Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Росія здатна самостійно виготовляти 400-500 "Шахедів" на місяць – експерти

П'ятниця, 23 лютого 2024, 11:35
Росія здатна самостійно виготовляти 400-500 Шахедів на місяць – експерти
частина "Шахеда", який прилетів у квітні 2023 року. фото УП

Росія здатна самостійно виготовляти 400-500 ударних дронів-камікадзе типу Shahed на місяць.

Джерело: керівник відділу Київського науково-дослідного інституту судових експертиз (КНДІСЕ), де вивчають ракетну, артилерійську зброю та дрони Російської Федерації Андрій Кульчицький, репортаж УП

Пряма мова Кульчицького: "У нас є хвіст одного з перших "кашних" "Шахедів" (серії "К" – УП) під номером 026. І тепер з'явився екземпляр під номером 2600 (збитий на Києвом в середині лютого – УП). Ми рахували, що вони виготовляють їх 400–500 штук на місяць".

Реклама:

Деталі: За словами експерта, від перших прильотів цих дронів в український тил восени 2022 року і до сьогодні ворог пройшов декілька логістичних і технологічних етапів.

Спочатку "Шахеди", які росіяни називають "Герань-2", маркувалися літерою "М", і на той момент це були в повному розумінні іранські БпЛА.

Пізніше з'явилась серія "чорних Шахедів" з літерою "Ы" – це серія апаратів, зібраних в Росії як машинокомплект, який поставляли з Ірану (зі зміною на місці зборки навігаційного обладнання).

ВІДЕО ДНЯ

Пряма мова Кульчицького: "Є третя серія, з літерою "К", які вони запускають по Україні зараз. Можна сказати, що це вже російські дрони: їхня повна зборка, їхнє навігаційне обладнання та бойова частина".

Деталі: Експерт пояснив, що на перших етапах "Шахеди" крім вибухівки були оснащені уражаючими елементами – кульками з вольфраму, які під час вибуху та за високих температур зберігають свою форму та якості. 

Сотні, тисячі таких дробинок знаходились у широких силіконових стрічках, якими "обгорталась" частина корпусу. Але пізніше росіяни відмовились від цього задуму, зробивши ставку на великі руйнування.

Передісторія: 

  • На початку лютого хакери з угрупування Prana Network зламали поштові сервери іранської компанії IRGC Sahara Thunder на яких знаходився масив даних про виробництво ударних безпілотників Shahed-136 для Росії. 
  • Хакери зокрема опублікували інформацію про переговори між іранською та російською стороною щодо розміщення виробництва у російській вільній економічній зоні "Алабуга".
  • Згідно з інформацією хакерів, іранською стороною було озвучено стартову вартість "Шахеда" у  23 млн руб за одиницю (375 тис дол). Однак у ході переговорів було досягнуто домовленості на рівні 12 млн руб за одиницю, при замовленні 6000 одиниць (193 тис дол) або 18 млн руб (290 тис дол) при замовленні 2000 одиниць.

Знати більше: Два роки під ракетними обстрілами. З чого складається та як змінилась повітряна зброя РФ

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама: