Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Мародерили на Київщині та вчиняли злочини на Харківщині − "Схеми" показали відео з телефонів окупантів

Середа, 11 жовтня 2023, 13:42
Мародерили на Київщині та вчиняли злочини на Харківщині − Схеми показали відео з телефонів окупантів
"Редутівці" вивозять на допити та катування місцевого жителя. Фото з телефона окупанта, опубліковане "Схемами"

Журналісти проєкту "Схеми" отримали доступ до мобільних телефонів найманців російської так званої приватної армії "Редут" − відео, записані самими ж окупантами, підтверджують, що вони вчинили низку злочинів на Київщині та Харківщині у 2022 році.

Джерело: розслідування проєкту "Схеми" (Радіо Свобода) і проєкту "Система"

Деталі: Відео з мобільних свідчать, що під час спроби штурму Київської області у лютому-березні 2022- року, окупанти маскували свою військову техніку просто у дворах місцевих жителів, хазяйнували у чужих будинках, крали машини та інше майно українців.

Реклама:

А відео окупантів за серпень-вересень з Харківщини зафіксували, як "редутівці" вивозять на допити та катування місцевих жителів.

Для довідки: "Редут" − по факту є секретною системою вербування тисяч росіян на війну проти України. Раніше журналісти оприлюднили докази того, що це збройне формування контролюється та фінансується Головним розвідувальним управлінням Генерального штабу РФ.

Злочини "редутівців"

ВІДЕО ДНЯ

На одному відео російські військові вихваляються, що вкрали мотоцикл − вони називають його трофеєм і пропонують один одному покататися.

На іншому – обговорюють автомобіль "Мерседес", який належить місцевим жителям і який вони забрали собі. 

 

Внутрішня документація росіян, до якої отримали доступ журналісти, а також аналіз десятків телефонних трафіків найманців "Редуту" допомогли довести їхню причетність до окупації навесні 2022 року таких селищ на Київщині, як Бабинці, Клавдієво-Тарасове та Бородянка.

Завдяки знятим росіянами відео, "Схеми" змогли встановити точні локації − будинки місцевих жителів, в яких перебували "редутівці".

Там загарбники вихвалялися мародерством, розпивали вкрадений алкоголь, виголошуючи "за перемогу!", або ховалися від обстрілів та маскували свою техніку.

 

Місцеві мешканці розповіли журналістам, що російські злочинці забирали з будинків усе майно, а свої дії мотивували тим, що нібито шукали "нацистів" і "біолабораторії".

Завдяки записам на мобільних телефонах росіян "Схеми" змогли не тільки відновити хронологію їхнього руху Україною, але й встановити, хто саме брав участь у бойових діях, ідентифікувати особовий склад та командирів, які віддавали накази.

Також у телефоні одного з найманців "Редуту" журналісти знайшли відео, як вони за наказом "куратора від ГРУ" з позивним "Амур" відвозили на допит та у подальшому катування жителів смт Борова Ізюмського району Харківської області.

Пізніше четверо комбатантів – це Руслан Колєсніков ("Булат"), Михайло Іванов ("Покров"), Валентин Бич ("Рашид") та Максим Вольвак ("Ескадра") – потрапили в український полон. Згодом їх засудили за катування трьох цивільних у Боровій. 

 

На суді вони визнали провину, але в інтерв’ю "Схемам" стверджували, що "лише виконували накази". Однак відео свідчать, що "редутівці" з радістю і запалом їхали "брати повторно укропів, атовців", а поїздки за майбутніми жертвами катувань називали "бл*-бл*-каром", оскільки возили "пасажирів".

Передісторія:

  • Раніше проєкти Радіо Свобода "Схеми" та "Система" встановили, що російська так звана приватна військова компанія "Редут", бійці якої брали участь у повномасштабному вторгненні в Україну і безпосередньо у бойових діях на Київщині, Харківщині, Донеччині та Луганщині – є збройним формуванням, яке контролюється та фінансується ГУР Генштабу РФ.
  • ПВК "Редут" у Росії позиціонують як "добровольче" формування, але по факту воно є прихованою системою рекрутингу найманців для російської розвідки.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування