"Економічне чудо" за Януковичем, або зростання без добробуту

Четверг, 16 февраля 2006, 11:41

Написати цю статтю мене змусила масована реклама Партії регіонів, яка розповідає, наскільки гарно жилося за Януковича, і як начебто погіршилося життя українців за нової помаранчевої влади. І як "регіонали" можуть поліпшити життя вже сьогодні.

Навряд чи вдячна справа вступати у довгу дискусію з "проффесором" та його асистентами. Однак, декілька фактів та цифр, якими вимірюється економічна ситуація в Україні у 2004 та 2005 роках, варто навести. Переконаний, що мислячий читач сам здатен зробити висновки із наведеної інформації

Отже, про основні тенденції економічного розвитку за даними офіційної статистики та міфи, що їх нав'язує нам Партія регіонів.


Міф перший: за часи прем'єрства Януковича було зафіксоване рекордне зростання ВВП

На перший погляд, безсумнівне досягнення. Однак, як влучно було підмічено, ВВП на хліб замість масла не намастиш. Більш цікавим є той факт, скільки з цього самого зростання мають прості громадяни України, скільки з цього зростання потрапляє до державного бюджету і, відповідно, до кишень наших співвітчизників.

А тут цифри однозначно свідчать на користь помаранчевої влади: при зростанні ВВП на 12% у 2004 році доходи бюджету зросли всього лише на 23%, а за часів помаранчевої влади приріст доходів бюджету сягнув 63%. Відчуйте різницю самі.

При цьому спостеріглося серйозне зростання у промисловості, зокрема у металургійному машинобудуванні - на 73%, у хімічному – на 54%.

З наведених цифр можна зробити ще принаймні два важливих висновки. По-перше, більшість національного багатства за часів Януковича розкрадалася, була схована в тіні та йшла до рук олігархів. Помаранчевій владі вдалося вивести частину доходів підприємців із тіні, примусити олігархів платити податки, які вона скерувала на соціальні видатки. За окремими даними, найбільші платники податків вдвічі (!) збільшили свої перерахування до бюджетів.

По-друге, зростання ВВП було багато в чому "дутим" – за рахунок невірної статистики та за рахунок мільярдних відшкодувань за ПДВ під час імпортних операцій.

Міф другий: інфляція та зростання цін у 2005 році досягли рекордних показників

І тут порівняння не на користь лідера біло-голубих. В 2005 році інфляція була зафіксована на рівні 10% , а у 2004 році - коли Янукович був прем'єром - на рівні 12%. Різниця у 2%.

Зрозуміло, що індекс інфляції у 2005 році міг би бути значно нижчим, однак закладене Януковичем велике інфляційне навантаження (пам'ятаєте дефіцит держбюджету у 20 млрд. грн.?) та спроби адміністративного втручання в економіку Уряду Тимошенко дещо погіршили ситуацію і призвели до інфляційного сплеску саме у I півріччі 2005 року.

Наприкінці минулого року новому Уряду Єханурова вдалося стабілізувати ситуацію. А в січні 2006 року ми мали рекордно низький показник інфляції загалом за останні 5 років.

Аналогічна ситуація з цінами: оптові ціни у 2004 році зросли на 24%, а у 2005 - лише на 9,5%, тобто у два з половиною рази менше. До речі і бензин за Януковича подорожчав більше, ніж за часів помаранчевих.

То про яку інфляцію розповідає пан "проффесор" у своїх роликах? Можливо, його асистенти щось недопрацювали. Нехай згадає часи свого прем'єрства і нехай сам розбереться, коли більше були знецінені доходи громадян, їх реальна заробітна плата та пенсії.

До речі такі показники були досягненні на фоні рекордного зростання реальних доходів населення на 20%, збільшення реальних зарплат та пенсій. Наприклад, по підприємствам Мінпромполітики середня заробітна плата складає 1065 грн. (у 2004 році – 832 грн.).

А про яку зруйновану систему соціального забезпечення базікає пан "проффесор"? Адже нова влада вивела її на якісно новий рівень – істотно збільшено практично всі соціальні виплати:

у 12 разів допомога матері при народженні дитини;

у 5,4 рази розміри допомоги на дітей одиноким матерям: з 50 до 181-234 грн. на місяць;

у 4-5 рази розміри допомоги на дітей, які перебувають під опікою чи піклуванням: з 90 до 362-468 грн. на місяць.

Також, було збільшено виплати державної допомоги дітям-інвалідам з 219 до 453 гривень на місяць та інвалідам з дитинства з 156 до 516 гривень на місяць.

Вдалося також зменшити запланований дефіцит державного бюджету у 2005 році на 1,6 млрд. грн. У 2004 році, навпаки, фактичний дефіцит держбюджету на 3,5 млрд. грн. перевищував запланований.

Міф третій: помаранчеві проїдають те, що було зароблено за часів Януковича

І знову цифри та факти вперто не хочуть свідчити на користь "регіоналів". Державний борг України за 2005 рік скоротився на 7 мільярдів гривень. У 2004 році навпаки державний борг збільшився на 8 млрд. грн.

Ще один промовистий показник: вдвічі зросли міжнародні валютні резерви України з 9,5 мільярдів доларів до 19,4 мільярдів доларів США. Ще один заліковий бал на користь нової влади.

Все це свідчить про те, що нова влада була значно успішнішою в соціально-економічному плані, ніж уряд Януковича. До речі помаранчеві планують серйозно попрацювати над розвитком економіки та підвищенням соціального захисту і в цьому році: мінімальну пенсію у 2006 році буде збільшено до 366 грн., а мінімальну зарплатню – до 400 грн.

А що ж реклама? А реклама просто бреше. Та нехай пан Янукович не турбується і не пропонує свої послуги українським громадянам – вони знають чого вони варті.

Ігор Жданов, член Блоку "Наша Україна"

Реклама:
Уважаемые читатели, просим соблюдать Правила комментирования
Главное на Украинской правде