Зеленський – лідерам світу: Маємо разом притягти РФ до відповідальності за екоцид

Четвер, 8 червня 2023, 02:29

Президент України Володимир Зеленський закликав лідерів світу, керівників держав та міждержавні організації спільними зусиллями притягти до відповідальності російських окупантів за знищення Каховської гідроелектростанції та злочин екоциду.

Джерело: Зеленський під час вечірнього відеозвернення 7 червня

Пряма мова: "Багато лідерів світу, керівників держав, урядів, міждержавних об’єднань висловили свою підтримку Україні та чітке засудження російського злочину екоциду. Я дякую за цю принциповість!

Разом маємо й притягти до відповідальності окупантів. Вони понад рік контролювали і дамбу, і всю ГЕС. Російські пропагандисти серйозно й відкрито обговорювали саме такий сценарій рукотворної катастрофи, який вони і здійснили".

Деталі: Зеленський заявив, що Україна ще минулої осені попереджала світ про мінування РФ обʼєктів Каховської ГЕС.

"Ми закликали й до відправлення міжнародної спостережної місії на Каховку, до розмінування агрегатів та всіх споруд станції. На жаль, світової уваги тоді не вистачило, щоб усе це забезпечити", – наголосив український президент.

Зеленський додав, що "зараз маємо сконцентрувати увагу світу для ліквідації наслідків чергової катастрофи з вини Росії, маємо не допустити подальшої руйнівної активності окупантів".

Читайте також: "Нам нічого не страшно, ми припливли додому". Репортаж УП про велику воду та евакуацію в Херсоні

Передісторія: