Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Стефанчук розповів, які зауваження до законопроєкту щодо мобілізації Рада передала уряду

Середа, 17 січня 2024, 14:56
Стефанчук розповів, які зауваження до законопроєкту щодо мобілізації Рада передала уряду
Руслан Стефанчук. фото Верховної Ради

Верховна Рада передала уряду свої зауваження до "мобілізаційного" законопроєкту, серед них – обмеження конституційних прав громадян, залучення до війська інвалідів третьої групи та інше.

Джерело: спікер парламенту Руслан Стефанчук в інтерв’ю "Укрінформу"

Пряма мова: "Основні (зауваження –ред.), які можу назвати, – це питання обмеження конституційних прав громадян, залученості до війська інвалідів третьої групи, доцільності і прийнятності електронного вирішення питань, пов'язаних з обліком військовозобов'язаних, а також низки соціальних гарантій для військовослужбовців".

Реклама:

Деталі: За словами Стефанчука, впродовж тривалого часу парламент дуже уважно вивчав цей документ, проводив дискусії. За результатами загального обговорення, яке проходило в закритому режимі на рівні комітету ВР з питань національної безпеки, оборони і розвідки, було висловлено низку пропозицій і зауважень до цього проєкту.

Згодом цю дискусію перенесли на рівень погоджувальної ради, яка також відбулася в закритому режимі. Спікер зазначив, що під час відповідної зустрічі президія парламенту і представники фракцій мали можливість обмінятися думками щодо оновлення мобілізаційної політики з військовим керівництвом держави.

"Я чітко розумію, що задача військових - отримувати успіхи на фронті, а задача політиків - формувати політичні і юридичні механізми. Проте над регулюванням таких важливих і чутливих процесів, як мобілізація, необхідно працювати разом. Ми почули військових, військові почули нас, далі працюємо над формуванням правильного мобілізаційного правового механізму", - пояснює спікер Верховної Ради.

ВІДЕО ДНЯ

Стефанчук додав, що конкретні терміни подачі доопрацьованого документа не обговорювалися. "Адже для нас важливий не строк, для нас важлива якість правового матеріалу, який надходить до Верховної Ради. Як тільки він буде готовий, ми знову розпочнемо предметний розгляд", - додав Стефанчук.

Водночас він запевнив, що парламент обов’язково вивчатиме доопрацьований урядом законопроєкт на відповідність конституційним принципам, правам і свободам людини й громадянина, а також на адаптацію до умов воєнного стану.

Передісторія:

  • 25 грудня стало відомо, що Кабмін вніс до Верховної Ради законопроєкт "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення окремих питань мобілізації, військового обліку та проходження військової служби" №10378, у якому регулюються питання щодо відстрочки від призову на військову службу, у тому числі людей з інвалідністю.
  • Уряд пропонує парламентарям накласти низку обмежень на тих громадян, які не виконали обов’язки щодо мобілізаційної підготовки та мобілізації, для порушників правил військового обліку та законодавства про оборону підвищити штрафи, а за відмову проходити медогляд позбавляти волі, так само як за ухилення від мобілізації.
  • Уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець заявив, що деякі норми законопроєкту про мобілізацію можуть суперечити Конституції.
  • 12 січня уряд відкликав свій законопроєкт щодо вдосконалення мобілізації.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама: