Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

У День Незалежності окупаційний суд відправив трьох активістів у Криму до СІЗО

П'ятниця, 25 серпня 2023, 12:42
У День Незалежності окупаційний суд відправив трьох активістів у Криму до СІЗО
Фото: Кримська солідарність

Підконтрольний РФ Київський суд у Бахчисараї увечері 24 серпня відправив у СІЗО на два місяці трьох кримських татар – Руслана Асанова, Аметхана Умерова і Ремзі Німетулаєва, у яких напередодні проходили обшуки.

Джерело: повідомлення адвокатів активістів Кримській солідарності

Деталі: Як повідомляють адвокати, Німетулаєву й Асанову висунули звинувачення в "організації діяльності терористичної організації", Аметхану Умерову – в "участі у діяльності терористичної організації". Активісти провину не визнають.

Крім того, 25 серпня російський суд у Криму має обрати запобіжний захід ще трьом затриманим напередодні активістам – Сейдамету Мустафаєву, Ельдару Якубову та Абдулмеджиту Сейтумерову.

Пряма мова адвоката Едема Семедляєва: "З тих матеріалів, які співробітники ФСБ надали до суду, видно, що протягом кількох років [силовики] прослуховували домоволодіння кримських татар, де записали нібито якісь зустрічі. [Для порушення справи використовувалися] свідчення двох прихованих свідків, які говорять про те, що вони нібито відвідували якісь конспіровані зустрічі".

Передісторія:

  • 24 серпня о четвертій ранку силовики увірвалися в будинки шістьох кримських татар з обшуками. Усі вони – громадські активісти та багатодітні батьки.
  • Активістів не раз затримували на акціях на підтримку інших кримських татар, яких судили за політично вмотивованими справами.
  • Голова Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров назвав такі дії окупантів помстою кримським татарам за третій саміт Кримської платформи, що відбувся у Києві 23 серпня, та страхом перед неминучим визволенням Криму.
  • 22 серпня Уповноважений ВР з прав людини Дмитро Лубінець повідомив, що Росія не надає жодної інформації про стан здоров’я кримського політв’язня, художника Богдана Зізи.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування