.

Реклама:

Зокрема, кілька місяців тому у Пекіні опублікували доповідь провідного аналітичного центру.

У виданні пов'язують раптову зміну позиції Китаю саме із цією доповіддю.

Академія військових наук (AMS) підпорядковується безпосередньо Народно-визвольній армії.

ВІДЕО ДНЯ

Вона регулярно надає рекомендації та звіти Центральній військовій комісії Комуністичної партії, найвищому органу, що приймає рішення щодо збройних сил Китаю. Академію очолює чиновник на рівні кабінету міністрів.

У грудні AMS завершила симуляцію війни в Україні, в результаті якої, за словами джерел, близьких до китайського уряду, було зроблено "дивовижний висновок".

Згідно з результатами моделювання, війна завершиться приблизно влітку 2023 року, і Росія матиме перевагу.

Як російська, так і українська економіки будуть занадто виснажені, щоб продовжувати війну після літа, йдеться у звіті.

Цілком можливо, що результати були перекручені на користь Росії, щоб догодити керівництву Китаю, яке орієнтується на Москву.

Вислухавши прогноз AMS, Пекін розробив мирну пропозицію до річниці війни. Вона спрямована на досягнення трьох цілей, включаючи відновлення відносин з Європою.

Пекін вважає, що Європа все ще відкрита для прямих інвестицій і передачі технологій Китаю, а поліпшення відносин з регіоном призведе до економічного відновлення.

З огляду на це, багато хто в китайському уряді закликає Пекін долучитися ще до початку переговорів про припинення вогню.

Друга мета - підтримувати дружні відносини з Україною.

Відзначається, що навіть тоді, коли більшість західних країн атакували Китай через повідомлення про порушення прав людини, Україна зберігала мовчання на цю тему.

"Разом з Росією ми не можемо дозволити собі втратити Україну", - заявило джерело в китайському уряді.

Мирний план включає положення про відновлення економіки, що свідчить про те, що Китай вже розглядає можливість надання економічної допомоги.

Кінцева бажана мета полягає в тому, щоб Китай відігравав провідну роль у досягненні припинення вогню.

Лідер Китаю Сі Цзіньпін розглядає можливість прийняти запрошення президента Росії Володимира Путіна приїхати до Москви.

"Візит до Росії не може бути занадто раннім або занадто пізнім", - заявило джерело, добре знайоме з китайською дипломатією.

Найкращим сценарієм для Китаю було б, якби Росія і Україна розпочали переговори після того, як китайський лідер представить Путіну мирний план.

Відзначається, що якщо Китаю не вдасться стати миротворцем, наслідки підірвуть авторитет і престиж Сі Цзіньпіна.

Нагадаємо: 

  • 24 лютого 2023 року президент Володимир Зеленський заявив, що хотів би провести двосторонню зустріч з лідером Китаю Сі Цзіньпіном.
  • До цього Китайське Міністерство закордонних справ опублікувало так званий "мирний план" зі своїми ідеями щодо врегулювання війни Росії проти України. Документ складається з 12 пунктів.
  • Зеленський не вважає пропозиції Китаю щодо врегулювання війни в Україні мирним планом, але бачить в ініціативі позитивні речі.
  • Спікер російського диктатора Дмитро Пєсков заявив, що в Москві вивчають "мирний план" Китаю, але поки не бачать передумов для виходу "в мирне русло".

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування