Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

38 учасників криворізького наркосиндикату "Двадцятівські" постануть перед судом

Четвер, 18 січня 2024, 17:17
38 учасників криворізького наркосиндикату Двадцятівські постануть перед судом
фото ДСР НПУ

До суду скеровано обвинувальний акт щодо тридцяти восьми осіб, які входили до складу злочинної організації, що серед криміногенного елементу має негласну назву "Двадцятівські".

Джерело: Департамент стратегічних розслідувань Нацполіції, Офіс генпрокурора

Деталі: Їм інкриміновано створення, керівництво злочинною організацією та участь у ній, незаконне виготовлення, зберігання, перевезення з метою збуту та збут наркотичних засобів, незаконне виробництво, виготовлення, придбання, зберігання, перевезення наркотичних засобів без мети збуту, незаконне поводження зі зброєю, бойовими припасами.

Реклама:

Діяльність наркокартелю було знешкоджено в лютому 2023 року.

Організували наркобізнес на території Кривого Рогу троє місцевих мешканців зі звʼязками у кримінальному середовищі. До складу наркокартелю входило шість підконтрольних організованих злочинних груп, учасники яких повинні були мати відмінну фізичну підготовку. Крім того, при відборі "персоналу" до банди, організатори надавали перевагу особам, повʼязаним із незаконним обігом наркотиків.

ВІДЕО ДНЯ

Характерною особливістю угруповання було збереження автономії для кожної окремої ланки: представники відокремлених груп майже не контактували між собою і зверталися одне до одного в розмовах, вживаючи виключно слово "друг". Така специфіка значно ускладнювала процес документування, адже після затримання окремих збувачів, правоохоронці не могли отримати інформацію про діяльність всього угруповання, пояснюють поліцейські.

Виробництво метамфетаміну здійснювалося на території орендованих гаражних приміщень та в одній із місцевих квартир. Мережа організованих нарколабораторій дозволяла зловмисникам виготовляти до 40 кг психотропів щомісяця.

Цікавою особливістю криворізького угруповання було те, що розповсюджували метамфетамін у пластикових коктейльних трубочках, зрізи яких запаювали термоклеєм різних кольорів, в залежності від району розповсюдження "товару". Якщо так званий "барига" реалізовував психотропи не на "власній" території, його жорстоко карали інші учасники банди.

 
фото ОГП

Також у злочинній організації функціонувала чітка ієрархія: у лабораторіях працювали так звані хіміки, фінансисти контролювали грошові надходження, а приміщення нарколабораторій надійно охоронялися. Для безперебійної торгівлі зловмисники продумали логістику і облаштування пунктів зберігання — через розгалужену "кур’єрську" мережу реалізовували продукцію великими та роздрібними партіями шляхом закладок і методом з рук в руки.

Поліція стверджує, що прибуток криворізького наркокартелю від злочинної діяльності становив понад мільйон доларів щомісяця.

27 лютого 2023 року на території кількох регіонів країни правоохоронці провели спецоперацію з ліквідації діяльності наркоугруповання. У результаті масштабної оперативної розробки затримали організаторів та учасників злочинної організації, провели понад 200 одночасних обшуків, у результаті яких вилучили майна та наркотичних речовин на 170 мільйонів гривень.

Всі 38 обвинувачених наразі перебувають під вартою.

Фігурантам може загрожувати до 12 років позбавлення волі з конфіскацією майна.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
05:43
The Insider: колишній російський військовий і його дружина з Києва організовували в Європі диверсії
04:58
ЗМІ: Нетаньягу просив Байдена не допустити видачу ордерів на арешт ізраїльських посадовців 
04:33
ISW: Російські війська готують наступ. Обирають між кількома напрямками
03:51
У США колишнього співробітника Пентагону засудили до 21 року в'язниці за передачу секретної інформації 
02:52
фотоWSJ: Виробник пластикової тари з Харківщини організував виготовлення далекобійних дронів
01:57
У Криму пролунали вибухи. Перекривали Керченський міст
01:26
Білий дім не коментує постачання зброї в Україну з міркувань безпеки, але це відбувається швидко
00:25
Попри зв'язки з Кремлем, Червоний Хрест вирішив не призупиняти діяльність російського відділення організації
23:46
Україна та США провели треті переговори про безпекову угоду
23:24
фотоУкраїну вперше з початку великої війни відвідала представниця королівської сім'ї Британії
Усі новини...