Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Хабар у коробці з-під віскі: ВАКС обрав запобіжний четвертому судді апеляційного суду Києва

Понеділок, 18 грудня 2023, 15:41
Хабар у коробці з-під віскі: ВАКС обрав запобіжний четвертому судді апеляційного суду Києва
Судді Київського апеляційного суду (зліва направо) Ігор Паленик і В'ячеслав Дзюбін. Фото: asn.in.ua

Вищий антикорупційний суд обрав запобіжний захід у вигляді 4 млн грн застави з обов'язками до судді Київського апеляційного суду В'ячеслава Дзюбіна, якого НАБУ і САП підозрюють в одержанні хабара.

Джерело: пресслужба Спеціалізованої антикорупційної прокуратури, джерело "Української правди"

Деталі: 18 грудня слідчий суддя ВАКС підтримав позицію прокурора САП та застосував запобіжний захід до ще одного судді Київського апеляційного суду, який разом з трьома іншими суддями цього суду підозрюється в одержанні неправомірної вигоди у розмірі 35 тис. дол. США за ухвалення рішення про скасування арешту майна.

Реклама:

ВАКС частково задовольнив клопотання детективів НАБУ, погоджене прокурором САП та застосував до указаного підозрюваного запобіжний захід у вигляді застави у розмірі 4 млн грн з покладенням відповідних процесуальних обов’язків.

Як уточнили УП в пресслужбі САП, прокурори просили для четвертого підозрюваного арешту з 7 млн грн застави. Питання щодо оскарження буде вирішено після ознайомлення з повним рішенням суду, додали в пресслужбі.

Антикорупційники зазначають, що на сьогодні ВАКС застосував запобіжні заходи до усіх чотирьох підозрюваних.

05.12.2023 - запобіжний захід у вигляді тримання під вартою з альтернативою внесення застави у розмірі 4 млн грн з покладенням відповідних процесуальних обов’язків для одного судді (Ігоря Паленика –ред.).

06.12.2023 - запобіжний захід у вигляді тримання під вартою з альтернативою внесення 2,5 млн грн застави для другого судді (Юрія Сливи –ред.).

08.12.2023 - до третього судді - тримання під вартою з альтернативою внесення застави у розмірі 4 997 608 грн (Віктора Глиняного –ред.).

За даними джерела "Української правди", за Сливу та Глиняного було внесено заставу, тож на них покладено відповідні процесуальні обов’язки.

ВІДЕО ДНЯ

Передісторія:

  • 29 листопада НАБУ і САП викрили чотирьох суддів Київського апеляційного суду на одержанні хабара у розмірі 35 тис. доларів за ухвалення "потрібного" рішення. Йдеться про суддів  Юрія Сливу, Віктора Глиняного, Ігоря Паленика та В'ячеслава Дзюбіна.
  • Слідство встановило, що один з суддів запропонував одній зі сторін у справі задовольнити скаргу щодо скасування арешту майна приватного товариства. За це йому та трійці суддів у справі представник компанії мав надати 35 тис. доларів.
  • Після одержання хабара суддя-посередник залишив 10 тис. доларів собі, а решту 25 тис. поклав у коробку з-під віскі для подальшої передачі колегам. Вони ж після отримання коштів розділили їх між собою.
  • Колектив суддів апеляційного суду заявив, що вважає неприпустимою "для демократичної правової держави відсутність належної реакції на звинувачення у корупції".
  • ​​Вища рада правосуддя надала згоду на арешт чотирьох суддів Київського апеляційного суду.
  • 15 грудня за клопотанням керівника САП Вища рада правосуддя до 30.01.2023 відсторонила від здійснення правосуддя у зв'язку з притягненням до кримінальної відповідальності Сливу та Глиняного.

Читайте УП В Google News

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама: