Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Власник "Global Spirits" про підозру СБУ: Сподіваюся, це помилка, а не рейдерство

Субота, 30 грудня 2023, 10:13
Власник Global Spirits про підозру СБУ: Сподіваюся, це помилка, а не рейдерство
Євген Черняк, фото з його Facebook

Власник алкогольного холдингу "Global Spirits" Євген Черняк спростовує підозри українських правоохоронців у тому, що його компанії працювали в Росії або закуповували там продукцію, тим самим фінансуючи війну. Він сподівається, що це помилка, а не спроба "рейдерської атаки".

Джерело: Євген Черняк у своєму пості у Facebook

Пряма мова: "У РФ з 2014 року діють санкції проти "Глобал Спірітс", мати там будь-які активи компанія не могла. Ліцензію відкликано 24 лютого, ніхто на втрати не дивився, працювати з убивцями українців ніхто не буде. Це база.

Реклама:

Усі українські компанії перервали ліцензії за такою ж процедурою.

Компанія виграла суд на Кіпрі і заборонила судовим рішенням європейського суду в будь-якому вигляді використовувати торгові марки, додатково юридично закріпивши відкликання ліцензії.

У документах справи йдеться не про сплату податків у РФ, а про якісь підприємства в Середній Азії, Сакартвелло та Азербайджані.

ВІДЕО ДНЯ

Я не був і не є зараз власником або посадовою особою підприємств, ніколи не орендував їх, ніхто з менеджменту компанії не є посадовою особою або вигодонабувачем компаній і заводів, зазначених у справі, і, відповідно, не міг нічого купувати або продавати. Звинувачувати їх у цьому повний абсурд".

Деталі: Черняк зазначив, що власники компаній "не робили і робити не могли" те, у чому їх звинувачують, "через юридичні та моральні причини".

"У одного брат загинув, захищаючи Україну. Наш корпоративний юрист пішов добровольцем із першого дня війни і після поранення та контузії пропав безвісти під Бахмутом. Директор компанії зараз на нулі, чинний командир підрозділу, підполковник ЗСУ.

Усі, кого звинувачують у тому, чого вони не робили і зробити не могли, є активними донаторами, багато допомагали у волонтерці та в донатах", – зазначив бізнесмен.

За його словами, незрозуміло, як зазначені у справі підприємства могли платити податки в РФ, якщо вони розташовані не в Росії, а в інших країнах.

Черняк нагадав, що він перебуває в розшуку і в заочному арешті в РФ.

"Щось платити, продавати не міг ні за юридичними нормами, ні з етичних міркувань – це очевидно", – заявив він.

За словами власника "Global Spirits", його холдинг – найбільший платник податків галузі в Україні.

"З моменту повномасштабного вторгнення до бюджету заплатили майже 5 мільярдів податків, і ми найбільший донатор, навіть не буду перераховувати, скільки всього зроблено, скільки допомоги, машин, бронежилетів, гуманітарки, понад сто фур, медеваків, пікапів передала компанія, ми навіть не фіксували це, були впевнені, що не знадобиться", – заявив Черняк.

Він також зазначив, що про підозру, висунуту йому СБУ, він дізнався з повідомлення в Телеграм-каналі. До цього ніхто на нього особисто не виходив, нічого не вручав, жодних запитань у справі не ставив.

Пряма мова: "Мовчати не будемо. Ні я особисто, ні компанія, в якій я засновник, нічого не порушувала, але, як і в багатьох українських бізнесів, у нас виникла ситуація, яка, дуже сподіваюся, є помилкою, а не спробою тиску на бізнес з метою рейдерської атаки на лідера ринку.

Ми проходили спроби віджимання бізнесу за Януковича, тоді тільки публічність і відкрита юридична позиція врятували нас від його смотрящих, які потім за нашою справою сіли до в'язниці надовго. І цей юридичний кейс зробимо публічним...".

Передісторія:

  • Українські правоохоронці підозрюють власника алкогольного холдингу "Global Spirits" Євгена Черняка у пособництві Росії й фінансуванні її збройної агресії проти України шляхом сплати податків у РФ. Сам він перебуває за межами України. 
  • У Росії в липні завели справу проти міжнародного алкогольного холдингу "Global Spirits" і оголосили в розшук його бенефіціара, українського бізнесмена Євгена Черняка. Йому в РФ закидають "фінансування тероризму", тобто підтримку Збройних сил України.
  • Холдинг "Global Spirits" запевняв, що не працює в Росії і не має там ані працівників, ані виробництва, ані торгівлі.
  • У серпні суд Москви заочно заарештував українського бізнесмена Євгена Черняка у справі про "фінансування тероризму".
  • Мінфін Росії готується націоналізувати активи, які раніше належали міжнародному алкогольному холдингу Global Spirits Євгена Черняка.

Читайте також: Один день з Євгеном Черняком. Як власник Global Spirits будував бізнес у США

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування