Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Євросоюз розробив механізм надання Україні заморожених активів РФ – ЗМІ

Вівторок, 19 березня 2024, 01:20
Євросоюз розробив механізм надання Україні заморожених активів РФ – ЗМІ
прапори ЄС, фото: getty images

Європейський Союз підготував пропозиції, згідно з якими Україна почне отримувати прибутки від заморожених російських активів вже у липні.

Джерело: Bloomberg із посиланням на проєкти документів і джерела

Деталі: За даними видання, пропозиції передбачають податок на прибуток від заморожених резервів з метою використання близько 3 мільярдів євро на рік для фінансування поставок зброї в Україну та розвитку її оборонної промисловості.

Реклама:

Bloomberg нагадує, що близько 260 мільярдів євро активів російського Центробанку, переважно у вигляді цінних паперів і готівки, були заморожені країнами "Великої сімки", ЄС і Австралією, причому більше двох третин з них заблоковані в ЄС.

У публікації зазначають: фінансування стало особливо важливим, оскільки Україна стикається з нестачею артилерії, а близько 60 мільярдів доларів допомоги від США залишаються заблокованими Конгресом.

Адміністрація Байдена наполягає на тому, щоб союзники по G-7 розблокували заморожені активи, і хоче побачити прогрес до саміту лідерів у червні. Але деякі європейські країни, включаючи Німеччину і Францію, а також Європейський центральний банк не бажають цього робити.

ВІДЕО ДНЯ

Згідно з пропозиціями ЄС, ще не визначена частка надходжень, отриманих з 15 лютого, буде перераховуватися до ЄС два рази на рік до зняття санкцій. Спочатку кошти будуть спрямовані до Європейського фонду миру, а також до фонду "Україна" в бюджеті ЄС.

Частина прибутку залишатиметься в центральних депозитаріях, які зберігатимуть резерви для покриття витрат на управління активами та будь-яких ризиків.

Пропозиції будуть обговорені лідерами ЄС під час зустрічі в Брюсселі наприкінці цього тижня.

Міністр закордонних справ Польщі Радослав Сікорський заявив журналістам після зустрічі зі своїми колегами з ЄС у Брюсселі в понеділок, що вони прийняли "політичне рішення, хоча і не юридичне", щоб скористатися цими прибутками.

Жозеп Боррель, керівник зовнішньополітичного відомства ЄС, сказав журналістам: "Я не можу сказати, що була одностайність, але був сильний консенсус щодо прийняття цього рішення".

Однак, за словами осіб, знайомих з цим питанням, деякі країни-члени неохоче підтримують використання заморожених коштів для надання Україні військової підтримки, що може призвести до затримки прогресу в цьому питанні.

Що передувало: Міністри закордонних справ Євросоюзу досягли політичної згоди щодо плану використання росактивів на підтримку України.

Рада Європейського Союзу 12 лютого ухвалила рішення, яке наближає створення механізму з використання надприбутків заморожених російських активів на території ЄС на користь України.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування