Піскун. Кінцева зупинка-2

Пятница, 14 октября 2005, 14:51

Президент Віктор Ющенко зробив те, до чого його давно підштовхували Захід і частина щирих прихильників революції – він звільнив Святослава Піскуна з посади генпрокурора.

Ющенко підписав указ у п’ятницю близько 11 години, повідомив голова секретаріату президента Олег Рибачук. Він не назвав причин відставки, віддавши цю прерогативу главі держави. Але від себе додав, що "причин для звільнення генпрокурора більш ніж достатньо".

"Святослав Михайлович такий збуджений останніми днями, стільки справ заводить... Ми, напевно, уберегли Піскуна від того, щоб він не відкрив сам на себе справу, за день її не розслідував і сам себе не посадив".

Рибачук назвав звільнення Піскуна "нормальним вчасним кроком". Також, за словами глави секретаріату президента, Ющенко зробив все, щоб убезпечитися від повернення Піскуна на посаду через суд.

Рибачук зазначив, що ним були проведені консультації із відомими і професійними юристами щодо можливості чи неможливості звільнення президентом генерального прокурора. За його словами, юристи сказали, що таке звільнення можливе, і навіть "розписалися під документом".

На запитання журналістів про те, що Піскун обіцяв звернутися до суду в разі його звільнення, Рибачук зазначив, що генпрокурор також "обіцяв розкрити справу Гонгадзе".

За його словами, Піскун як громадянин України має право звернутися до суду. "Ми навіть можемо здогадуватися, в який саме", - підкреслив Рибачук, очевидно, маючи на увазі пані Бернацьку з Печерського райсуду – яка поновила його на посаді в ду-у-уже сумнівний спосіб наприкінці 2004 року. Наостанок Рибачук побажав Піскуну "успіху у цій нелегкій справі".

Законно, не законно

Досвід поновлення Піскуна Кучмою був головним стримуючим фактором його нинішнього звільнення. Найкритичніший момент був під час корупційного скандалу, коли генпрокурор увійшов у "малий пакет" відставок. Але після зняття всього уряду Піскун отримав час перепочити. Ющенко ж сказав, що можливе звільнення генпрокурора – це "предмет переговорів".

Серед причин невдоволення для президента була участь Піскуна у нічних нарадах з Тимошенко напередодні її відставки. Президент досі переконаний, що там обговорювали план його повалення – хоча, як кажуть інші учасники зустрічі під зорями, Піскун запам’ятався лише тим, що заявив: "Ющенко мене ніколи не звільнить".

Також Піскун мав стати жертвою процесу очищення влади від бізнесу – відомо, що його дружина та інші члени родини є засновниками чисельних комерційних структур. У одній з них навіть – разом з дружиною Миколи Азарова.

Останньою краплею стала "головомийка", влаштована Україні в Парламентській Асамблеї Ради Європи за спосіб передачі до суду справи Гонгадзе. Так він знову підставив президента – вкотре, починаючи з березня 2005 року, коли Піскун переконав Ющенка вийти до преси і оголосити про розкриття найрезонанснішого убивства української історії.

Весь цей час команда президента шукала спосіб, який би зробив неможливою третю реінкарнацію Піскуна. Зокрема, радник президента з юридичних питань Микола Полудьонний вважає, що "за Конституцією президент може звільнити генпрокурора без пояснення причин".

В інтерв’ю "Українській правді" Полудьонний послався на статтю 122 Конституції: "Читайте уважно, там сказано: генпрокурор призначається на посаду за згодою Верховної Ради та звільняється з посади президентом".

Полудьонний наголосив, що закон "Про прокуратуру" містить додаткові умови для звільнення, крім передбаченої Конституцією.

"Зверніть увагу, в законі є слово "також". Там сказано, що генпрокурор звільняється з посади також у разі: закінчення строку повноважень; за станом здоров'я; порушення вимог несумісності; обвинувального вироку; припинення громадянства; подання заяви про звільнення за власним бажанням", - сказав юрист.

"Тобто частина 1 статті 2 закону "Про прокуратуру" відтворює припис Конституції (за яким президент може звільнити генпрокурора без пояснень). А частина 2 статті 2 закону "Про прокуратуру" встановлює додаткові до конституційних підстави для звільнення генпрокурора", - сказав Полудьонний.

"Дія закону "Про прокуратуру" як акту нижчої ієрархії не може обмежувати дію Конституції як акту вищої інстанції", - додав Полудьонний.

На питання, що Піскун був звільнений Кучмою також без пояснення причин, а потім відновився через суд, Полудьонний сказав: "Тоді це рішення Печерського суду ніхто не оскаржував".

"Якщо зараз Піскун вирішить піти до суду, можна прогнозувати, що судовий процес не буде таким, як був тоді. Принаймні, буде юридичне забезпечення з боку Міністерства юстиції", - сказав Полудьонний.

А щоб у судді Бернацької не з'явилося бажання знову зробити Піскуна генпрокурором, глава Мінюста Сергій Головатий зробить подання на неї до Вищої ради юстиції. Цей приклад буде пересторогою і для інших суддів, які раптом вирішать повернути Піскуна на посаду. Не виключено, що боротися з ним до суду піде особисто міністр юстиції.

І навіть якщо буде позитивне для Піскуна судове рішення, воно піде по всій вертикалі апеляцій та касацій. У часі це розтягнеться на багато місяців, і екс-генпрокурору, щоб у разі поразки взагалі не випасти з обойми, доведеться балотуватися до парламенту. Різке потепління у стосунках з Тимошенко навіть народило підозри, що він це робитиме за списком БЮТ.

Реакція Піскуна

Новина про звільнення застала Піскуна на нараді в прокуратурі щодо захисту прав неповнолітніх. Святослав Михайлович як раз викривав дніпродзержинських міліціонерів, яки поставляли малолітніх повій до Москви та вимагав від Юрія Луценка притягнути до відповідальності заступника міністра Геннадія Москаля.

Не схоже, що при цьому він не знав про власне звільнення. Вже виходячи з наради на питання журналістів, Піскун не виявив здивування і лише знизав плечима

"Ну, це нормально. Підписав, значить підписав", - це був увесь перший коментар Піскуна. Хоча напередодні він заявляв, що у разі свого звільнення оскаржуватиме рішення президента через суд. Але тепер, схоже, Піскун вагається. Трохи згодом у п'ятницю він сказав: "Подивлюся, тут же треба подивитися".

"Я щасливий, хлопці, я вам клянуся", - сказав Піскун. Він відзначив, що указ про своє звільнення ще не бачив і довідався про це через ЗМІ. "Кажу: що сталося? Кажуть, що вас зняли. Кажу: напевно, добре".

На питання, чи знає він причину свого звільнення, Піскун відповів: "Навіщо? Десять років життя додали. Я просто щасливий. От чесно". Журналісти йому не повірили, що обурило відставного генпрокурора: "Ти що, не бачиш, у який я ситуації працював ці 9 місяців? Це ж суцільна шизофренія".

Він також додав, що має намір займатися в майбутньому політикою. "Політикою, я хочу бути політиком", - сказав він, повідомляє Інтерфакс-Україна.

Друге звільнення

Жовтень – нещасливий місяць для Піскуна. Саме тоді два роки тому його відправив у відставку президент Кучма.

Счасливый Пискун с женой

В указі попереднього гаранта не було вказано формулювання. Водночас комітет у боротьбі з оргзлочинністю та корупцією рекомендував Кучмі звільнити Піскуна "в порядку статті 106 Конституції за допущені серйозні порушення вимог чинного законодавства і за безчесні вчинки".

Також там було вказано, що Піскун "удався до надмірної політизації органу в цілому і створення власного політичного іміджу; допущено ряд порушень, що завдають шкоди авторитетові прокуратури й у цілому державі".

Насправді вважалося, що тодішньому голові адміністрації президента Віктору Медведчуку вдалося переконати Кучму, що Піскун не зможе вирішити оперативні завдання боротьби з опозицією та впоратися із надзавданням запроторення на нари Тимошенко.

Тепер Піскун може розказувати, що його, навпаки, звільнили за активне бажання очищати оточення президента від корупціонерів.

Як і минулого разу, під завісу діяльності Піскун розродився бурею відкритих справ: проти Петра Порошенка і його радника, проти співробітників адміністрації Кучми за власне звільнення; розповів про секретний план викриття замовників вбивства Гонгадзе і навіть хотів приписати собі лаври від упіймання екс-губернатора Сумщини Володимира Щербаня.

Піскун багато говорив і нагадував вікопомні віхи своєї діяльності. Між тим жоден з великих фальсифікаторів виборів досі не сів, ніхто не покараний за розкрадання країни, відвертий сепаратизм і зазіхання на цілісність України. Головне, Піскун не розкрив для Ющенка справу його честі – про убивство Георгія Гонгадзе.

БЮТ уже радить замінити Піскуна на Порошенка

Заступник голови парламентського комітету з боротьби з оргзлочинністю і корупцією Григорій Омельченко думає, що рішення про відставку Піскуна "занадто довго тяглося" і піде на користь правовій системі, повідомляє Лига.

Член БЮТ Андрій Шкіль вважає, що для відставки Пискуна був "мішок причин", і відставку потрібно було б здійснити значно раніш. У той же час він висловив думку, що основною причиною відставки було порушення Піскуном кримінальної справи "проти кума" (Петра Порошенка).

"Я вважав, що ніхто не зможе зняти Генпрокурора, який порушив справу проти Порошенка, оскільки це буде не зовсім красиво виглядати", - відзначив Шкіль.

Говорячи про можливі кандидатури на посаду генпрокурора, Шкіль поглузував, що президент міг би запропонувати кандидатуру Порошенка, додавши, що це "чесна людина, віддана ідеалам революції".

Член фракції партії "Реформи і порядок", екс-постпред президента в парламенті Сергій Соболєв вважає, що відставка Піскуна відіб'ється на дуже багатьох людях.

"Мені здається, що крок по відставці Піскуна, якого очікували дуже багато хто, не такий простій. Це бомба уповільненої дії, скалки від якої вдарять по такій кількості людей, що навіть важко собі уявити", - сказав Соболєв в інтерв'ю агентству ""Интерфакс-Украина".

Член фракції Народної партії Олег Зарубінський в інтерв'ю агентству сказав, що "указ президента не є чимось несподіваним для українського суспільства, для українського політикуму".

Він нагадав, що багато хто обвинувачував Піскуна в некомпетентності, а також у допущенні низки правопорушень.

Говорячи про перспективи оскарження в суді указу президента, Зарубінський підкреслив, що не дуже вірить у таку можливість. Депутат нагадав, що прерогативою президента є прийняття рішень про звільнення генпрокурора.

Реклама:
Уважаемые читатели, просим соблюдать Правила комментирования
Главное на Украинской правде