Декларація про доходи Ющенка: за минулий рік він заробив у п'ять разів більше

Пятница, 14 апреля 2006, 18:40

Віктор Ющенко з року в рік покращує свій матеріальний і майновий стан. Якщо у 2004 він збагатів на 300 квадратних метрів житлової площі, то у 2005 президент заробив майже в п'ять разів більше, ніж у попередній рік. Щоправда, ні він, ні родина глави держави досі не має власних транспортних засобів.

У п’ятницю секретаріат президента оприлюднив його декларація за 2005 рік.

Отже, минулого року Ющенко отримав сукупний дохід у розмірі 288 020 гривень 40 копійок.

Левову частку зароблених Ющенком коштів становить зарплата - 273 060 гривень 28 копійок, тобто майже 23 тисячі щомісяця. (Як відомо, у минулорічній декларації показувалося, що 2004 року Ющенко тоді ще депутат отримав 62 тисячі.)

Ще одне джерело прибутків президента в минулому році – дивіденди, проценти й роялті – 14 960,12 гривень.

Слід відзначити, що ця графа в президента порівняно з минулим роком збільшилась майже в 500 разів.

На відміну від 2005, цього року матеріальна допомога Ющенку не виписувалася.

За останній рік збільшилась і нерухома власність, зокрема, земля президента. Якщо в минулому році в Ющенка було 63 тисячі 470 квадратних метрів, то в 2005 – уже 79 319 квадратних метрів.

Крім того, до житлового будинку площею 618 метрів квадратних в Ющенка з'явилась квартира площею 371,9 квадратних метри.

Декларація Ющенка-2004

Прес-секретар Ющенка Ірина Геращенко повідомила "Українській правді", що це є те саме помешкання на вулиці Малій Житомирській, в якому він жив останні роки, зустрічався там з Хав'єром Соланою і знімав телепередачу.

"Просто згадана квартира була записана на мамі Віктора Андрійовича. Через рік після її смерті президент вступив у права спадку на неї", - сказала Геращенко.

За утримання майна Ющенко сплатив минулого року 29 046 гривень.

У декларації президент також зазначив, що у 2005 році ним було придбано цінних паперів на суму 236 гривень. Минулого року ця цифра складала 296,1 гривень.

Сума грошових коштів Віктора Ющенка у банках та інших фінансово-кредитних установах складає 267 329 гривень 40 копійок. Минулого року там було лише 54 тисячі.

Геращенко пояснила, чому за рік ця сума збільшилася на 200 тисяч. "На його рахунок поступає зарплата. Він її не бере готівкою, бо все одно перебуває на державному утриманні", - сказала річниця президента.

Водночас сума сукупного доходу членів родини Ющенка в минулому році склала 384 975 гривень 80 копійок. До цієї категорії належать дружина президента та троє його неповнолітніх дітей, Софія, Христина та Тарас, які проживають разом з ним.

Основну суму в дохід родини принесла підприємницька діяльність – 323 790 гривень. Як відомо, дружина президента Катерина Ющенко має в Києві кілька квартир площею 300 метрів, які здає в оренду.

Згідно з декларацією, сім’ї Ющенка також належать земельні ділянки на 1633,5 квадратних метри.

Номінальна вартість придбаних цінних паперів членами сім’ї президента, в тому числі закордоном, складає 2 020 000 гривень. Розмір внесків (паїв) до статутних (пайових) фондів підприємств, установ, організацій членів родини президента – 13 100 гривень.

Сума грошових коштів на рахунках у банках та інших фінансово-кредитних установах сім’ї Ющенка складає, в тому числі за кордоном, 1 262 500 гривень.

Як нагадала Геращенко, у 2005 році Ющенко отримав 2 премії – Філадельфійську медаль свободи та премію Королівського інституту міжнародних відносин, які передбачали грошові винагороди.

Проте, за її словами, вони не відображені в декларації, бо фізично надійшли у 2006 році.

Прес-секретар президента також додала, що за рішенням родини Ющенка гроші будуть спрямовані на доброчинність.

Оприлюднення декларації Ющенка-2005 так і не відповіло на питання, яке постало влітку минулого року – на які гроші живе його дорослий син Андрій.

Геращенко нагадала, що за законом президент публікує дані про доходи тільки тих дітей, які проживають з ним.

"Андрій подав декларацію у податкову. Президент не зобов’язаний її оприлюднювати. Крім того, хочу нагадати, що існує 32 стаття Конституції, яка дає кожному громадянину право на приватне життя", - сказала Геращенко.

На питання, чи міг би Андрій Ющенко надати пресі свою декларацію як жест доброї волі, Геращенко сказала, що є прес-секретарем президента, а не його сина, а тому не може відповісти на це питання.

Вона не змогла назвати контактну особу, яка б могла звести Ющенка-молодшого і журналістів.

За сина президента заступилася і радниця глави держави Віра Ульянченко, яка приєдналася до розмови. "Андрій Ющенко не повинен давати декларацію. І це добре, що ми отримали президента, який перед вами задекларував свої доходи", - сказала Ульянченко, переходячи на підвищені тони.

Як відомо, сам Ющенко закликав журналістів розповідати правду про умови побуту та статки українських політиків та їхніх дітей.

"Найбільш інформовані люди про вибори – це журналісти. Залишилось, щоб журналіст говорив про кожну політичну силу правду... З яким душком, з якими цінностями, як живе його родина, де його діти, які мобілки вони носять, які годинники?... Я б хотів, щоб ми говорили у цій країні правду", - сказав Ющенко.

Реклама:
Уважаемые читатели, просим соблюдать Правила комментирования
Главное на Украинской правде