Тимошенко і коаліція: знайди 10 відмінностей

Среда, 22 февраля 2006, 14:30

У вівторок, перебуваючи у виборчому турі на Житомирщині, Юлія Тимошенко завдала перцю процесу примирення колишніх помаранчевих соратників – вона "в односторонньому порядку" підписала угоду про створення коаліції демократичних сил України.

За словами Тимошенко, це зроблено, щоб припинити "вакханалію розмов"навколо об'єднання. "Люди, що виступають дуже багато за коаліцію, зрештою нічого не роблять і мають намір нічого, ніяких документів, не підписувати", - додала вона.

А ще лідерку БЮТ образило, що на темі робиться "великий піар". Хоча, судячи з наслідків вчинку Тимошенко – єдиним його зиском може стати лише пропаганда самої лідерки БЮТ.

Перемовини про відновлення помаранчевої єдності ведуться вже більше місяця, але особливих зрушень в процесі видно не було. Олександр Мороз радив повернутися до цієї теми після виборів, а сама Тимошенко висловлювала сумнів щодо ймовірності підписання цієї угоди.

Хоча у можливість відновлення старої помаранчевої коаліції вже давно не вірить ніхто, вона залишається одним з головних технологічних прийомів штабів "Нашої України" і БЮТ.

Той, хто виграє в ній – отримає собі бренд Майдан, хто програє – отримає від опонентів тавро зрадника.

Досі події розвивались досить мирно, "Наша Україна" говорила, що залишилися нерозв’язаними лише "декілька питань", про які нікому нічого не відомо. Тимошенко хотіла, щоб умовою коаліції була денонсація угод по газу. І ті й інші сходилися на думці, що той учасник коаліції, який отримає на виборах більше голосів, пропонує свого прем’єра...

І ось у четвер лідерка БЮТ раптом взяла і підписала угоду. Але, як виявилось, зовсім не ту.

Попри слова заступника керівника виборчої кампанії "Нашої України" Романа Зварича, що переговорники взяли за основу проект угоди від БЮТ, Юлія Володимирівна підписала варіант, який значно відрізняється від того, що був погоджений іншими учасниками переговорів і затвердженого у четвер "Нашої України".

Відмінність перша. Свій текст угоди Тимошенко направила лише трьом сторонам – президенту, Юрію Єханурову як першому номеру виборчого списку "Нашої України" та голові Соцпартії Олександру Морозу.

Тоді як текст, поширений "Нашою Україною" та ПРП-Пора, адресований до 5 потенційних учасників коаліції – БЮТ, "Наша Україна", СПУ, ПРП-Пора та блоку Костенка і Плюща. Останні двоє теж брали активну участь у революції, але мають проблеми з проходженням до парламенту.

Відмінність друга. В угоді Тимошенко є такий пункт: "Учасники коаліції зобов’язуються не створювати коаліцій у Верховній Раді нового скликання з тими політичними партіями та блоками, які виступали і виступають проти національних інтересів України та уособлюють злиття політичної влади з великим тіньовим капіталом, зокрема – з Партією регіонів Януковича"

В угоді "Нашої України" такого пункту немає. Там тільки міститься обіцянка "не вступати в сепаратні кулуарні переговори із жодною іншою політичною силою".

Як відомо, можлива коаліція між "Нашою Україною" та Партією регіонів є однією з ключових тез Тимошенко у публічних промовах.

Відмінність третя. У коаліції від Тимошенко її підписанти беруть на себе зобов’язання денонсувати газову угоду між Україною та Росією від 4 січня 2006 року та всі юридичні наслідки, які з цього випливають.

Крім того, Тимошенко хоче, щоб чиновники, винні у зраді національних інтересів та завданні збитків державі, мають понести відповідальність – а йдеться, між іншим, про учасників списку самої "Нашої України", наприклад, Олексія Івченка.

Як відомо, у понеділок лідерка БЮТ заявила, що не підпише угоду про коаліцію, якщо в ній не буде цього пункту.

Між тим у варіанті "Нашої України" та ПРП йдеться лише про те, що учасники "констатують наявність серйозної кризи, що склалася на газовому ринку України, і декларують готовність до першочергового і пріоритетного вирішення проблем, пов’язаних з енергетичною безпекою держави з перших днів роботи нового уряду". І ніяких денонсацій угод.

Відмінність четверта. Тимошенко також вимагає розірвання контракту, укладеного "Енергоатомом" про будівництво на території України сховища для ядерних відходів.

У варіанті "Нашої Україні" слова "Енергоатом" та "відходи" не знайдеш і з пошуковою машиною.

Відмінність п’ята. І в проекті угоди "Нашої України", і в проекті від Тимошенко є обіцянка розібратися зі злочинами часів Кучми. Партія Ющенка описала свої плани у досить витриманих виразах:

"Учасники коаліції висловлюють готовність, відповідно до чинного законодавства, домагатися притягнення до відповідальності винних у фальсифікації результатів виборів, переслідуванні опозиційних політичних сил, переслідувань та репресій щодо працівників засобів масової інформації, організації сепаратистських заходів.

Учасники коаліції вимагають від органів прокуратури та правоохоронних органів забезпечити у повному обсязі розслідування злочинів, скоєних попереднім режимом, і публічного судового розгляду справи Георгія Гонгадзе аж до повного встановлення та покарання, відповідно до чинного законодавства, замовників злочину і вбивць журналіста".

У варіанті Тимошенко цей фрагмент звучить радикальніше: "Учасники коаліції скасують всі зобов’язання та гарантії, надані представникам колишньої влади щодо їх недоторканності, не зважаючи на ранг чи статус чиновників і державних діячів, в тому числі – забезпечать у повному обсязі розслідування злочинів, скоєних колишнім президентом Кучмою та його оточенням і публічний судовий розгляд справи Георгія Гонгадзе аж до повного встановлення та покарання, відповідно до чинного законодавства, замовників злочину і вбивць журналіста".

Відмінність шоста. Тимошенко в своїй угоді обіцяє після формування нового уряду провести пенсійну реформу, ліквідувати "зрівняльну політику в пенсійному забезпеченні та збільшити розмір пенсій на 50%".

Крім того вона обіцяє забезпечити гарантоване працевлаштування та перше робоче місце випускникам навчальних закладів. При цьому стипендія для студентів, за задумом лідера БЮТ, буде піднята до рівня прожиткового мінімуму (426 гривень).

"Нашоукраїнці" в обіцянках більш скромні – вони "беруть відповідальність за прийняття збалансованого та соціально-орієнтованого державного бюджету та формування сталих тенденцій до збільшення виплат по програмі захисту материнства та дитинства, учасникам ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС, ветеранам та інвалідам війни".

Також "Наша Україна" пропонує провести адмінреформу, що є ідеєю життя її формального керівника Романа Безсмертного. У Тимошенко цього немає – більше того, вона одного разу навіть публічно висміювала Безсмертного за відомий інцидент у його рідному селі.


Відмінність сьома. В обох текстах угоди міститься пункт, згідно з яким учасники коаліції зобов’язуються повернути в державну власність стратегічні об’єкти промисловості, які за відповідними рішеннями суду були незаконно приватизовані.

Водночас Тимошенко нічого не каже про те, щоб провести по цих об’єктах повторну приватизацію, як пропонує "Наша Україна".

Відмінність восьма. "Наша Україна" бере на себе зобов’язання скасувати недоторканність для депутатів місцевих рад та внести зміни до Конституції, щоб привести імунітет депутатів Верховної Ради до практики країн ЄС. Тимошенко ж обіцяє скасувати недоторканність взагалі для депутатів всіх рівнів.

Відмінність дев'ята. В той час як "Наша Україна" виступає за "посилення" боротьби з контрабандою, Тимошенко обіцяє цю боротьбу "поновити" – вважаючи, що зараз вона не ведеться.

Відмінність десята (загальна). В варіанті угоди Тимошенко на чотири зобов’язання більше і звучать вони значно радикальніше, ніж у її партнерів по переговорах. Майже кожен абзац від лідерки БЮТ побудований наче зізнання у некомпетентності тих, хто сьогодні при владі.

Спільними у проектах договору залишилися лише пункти про продовження політреформи, боротьбу з корупцією, покарання фальсифікаторів виборів та принципи створення та функціонування коаліції.

Згідно з обома проектами, коаліція матиме свій керівний орган – політичну Раду коаліції, до якої входитимуть по 2 представники від кожного учасника коаліції. Рішення ради ухвалюватимуться консенсусом, а головування в ній буде почерговим.

Політичні сили, які формують коаліцію, отримають право на формування влади тільки за результатами народного волевиявлення і лише в залежності від отриманих на виборах до Верховної Ради результатів.

"Партія чи блок, що набере найбільше голосів на виборах до Верховної Ради серед інших учасників коаліції (займе 1-е місце серед учасників коаліції), пропонує свою кандидатуру на посаду прем’єра. Інші учасники коаліції не мають права вето на цю кандидатуру", - говориться в обох варіантах угоди.

І ще – в обох варіантах гарантом виконання угоди про коаліцію має виступити президент Ющенко, що малоймовірно з огляду на його критику дій Тимошенко, яка пролунала у середу.

Лідер соціалістів Олександр Мороз дії Тимошенко нагадали "або листи, або заповіти". Роман Безсмертний відмовився коментувати крок колишньої прем'єрки, щоб "не зірвати переговорний процес". І тільки додав: "Вчора було наворочено стільки, що ще місяці два розгрєбать".

Один з лідерів ПРП-Пора Владислав Каськів більш стримано оцінив підписання з боку Тимошенко, зазначивши, що її умови не були предметом обговорення і жодні додаткові пункти не можуть бути підставою руйнації коаліції.

Кінець цієї драматичної історії вимальовується комедійний - якщо хтось щось і підпише, то виявиться, що коаліційних угод буде дві, три або навіть п'ять. За прикладом Тимошенко почав писати свої умови і блок Костенка-Плюща. Процедура узгодження ризикує затягнутися не те що до 26 березня, а й до осені. Єдиними оптимістами у помаранчевому таборі залишився блок Кличка, який наполягає на тому, щоб укласти угоду вже 23 лютого – до дня народження Віктора Ющенка.

Тексти угод:

Текст Тимошенко

Угода про створення Коаліції демократичних сил

Виходячи з турботи за долю майбутнього України, захисту національного суверенітету, прав та свобод людини, розвитку демократії, забезпечення прозорої чесної політики, налагодження рівноправного діалогу між суспільством та владою, ми, представники політичних партій та блоків, що підписалися нижче, заявляємо про створення Коаліції демократичних сил, яка почне діяти з обранням Верховної Ради України V-го скликання, відповідно до частини шостої, статті 83 Конституції України.

Учасники Коаліції демократичних сил України погодили головні принципи та засади її формування

І. Основні принципи та програмні засади діяльності коаліції демократичних сил

1.1. Продовження роботи над удосконаленням політичної реформи. Прийняття змін до Конституції України, спрямованих на розширення прав та можливостей місцевого самоврядування, недопущення федералізації України, реформування системи правосуддя.

1.2 Підтримка українського товаровиробника та забезпечення на цій основі 10% щорічного зростання ВВП.

1.3 Реалізація соціально орієнтованої внутрішньої політики

1.4

1.5 Стратегічний курс на європейську інтеграцію України та стабільні партнерські стосунки з усіма сусідніми державами.

ІІ. Зобов'язання учасників Коаліції

2.1 Учасники Коаліції визнають виняткову актуальність проблеми корупції в сучасній Україні і готові до її подолання, виступають за повне і безумовне відділення бізнесу від влади та змусять всіх кандидатів на державні посади звітувати перед суспільством не тільки про свої доходи, але й декларувати власні видатки та видатки членів своєї родини.

2.2 Учасники Коаліції законодавчо забезпечать гарантоване працевлаштування та перше робоче місце випускникам навчальних закладів. Стипендія для студентів буде піднята до рівня прожиткового мінімуму (426 гривень).

2.3 Учасники Коаліції після формування нового Уряду проведуть пенсійну реформу, ліквідують зрівняльну політику в пенсійному забезпеченні та збільшать розмір пенсій на 50%.

2.4 Учасники Коаліції задіють всі можливі важелі впливу для гальмування інфляції та зупинять ріст цін на товари і послуги першочергового вжитку.

2.5 Учасники Коаліції зроблять доступною якісну освіту для всіх дітей незалежно від фінансового та соціального статусу їх батьків. Жодні грошові перепони не будуть стояти на заваді якісній дитячій освіті. Заробітна плата для вчителів буде піднята вдвічі.

2.6 Учасники коаліції зроблять пріоритетною програму відновлення ефективної та доступної для широких верств населення системи охорони здоров`я. Людина не повинна платити в лікарні за послуги. Страхова медицина для соціально незахищених верств населення буде фінансуватися за рахунок держави. Заробітна плата для лікарів та інших працівників системи охорони здоров’я буде піднята вдвічі.

2.7 Учасники Коаліції скасують всі зобов’язання та гарантії, надані представникам колишньої влади щодо їх недоторканості, не зважаючи на ранг чи статус чиновників і державних діячів, в тому числі - забезпечать у повному обсязі розслідування злочинів, скоєних колишнім президентом Кучмою та його оточенням і публічний судовий розгляд справи Георгія Гонгадзе аж до повного встановлення та покарання, відповідно до чинного законодавства, замовників злочину і вбивць журналіста.

2.8 Учасники Коаліції заявляють про серйозну кризу, що склалася на газовому ринку України і декларують готовність до першочергового і пріоритетного вирішення проблем, пов’язаних з енергетичною безпекою держави з перших днів роботи нового Уряду, що буде сформований на коаліційній основі після виборів до Верховної Ради 26 березня 2006 року.

2.9 Учасники Коаліції гарантують денонсацію угоди про нові умови постачання газу в Україну від 4 січня 2006 року та всі юридичні наслідки, які випливають з цієї угоди. Учасники Коаліції вимагають притягнення до відповідальності чиновників, винних у зраді національних інтересів та завданні збитків державі.

2.10 Учасники Коаліції гарантують денонсацію контракту, укладеного українським державним підприємством "Енергоатом", про будівництво на території України сховища для ядерних відходів.

2.11 Учасники Коаліції поновлять боротьбу з контрабандою, спростять регуляторну політику, проведуть податкову реформу, реформу житлово-комунального господарства, забезпечать створення прозорого та привабливого інвестиційного клімату в країні.

2.12 Учасники Коаліції беруть відповідальність за соціалізацію державного бюджету України та формування сталих тенденцій до збільшення виплат по програмі захисту материнства і дитинства, учасникам ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС, ветеранам та інвалідам війни.

2.13 Учасники Коаліції скасують депутатську недоторканість для депутатів місцевих рад та внесуть зміни до Конституції щодо відміни дії статті 80 Конституції України, якою встановлено недоторканість для народних депутатів України.

2.14 Учасники Коаліції забезпечать повернення у державну власність незаконно приватизованих стратегічних об’єктів української промисловості за відповідним рішенням судів та притягнуть до відповідальності чиновників, винних у розкраданні державної власності.

2.15 Учасники Коаліції забезпечать притягнення до відповідальності винних у фальсифікації результатів виборів, переслідуванні опозиційних політичних сил, репресіях щодо працівників засобів масової інформації, розповсюдженні та популяризації ідей зміни державного устрою, сепаратизму, федералізму.

2.16 Учасники коаліції зобов’язуються не створювати коаліцій у Верховній Раді нового скликання з тими політичними партіями та блоками, які виступали і виступають проти національних інтересів України та уособлюють злиття політичної влади з великим тіньовим капіталом, зокрема – з Партією регіонів Януковича.

2.17 Учасники Коаліції відмовляються від використання адміністративного ресурсу та брудних технологій в ході виборів до Верховної ради України в будь-якій формі

ІІІ. Принципи створення та функціонування

Коаліції демократичних сил

3.1 Коаліція відкрита для всіх політичних сил, що розділяють принципи та засади діяльності Коаліції, та будуть мати фракції в майбутньому складі Верховної Ради України.

3.2 Керівні органи Коаліції: Політична Рада Коаліції – вищий керівний орган. До складу Політичної Ради Коаліції входять по 2 представники від кожного учасника Коаліції. Рішення Політичної Ради Коаліції приймаються консенсусом. Головують на засіданнях Політичної Ради Коаліції почергово (протягом однієї сесії) представники кожного учасника Коаліції.

3.3 Учасники Коаліції заявляють про відмову від будь-яких кулуарних домовленостей про розподіл посад. Політичні сили, які формують Коаліцію, отримають право на формування влади тільки за результатами народного волевиявлення і лише в залежності від отриманих на виборах до Верховної Ради України результатів.

3.4 Партія чи Блок політичних партій, що набере найбільше голосів виборців на виборах до Верховної Ради серед інших учасників Коаліції (займе 1-е місце серед учасників Коаліції) пропонує свою кандидатуру на посаду Прем’єр-міністра України. Інші учасники коаліції не мають права вето на цю кандидатуру.

Гарантом виконання викладених в цьому Договорі принципів та засад діяльності Коаліції демократичних сил України є Президент України В.А. Ющенко, який підписує цей Договір разом зі лідерами політичних партій та блоків, що формують Коаліцію.

Договір підписали:

Від Блоку Юлії Тимошенко Ю.ТИМОШЕНКО

Від Блоку "Наша Україна" Ю.ЄХАНУРОВ

Від Соціалістичної партії України О.МОРОЗ

Інші учасники Коаліції:

Президент України В.Ющенко

"21" лютого 2006 р.

Проект "Нашої України", узгоджений з деякими учасниками переговорів:

Проект угоди про створення Коаліції демократичних сил

Виходячи з турботи за долю майбутнього України, захисту національного суверенітету, прав і свобод людини, розвитку демократії, забезпечення прозорої чесної політики, налагодження рівноправного діалогу між суспільством і владою;

Висловлюючи нашу відданність ідеалам Майдану;

Усвідомлюючи наш спільний обов’язок забезпечити виконання програми Президента України, навколо якої ми згуртувалися протягом президентської виборчої кампанії –

ми, представники політичних партій та блоків, що підписалися нижче, заявляємо про створення політичної Коаліції демократичних сил.

Учасники Коаліції демократичних сил України погодили головні принципи та засади її формування.

І. Мета Коаліції демократичних сил

- формування на основі політичної Коаліції демократичних сил коаліції депутатських фракцій з метою створення парламентської більшості;

- формування складу Кабінету міністрів України та центральних органів виконавчої влади у консультаціях з Президентом України;

- узгодження всіх призначень та звільнень з посад, що відносять до компетенції Верховної Ради України, Кабінету міністрів України, місцевих адміністрацій;

- спільне визначення засад внутрішньої і зовнішньої політики;

- підготовка, схвалення та реалізація узгодженої Програми діяльності Кабінету міністрів України;

- координація діяльності блоків (партій) учасників коаліції в обласних, районних, міських радах;

- узгодження пропозицій основних параметрів Державного бюджету України;

- забезпечення єдності, співпраці та координації дій між Президентом України, Верховною Радою України, Кабінетом міністрів України.

- узгодження Програми дій нового Уряду між Парламентською більшістю, Урядом та Президентом України.

ІІ. Основні принципи та програмні засади діяльності коаліції демократичних сил

2.1 Продовження роботи над поглибленням та удосконаленням політичної реформи. Прийняття змін до Конституції України, спрямованих на розширення прав та можливостей місцевого самоврядування, недопущення федералізації України, реформування системи правосуддя; законодавче забезпечення норм Конституції шляхом прийняття супровідних законів, зокрема, "Про Кабінет Міністрів України", "Про Президента України", "Про центральні органи виконавчої влади", "Про нормативно-правові акти"; схвалення Регламенту Верховної Ради України.

2.2 Здійснення комплексної реформи адміністративно-територіального устрою, яка, серед іншого, забезпечить перерозподіл владних повноважень на місцях на користь виконавчих органів місцевого самоврядування.

2.3 Реальне забезпечення норм, що передбачені розділом І "Загальні засади" та розділом ІІ "Права, свободи та обов’язки людини і громадянина" Конституції України.

2.4 Відміна прокурорського загального нагляду та забезпечення реформи правоохоронних органів.

2.5 Визначення та забезпечення соціальних стандартів для гідного життя людини та реалізація соціально орієнтованої внутрішньої політики.

2.6 Підтримка українського товаровиробника, забезпечення розвитку ринкової економіки та повноцінної участі України в міжнародних торговельних відносинах.

2.7 Стратегічний курс на інтеграцію України в ЄС та стабільні добросусідські стосунки з Російською Федерацією та всіма сусідами України.

ІІІ. Зобов'язання учасників Коаліції

3.1 Учасники Коаліції визнають виняткову актуальність проблеми корупції в сучасній Україні і висловлюють готовність до спільного її подолання, виступають за повне і безумовне відділення бізнесу від влади за чіткою, законодавчо встановленою системою та пропонують всім кандидатам на державні посади звітувати перед суспільством не тільки про свої доходи, але й декларувати власні видатки та видатки членів своєї родини.

3.2 Учасники коаліції зобов’язуються після формування нового Уряду провести пенсійну реформу, зокрема ліквідувати зрівняльну систему в пенсійному забезпеченні та підняти розмір пенсій до рівня, що гарантує гідне життя громадян; підняти розмір стипендій до рівня не нижче прожиткового мінімуму.

3.3. Учасники коаліції зобов’язуються зробити пріоритетною програму відновлення ефективної та доступної для широких верств населення системи охорони здоров`я з одночасним збільшенням заробітних плат для працівників галузі та фінансування охорони здоров’я.

3.4. Учасники коаліції зобов’язуються забезпечити якісну та доступну систему шкільної і вищої освіти, підняти заробітні плати вчителям та науковцям до рівня, що відповідає вимогам їх професій.

3.5. Учасники Коаліції висловлюють готовність, відповідно до чинного законодавства, домагатися притягнення до відповідальності винних у фальсифікації результатів виборів, переслідуванні опозиційних політичних сил, переслідувань та репресій щодо працівників засобів масової інформації, організації сепаратистських заходів.

3.6. Учасники Коаліції вимагають від органів прокуратури та правоохоронних органів забезпечити у повному обсязі розслідування злочинів, скоєних попереднім режимом і публічного судового розгляду справи Георгія Гонгадзе аж до повного встановлення та покарання, відповідно до чинного законодавства, замовників злочину і вбивць журналіста.

3.7. Учасники констатують наявність серйозної кризи, що склалася на газовому ринку України і декларують готовність до першочергового і пріоритетного вирішення проблем, пов’язаних з енергетичною безпекою держави з перших днів роботи нового Уряду.

3.8. Учасники Коаліції виступають за посилення боротьби з контрабандою, удосконалення та спрощення регуляторної політики, проведення податкової реформи, реформи житлово-комунального господарства, забезпечення створення прозорого та привабливого інвестиційного клімату в країні.

3.9. Учасники Коаліції беруть відповідальність за прийняття збалансованого та соціально-орієнтованого державного бюджету України та формування сталих тенденцій до збільшення виплат по програмі захисту материнства і дитинства, учасникам ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС, ветеранам та інвалідам війни.

3.10. Учасники Коаліції беруть на себе зобов’язання щодо скасування депутатської недоторканості для депутатів місцевих рад та внесення змін до Конституції щодо приведення норм щодо недоторканності народних депутатів України до практики країн Європейського Союзу.

3.11. Учасники Коаліції зобов’язуються забезпечити повернення у державну власність стратегічних об’єктів української промисловості, які за відповідними рішеннями суду були незаконно приватизовані та провести по цих об’єктах прозору та справедливу процедуру повторної приватизації, а також притягнути до відповідальності чиновників, винних у розкраданні державної власності.

3.12. Учасники коаліції зобов’язуються не вступати в сепаратні кулуарні переговори із жодною іншою політичною силою.

3.13. Ключовими завданнями учасників Коаліції під час виборчої кампанії є сприяння проведенню чесних, демократичних виборів; координація дій представників Коаліції у відповідних виборчих комісіях, з метою унеможливлення фальсифікації виборів. Сторони утримуватимуться від взаємного поборювання під час виборчої кампанії. Учасники Коаліції не використовуватимуть адміністративний ресурс та брудні технології в ході виборів до Верховної Ради України в будь-якій формі.

IV. Принципи створення та функціонування

Коаліції демократичних сил

4.1 Коаліція створюється на підставі рішень керівних органів учасників Коаліції, що мають відповідні повноваження. До завершення виборів Коаліція складається із партій чи блоків, які є суб’єктами виборів народних депутатів України. Після виборів правонаступництво Учасників політичної коаліції переходить до відповідних фракцій Верховної Ради України, утворених за рішеннями керівних органів суб’єктів виборів.

4.2 Керівні органи Коаліції:

4.2.1 Політична Рада Коаліції – вищий керівний орган. До складу Політичної Ради Коаліції входять по 2 представники від кожного учасника Коаліції. Рішення Політичної Ради Коаліції приймаються консенсусом. Головують на засіданнях Політичної Ради Коаліції почергово (протягом однієї сесії) представники кожного учасника Коаліції.

4.2.2 За рішенням Політичної ради Коаліції можуть бути створені інші керівні органи та структури Коаліції (парламентські, урядові, регіональні, тощо).

4.2.3 Постанови та розпорядження Кабінету міністрів України приймаються при підтримці більшості його складу відповідно до рішень Політичної Ради Коаліції та змісту цієї Угоди.

4.4 Учасники Коаліції заявляють про відмову від будь-яких кулуарних домовленостей про розподіл посад. Політичні сили, які формують Коаліцію, отримають право на формування влади тільки за результатами народного волевиявлення і лише в залежності від отриманих на виборах до Верховної Ради України результатів. Вибір посад серед учасників Коаліції здійснюється почергово. До парламентських виборів будь-які кадрові пропозиції не погоджуються і не розглядаються.

4.5 Партія чи Блок політичних партій, що набере найбільше голосів виборців на виборах до Верховної Ради серед інших учасників Коаліції (займе 1-е місце серед учасників Коаліції) пропонує свою кандидатуру на посаду Прем’єр-міністра України. Інші учасники коаліції не мають права вето на цю кандидатуру, як і на інші кадрові пропозиції.

4.6 Коаліція відкрита для інших політичних сил, що розділяють принципи та засади діяльності Коаліції, та будуть мати фракції в майбутньому складі Верховної Ради України.

Гарантом виконання викладених в цьому Договорі принципів та засад діяльності Коаліції демократичних сил України є Президент України В.А. Ющенко, який підписує цей Договір разом зі лідерами політичних партій та блоків, що формують Коаліцію.

Договір підписали:

Від Блоку Юлії Тимошенко

Від Блоку "Наша Україна"

Від Соціалістичної партії України

Від Блоку Пора-ПРП

Від Народного Блоку Костенка-Плюща

Реклама:
Уважаемые читатели, просим соблюдать Правила комментирования
Главное на Украинской правде