Регіони блокують трибуну і чекають тьолок

Вторник, 27 июня 2006, 18:35

Коли коаліція, здається, вже про все домовилась і навіть збиралась почати працювати, опозиція вирішила зробити "пакость".

Прийшовши на роботу, коаліційні більшовики не змогли потрапити до сесійної зали, бо там забарикадувалися "регіонали" і КПУ.

Таким чином парламентська опозиція вирішила відстояти свої права на парламентські комітети.

Станом на 9:00 у сесійній залі була присутня половина фракції Партії регіонів, і більшість депутатів-регіоналів оточила трибуну і президію, а також вхід до сесійної зали, через який зазвичай до сесійної зали входить президент.

Представників інших фракцій в сесійній залі не було.

Тепер парламент не працює через "регіони"

Регіони намагались перешкодити запланованій на вівторок присязі суддів Конституційного суду, а також нагадати свої вимоги:

1) обрання голови Верховної Ради у рамках регламенту і конституції, що передбачає таємне голосування і виключає будь-яке пакетне голосування;

2) розподіл парламентських комітетів з обов'язковим дотриманням принципу пропорційності представництва всіх депутатських фракцій;

керівництво основними парламентськими комітетами, контролюючими органами на кшталт рахункової палати,

участь в управлінні регіонами, де перемогла ПР;

3) внесення пропозиції та призначення прем'єр-міністра згідно з Конституцією України;

4) складення присяги суддів Конституційного Суду згідно з вимогами закону "Про Конституційний Суд України";

5) негайне припинення незаконного сумісництва посадовців з депутатськими повноваженнями.

Раніше вони тільки лаялися через блокування роботи опозицією. Тепер це роблять і самі

Лідер Партії регіонів Віктор Янукович заявив журналістам, що фракція готова блокувати роботу Верховної Ради аж до розпуску парламенту.

"Будемо блокувати Верховну Раду, згідно з законом, 30 днів", - сказав лідер ПР Віктор Янукович журналістам у парламенті.

Відповідаючи на питання, чи розраховує таким чином Партія регіонів на проведення дострокових виборів, Янукович відповів: "Звичайно. Якщо буде порушуватися Конституція, і якщо будуть порушуватися закони України".

Так, "регіони" напевно розраховують отримати абсолютну більшість на виборах і сформувати уряд самотужки. Або просто пошантажувати Раду розпуском, щоб, знову ж, отримати владу.

Тим часом бютівець Микола Томенко в кулуарах розповідав, що має інформацію про те, що "регіонали" зібрали фонд у 250 млн. доларів для того, щоб провести таємне голосування з цього питання, купити бюлетені в депутатів і "провести" на посаду спікера Віктора Януковича.

Чорновіл пішов з опозиції через те, що у спікера кидали квіти. А тепер сам читає книжки в його кріслі

Проснувавши дві з половиною години кулуарами, безпритульна більшість вирішила розійтися до 16 години, щоб потім провести свої збори.

Борис Колесников у стані ворога

Лідер фракції "Наша Україна" Роман Безсмертний повідомив, що основна проблема полягає в тому, що парламентська коаліція й опозиція не можуть знайти спільної позиції по процедурі обрання спікера і прем'єр-міністра.

Він відзначив, що протягом середи і четверга будуть проходити консультації, у ході яких кожна політична сила буде шукати відповідь на це питання.

О 16 годині "регіональна" упертість не розвіялася. Більшості довелося тулитися в кінозалі, щоб узгоджувати питання спікерства і прем'єрства, тоді як опозиція в залі спокійно теревенила і первіряла зміст блокнотиків під президентським кріслом.

Узгоджуємо план дій

"Наша Україна" і СПУ зазирнули на кілька хвилин до зали....
....Але потім подумали і вирішили - "Бог з ним"
Віктор Янукович-молодший несе почесну варту. Спиною до залу

Регіонали знайшли помаранчевий блокнотик

Ківалов вивчає систему "Рада"

І випробовує урядову "десятку"

Після 16 години партія регіонів заблокувала у Верховній Раді не лише президію, трибуну, урядову ложу, але й ложу преси.

На прес-конференції лідер БЮТ Юлія Тимошенко відплатила регіонам і звинуватила їх в тому, що вони перетворили Верховну Раду на смітник, натякаючи на темне донецьке минуле.

Вона також обурилась, що, блокуючи трибуну парламенту, представники ПР залишають багато сміття у приміщенні ВР.

"Сміття, пляшки, банки, окурки, папери розкидані по всій ВР. Треба мати відповідний рівень культури", - сказала Тимошенко.

За годину Раїса Богатирьова запросила журналістів до сесійної зали і продемонструвала їм, що в залі немає ні порожніх пляшок, ні недопалків, про які говорила Юлія Тимошенко.

Вона також повідомила, що регіони блокуватимуть трибуну й надалі, для чого зберуться в сесійній залі і в середу – державний вихідний. А щоб ворог не проник на їхню територію, на ніч регіони залишать чергових.

У кулуарах парламенту, які примикають до дверей, що ведуть у президію Верховної Ради, депутати з Партії регіонів вже влаштовуються на чергування протягом ночі.

Навпроти дивану стоїть телевізор, по якому йде трансляція Чемпіонату світу з футболу.

Присутні депутати запаслися газетами.

Денна доза питного для вартового

Присутній в сесійній залі представник ПР Святослав Піскун сказав, що збирається чергувати у парламенті, при цьому він не буде запасатися їжею.

"Ми будемо поститися, а завтра підемо в місто і вип’ємо за нашу Конституцію", - сказав він.

Святославу Піскуну женщіни світять тільки з газетних шпальт

Однак журналісти були свідками, як Піскун пішов з парламенту близько 18 години вечора.

Богатирьова дає останні настанови

Інший депутат від "регіонів" Ярослав Сухий сказав, що під час його чергування він розраховує на "жіноче тепло".

"Юлія Володимирівна нам обіцяла тьолок, а я сам боюся спати – в мене ноги мьорзнуть", - пожартував Сухий.

***

Історія сьогоднішнього блокування чимось нагадує блокування "Нашою Україною" політреформи у грудні 2003 року. "Наша Україна" тоді теж тримала два дні сесійну раду на замку. Але це ніяк не завадило парнокопитному "голосуванню". Більшість, знаєте.

Всі фото Анни Андрієвської

Реклама:
Уважаемые читатели, просим соблюдать Правила комментирования
Главное на Украинской правде