Terra Infamita

Среда, 12 июля 2006, 17:48

"Я думаю, що час мине, І хто продажний — буде видно, І хто під'юджував мене В своїх, зі стелі взятих, бриднях".

Олександр Мороз

"Сільські вісті", 6 червня 2006

Союз Партії регіонів, Соціалістичної та Комуністичної партії став доконаним фактом української політики.

Однак, незважаючи на особистий тріумф, вже найближчим часом Олександру Морозу доведеться ламати голову, як виходити з електорального піке і пояснювати своїм виборцям спілку з "кримінальним капіталом".

І головним випробуванням для його партії можуть стати навіть не внутрішні чвари, а позиціювання стосовно земельного питання – дотримання законодавства при операціях із землею та захист прав дрібних власників і селян.

Вже протягом 10 років земельна тема є однією з ключових фішок виборчих кампаній соціалістів. Та у новій коаліції Морозу доведеться робити тяжкий вибір: або остаточно розлучатися із старим сільським електоратом і двома третинами партії заради збереження стосунків з Регіонами.

Або йти на конфлікт з прем'єр-міністром через питання мораторію на землю, ризикуючи посадою.

Або нарощувати електорат, захищаючи бізнес перед "одонечченими" місцевими чиновниками у земельних конфліктах, або мовчати в обмін на захист земельних інтересів товаришів по партії.

Верхівка айсбергу

6 жовтня 2004 року Верховна Рада силами тодішньої опозиції - "Нашою Україною", БЮТ і СПУ - продовжила мораторій на продаж землі до 1 січня 2008, прийнявши закон "Про внесення змін у Земельний кодекс України".

Закон також продовжив до 2008 року дію заборони на внесення права на земельну частку (пай) в статутні фонди господарських товариств.

На початок 2005 року для 75%, або 5,2 мільйонів громадян з тих, хто одержав пайовий сертифікат, земля була виділена в натурі, і вони одержали державні акти на право власності на відповідну земельну ділянку. З них близько двох третин віддали свої земельні ділянки в оренду. З того часу їхні права систематично порушувалися.

При Кучмі влада або взагалі не реагувала на беззаконня, або реагувала вкрай кволо у випадках, коли ситуація доходила до небезпечного протистояння. Всупереч очікуванням, з приходом помаранчевої команди, покращення ситуації, з точки зору дотримання прав власників землі, не відбулося.

На диво, не піднімали на щит болючу тему і соціалісти. Більше того, СПУ негативно реагувала на поодинокі конструктивні ініціативи президента в земельній сфері.

Зокрема, коли в жовтні 2005 року з'явився указ президента про затвердження рішення РНБОУ щодо додержання державної політики у сфері регулювання земельних відносин, керівництво СПУ розкритикувало план першочергових заходів з державного регулювання у цій сфері.

Хоча саме завдяки цьому рішенню Генпрокуратура втрутилася у земельне питання. Тільки за 5 місяців 2006 року було порушено 215 кримінальних справ, опротестовано тисячу актів. До відповідальності притягнуто 990 посадових осіб, повернуто 38 тисяч гектарів землі, відшкодовано майже 12 мільйонів гривень.

Цікаво, що серед кадрових вимог соціалістів після виборів, посада міністра з АПК практично не згадувалася. Мороз натомість прагнув зберегти за партією Мінпромполітики та ФДМУ, що дозволяло б партії вести самостійну гру з основними фінансово-промисловими групами.

Тепер з позиції спікера Мороз має чудову нагоду виконувати роль арбітра у відносинах між ФПГ, регулювати лобістські ініціативи великого капіталу.

Однак є невелика проблема – однією з головних вимог "олігархів", ось вже 5 років залишається зняття мораторію на приватизацію і запровадження ринку купівлі-продажу землі.

Земельні розбіжності антикризових коаліціантів

Варто пригадати, як у серпні 2004 року СПУ закликала парламент подолати вето президента Кучми на закон, який встановлював мораторій на продаж землі до кінця 2007 року.

Регіони на цей заклик не відгукнулися. А місяцем раніше в парламенті був зареєстрований від імені прем'єр-міністра Януковича законопроект (№5782) про внесення змін до Земельного кодексу, яким передбачалося спростити право для отримання землі у власність іноземцям через механізм створення підприємств з іноземним капіталом.

У той же час комуністи вже зареєстрували законопроект (№1037), який передбачає встановлення мораторію на продаж сільгоспземлі до 2015 року.

Вочевидь, це початок великого земельного торгу комуністів з "донецькими". Мовляв, ви нам мораторій як виконання наших виборчих гасел, ми вам – право на доступ іноземців до володіння землею.

Що в такій ситуації буде робити Мороз? Достеменно відомо, що в ході переговорів з укладення змісту коаліційної угоди в рамках "трійки" соціалісти "на смерть" відстоювали положення про мораторій на продаж землі аж до 2009 року.

Чи дотримаються соціалісти своїх принципів у новій ситуації, чи проковтнуть "регіонально-комуністичну оборудку"? Адже версія "земельного мораторію" за КПУ дозволятиме великим підприємствам-орендарям й надалі визискувати селян, формувати латифундії та мисливські угіддя за державний рахунок.

Якщо такі депутати як Василь Цушко ще були здатні проковтнути "рішення більшості фракції" про обрання Мороза спікером, то в разі відвертої зради інтересів виборців в земельному питанні вони можуть залишити лідера віч-на-віч з новою гвардією Рудьковського-Мендуся.

Моделі конфліктів

Отже, всередині коаліції вже існують суттєві розбіжності з такого ключового для соціалістів питання як правила гри на ринку землі.

Земельне питання стане одним з найгостріших приводів для конфлікту між спікером і прем'єр-міністром, СПУ і Партією регіонів, прихильними до Мороза місцевими радами та тяжіючими до Януковича місцевими держадміністраціями, дрібними і середніми підприємцями, що становлять базу підтримки соціалістів та крупними корпораціями, які поставили на регіоналів.

Від перемоги залежить не лише здобуття права розпоряджатися "ручним" розподілом земель, а й контроль над тіньовими корупційними потоками "відкатів".

Моделі такого протистояння відпрацьовані і відомі. Варто лише виїхати за Київ, щоб почути і побачити на власні очі земельні скандали, які навіть за нової влади робили колишніх союзників запеклими суперниками.

При цьому основної уваги заслуговують приклади з центральноукраїнських регіонів, які вважаються базою електоральної підтримки СПУ і Мороза.

Модель "місцева рада проти голови РДА"

В кільканадцяти кілометрах від столиці, в районному центрі Чернігівщини Козельці вже півтора роки не вщухає конфлікт навколо 6 гектарів землі вздовж траси "Київ-Чернігів".

За даними місцевої преси, козелецька фірма вирішила на місці пустиря облаштувати типовий готельний комплекс з АЗС, взявши при цьому на себе всі витрати зі підведення електромереж, каналізації. Право на підготовку необхідних документів підприємець отримав за згодою селищної ради ще рік тому.

Однак, коли справа дійшла до погодження рішення місцевою райдержадміністрацією, на сцену вийшла фіктивна структура, на користь якої голова РДА приписав в обхід селищної ради відведення 2 гектарів землі на цій же ділянці.

Почалася тяганина з погрозами на адресу підприємства, що планувало побудувати готельний комплекс з АЗС, та спробами голови РДА відтіснити "порушника" шляхом тиску на районну прокуратуру та місцевого селищного голову і раду.

Ця історія "партнерства влади і бізнесу" не була б показовою, якби голова Козелецької РДА Француз публічно не прикривався у своїх діях іменем Ющенка і президентськими розпорядженнями. А його рідний брат не представляв інтереси фірми-конкурента, заради якого РДА пішла на порушення закону, що було встановлено на всіх рівнях прокурорського нагляду – від районної до Генпрокуратури.

За даними джерел в Чернігівській ОДА, висновки обласної прокуратури зараз лежать в кабінеті губернатора, але той не поспішає дати хід справі, вичікуючи закінчення політичних баталій в Києві.

Якщо припустити, що Мороз ще здатний на самостійну гру, то в ситуації, подібній до "козелецької", СПУ доведеться виступати в ролі стримувача апетитів "першої скрипки коаліції", аби не втратити своїх виборців.

Зрештою, до цього зобов'язує другий результат партії на виборах в Козельці та третій по області (Чернігівщина є третім регіоном за відсотком електоральної підтримки СПУ після Вінницької і Черкаської областей).

Модель "сільський голова проти всіх"

Зовсім поряд з Козельцем, в Гнідині Бориспільського району розгортається ще одна драма. За рішенням згори на землях сільської ради розробляється піщаний кар'єр. Підприємству "Агробуд" виділено 15 гектарів землі сільськогосподарського призначення, що є прямим порушенням положень Земельного кодексу.

На скарги сільського голови і сільради про відверте порушення земельного законодавства, не відреагували ні голова Бориспільської РДА Полюхович, ні вже сумновідовий міжрайонний прокурор Кузовкін.

Причиною мовчання називають контракт, укладений між Київською облдержадміністрацією (в особі Євгена Жовтяка) та згаданим підприємством. При цьому ОДА обґрунтувала своє рішення одноосібним рішенням сільського голови, обраним при "злочинному режимі Засухи" і зміщеним після помаранчевої революції.

Новий голова Лазаренко може розповісти і про те, як прокуратура та Бориспільська РДА за чотири місяці змінили до "Агробуду" гнів на милість.

Гнідинці спробували піти по судах, проте всім активним порадили не пручатися... погрожуючи передати землі села ще й під звалище твердих відходів.

Селяни кажуть, що надія лише на втручання народних депутатів. Чи відреагує на зловживання СПУ? Але очевидно, що такий прибутковий столичний бізнес як виготовлення будматеріалів після зміни коаліції будуть заганяти в "регіональне" стійло.

Враховуючи донецький стиль ведення бізнесу, визиск Гнідинської землі і порушення із систематичних перетворяться на тотальні з усіма необхідними атрибутами кримінального придушення інакодумців.

Чи наважиться лідер соціалістів втрутитися в конфлікт на боці слабшого заради отримання популярності та заниження рейтингу "товаришів" по коаліції?

Можливо. Проте за майстерне виконання ролі "доброго слідчого" Морозу доведеться платити погіршенням й так невисокої довіри між ним і Януковичем.

Хоча не варто виключати й того, що в обмін на якийсь козелець чи гнідин Мороз закриє очі на порушення земельного та іншого законодавства при бурінні чи видобуванні газу з чергової полтавської свердловини Рудьковського.

В даному контексті, насамкінець, варто пригадати розповідь Юрія Луценка про те, як Мороз під час останніх переговорів з Кучмою домовився про зняття блокади з озера, де він колись полюбляв ловити щук. Очевидно Мороз не випустить з рук і "золоту рибку" під назвою "земельна реформа". Питання тільки в тому, на що він її обміняє.

Вадим Шелешко, для УП

* Terra Infamita – (на сицилійському діалекті італійської) "знеславлена земля"

Реклама:
Уважаемые читатели, просим соблюдать Правила комментирования
Главное на Украинской правде