Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

СБУ оголосила підозру "алкогольному магнату" Черняку, його майно можуть арештувати

П'ятниця, 29 грудня 2023, 22:05
СБУ оголосила підозру алкогольному магнату Черняку, його майно можуть арештувати
Євген Черняк, Global Spirits

Українські правоохоронці підозрюють власника алкогольного холдингу "Global Spirits" Євгена Черняка у пособництві Росії й фінансуванні її збройної агресії проти України шляхом сплати податків у РФ, тоді як у Росії Черняка теж заочно арештували.

Джерело: Служба безпеки України, Офіс генерального прокурора

Деталі: На підставі зібраних доказів слідчі СБУ повідомили про підозру Черняку та ще 6 топменеджерам його компаній за ч. 2 ст. 28, ст. 111-2 Кримінального кодексу України (пособництво державі-агресору, вчинене за попередньою змовою групою осіб).

Реклама:

Вирішується питання про накладення арешту на їхнє приватне й корпоративне майно для передачі в управління АРМА (Національного агентства України з питань виявлення, розшуку та управління активами, одержаними від корупційних та інших злочинів).

СБУ повідомляє, що зібрала доказову базу на власника одного з найбільших алкогольних холдингів України. За даними слідства, незважаючи на повномасштабне вторгнення, компанії Черняка продовжили вести бізнес із країною-агресором.

Дослівно СБУ: "Встановлено, що протягом 2022 року лише у вигляді сплати податків і зборів підпорядковані йому підприємства перерахували до бюджету РФ близько 6 млрд у гривневому еквіваленті.

ВІДЕО ДНЯ

Задокументовано, що підприємства фігуранта, розташовані на території чотирьох країн Центральної Азії та Південного Кавказу, закуповували в росії промислові обсяги спирту та іншу супутню продукцію.

Під час обшуків в офісних приміщеннях холдингу в Україні виявлено документи та інші речові докази незаконної діяльності на користь країни-агресора".

Деталі: Офіс генпрокурора зазначає, що підозрюваний безпосередньо перед початком повномасштабного вторгнення РФ покинув територію України. 

"Задля уникнення санкцій та забезпечення власної економічної вигоди він перереєстрував російські компанії холдингу на підконтрольну особу та організував їхню господарську діяльність на території РФ", – заявляє ОГП.

Як заявляють у прокуратурі, надалі разом зі спільниками ключовий фігурант налагодив поставки гуртових партій спирту та комплектуючих матеріалів з території Росії до підконтрольних йому підприємств у країнах Азії. Там виготовлялась алкогольна продукція під власними брендами, яку експортували до США та РФ.

За даними Офісу генерального прокурора, підприємства, пов’язані з підозрюваним, з березня 2022 року сплатили до бюджету держави-агресора понад 14 мільярдів рублів податкових зобов’язань та зборів. Це еквівалентно майже 6 мільярдам гривень. 

З цих податків формується військовий бюджет країни агресора, який використовується у збройній агресії проти України, наголошують правоохоронці.

За процесуального керівництва Київської обласної прокуратури повідомлено про підозру кінцевому бенефіціарному власнику міжнародного алкогольного холдингу та шістьом його топменеджерам за ч. 3 ст. 27 ч. 2 ст. 28 ч. 1 ст. 111-2 ККУ. Раніше в межах цього кримінального провадження повідомлено про підозру ще 5 особам, додає ОГП.

Розслідування проводили за процесуального керівництва Київської обласної прокуратури. Досудове розслідування здійснюється слідчими ГУ СБУ у м. Києві та Київській області за оперативного супроводу ГУ "І" Департаменту захисту національної державності СБУ.

Від УП: Євген Черняк перебуває за межами України. У своєму Facebook він демонструє підтримку України та українського народу.

Передісторія:

  • У Росії в липні завели справу проти міжнародного алкогольного холдингу "Global Spirits" і оголосили в розшук його бенефіціара, українського бізнесмена Євгена Черняка. Йому в РФ закидають "фінансування тероризму", тобто підтримку Збройних сил України.
  • Холдинг "Global Spirits" запевняв, що не працює в Росії і не має там ані працівників, ані виробництва, ані торгівлі.
  • У серпні суд Москви заочно заарештував українського бізнесмена Євгена Черняка у справі про "фінансування тероризму".
  • Мінфін Росії готується націоналізувати активи, які раніше належали міжнародному алкогольному холдингу Global Spirits Євгена Черняка.

Читайте також: Один день з Євгеном Черняком. Як власник Global Spirits будував бізнес у США

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
22:33
США підтвердили, що Росія використала заборонену хімічну зброю проти ЗСУ
22:26
фото, відеоКонгресвумен Грін висміяли через кепку з гаслом MUGA – "Повернімо Україні велич"
22:15
У Чернівцях вперше в Україні поховають 16 військових у братській могилі
21:40
відеоПід парламентом Грузії знову великий протест проти закону про "іноагентів"
21:38
фотоВорожий дрон влучив у трактор на Харківщині: у тракториста – контузія
21:33
В Міноборони України розпочали розробку моделі Системи інтегрованої оборони
21:27
оновленоХарківщина: Кількість поранених в Золочеві зросла до 13, в Липцях загинула жінка
21:11
США оголосили масштабні санкції проти Росії та країн, які допомагають їй виробляти зброю
21:02
Оцінка ШІ-стартапу CoreWeave зросла до 19 мільярдів доларів після залучення нових інвестицій
20:49
Україна готує 7 нових безпекових угод, зокрема з США - Зеленський
Усі новини...