Чорноморський флот загнав Тимошенко у кут

Четверг, 28 августа 2008, 00:14
Попри спроби Юлії Тимошенко втекти від необхідності приймати якесь рішення щодо правил поведінки Чорноморського флоту в Україні, воно наздогнало її в середу на засіданні Кабміну.

Історія бере свій початок 25 червні 2008 року. Того дня Кабмін ухвалив дві постанови – про порядок узгодження з владою України пересувань Чорноморського флоту поза місцями їх дислокації та про порядок перетину державного кордону України військовослужбовцями, суднами та літаками російського ЧФ.

Саме навколо цих постанови спалахнув конфлікт між урядом і секретаріатом президента. Тимошенко тривалий час відмовлялася їх підписати та оприлюднювати, і Банкова занесла цей факт в реєстр прикладів "державної зради" з боку прем’єр-міністра.

Кожна сторона висловлює свою версію, коли мали бути введені в дію постанови по Чорноморському флоту. За словами першого заступника глави секретаріату президента Олександра Шлапака, це мало статися відразу після повернення Тимошенко з Москви, де вона 28 червня зустрічалася з Путіним.

Водночас у секретаріаті Кабміну стверджують, що постанови мали би бути оприлюднені та введені в дію аж 1 жовтня 2008 року. Однак, як зізнався співрозмовник "Української правди" з числа урядовців, така домовленість ніяк не фіксувалася письмово на червневому засіданні Кабміну.

Про що ішлося на двогодинних переговорах Тимошенко і Путіна тет-а-тет – і досі залишається загадкою. Але факт – 2 липня, наступного засідання уряду після повернення Тимошенко з Москви, міністри ще раз проголосували за ці постанови по ЧФ, однак їх знову не було оприлюднено.

На якийсь час про ці документи забули, оскільки на перший план вийшла ситуація з повінню. Потім, так і не підписавши постанови, Тимошенко відбула у свою загадкову відпустку.

Потім почалася війна у Грузії. Після того, як російський флот, базований у Криму, взяв безпосередню участь у військових діях, про зігноровані Тимошенко постанови згадали у секретаріаті президента. З вимогою оприлюднити ці документи також виступила партія "Наша Україна".

12 серпня Шлапак написав листа до першого віце-прем'єра Олександра Турчинова з нагадуванням, що "всупереч колегіальним та одностайним рішенням всіх членів уряду, а також у порушення Конституції та закону "Про Кабінет міністрів", зазначені постанови не підписано та не оприлюднено".

Однак це також не мало свого ефекту. Тож наступного дня, 13 серпня Віктор Ющенко своїми указами ввів у дію ці механізми стосовно ЧФ, які були прописані у двох постановах уряду. Зроблено це було за підсумками Ради національної безпеки і оборони, яка фізично не проходила – рішення було схвалено шляхом опитування членів РНБОУ.

Того ж дня МЗС Росії офіційно назвало укази Ющенка "антиросійським кроком", а неофіційно – "самодіяльністю українського керівника".

Тимошенко перебувала у відпусці дев'ять днів, і наступне зібрання уряду відбулося 20 серпня.

За словами очевидців, там міністри з квоти Ющенка вкотре порушили питання про оприлюднення раніше ухвалених постанов, однак Тимошенко знову відклала цю тему.

Але на засіданні 27 серпня вирішили взагалі зам'яти це питання про непідписання і неоприлюднення постанов з боку Тимошенко. За словами Шлапака, це втратило актуальність, оскільки все одно нові правила для Чорноморського флоту були запроваджені указами Ющенка.

Однак ця система не могла діяти без Тимошенко. Кабмін мав ухвалити зразки документів для заповнення російськими військовослужбовцями Чорноморського флоту при перетині кордону України.

Саме цьому і була присвячена постанова, ухвалена урядом у середу.

Тепер, коли Кабмін затвердив формуляри для військовослужбовців ЧФ, було знято перестороги для скасування Україною спрощеного режиму.

За підсумками цього рішення Шлапак заявив, що конфлікт СП і уряду вичерпаний, а віце-прем'єр Іван Васюник навіть повідомив, що "чергова спроба розвалити помаранчеву коаліцію вкотре провалилася".

За словами Шлапака, Тимошенко на засіданні Кабміну дала вказівку оприлюднити цю постанову протягом середи. Однак станом на кінець робочого дня цього не було зроблено на офіційному веб-порталі уряду.

Водночас "Українській правді" вдалося ознайомитися з текстом урядового документу, за який проголосували міністри.

У преамбулі сказано, що його ухвалено на виконання указу Ющенка за підсумками засідання РНБОУ. У постанові наведені вісім зразків документів для заповнення росіянами при в'їзді або виїзді з України:

"Відомості про виліт літальних апаратів ЧФ РФ з України або їх приліт до України".

"Список осіб, які не є членами екіпажу військового корабля ЧФ РФ, що в'їжджають до України або виїжджають з України як пасажири військового судна"

"Список осіб, які не є членами екіпажу літального апарата ЧФ РФ, що в'їжджають до України або виїжджають з України як пасажири літального апарата"

"Довідка про відсутність на борту військового корабля ЧФ РФ сторонніх осіб, а також вантажів та іншого майна, забороненого до ввезення на територію України або вивезення за її межі"

"Довідка про відсутність на борту літального апарата ЧФ РФ сторонніх осіб, а також вантажів та іншого майна, забороненого до ввезення на територію України або вивезення за її межі"

"Список осіб, які є членами екіпажу військового корабля ЧФ РФ, що в'їжджають до України або виїжджають з України"

"Список осіб, які є членами екіпажу літального апарата ЧФ РФ, що в'їжджають до України або виїжджають з України"

Окрім військових кораблів, ці форми також зобов’язані заповнювати на суднах забезпечення Чорноморського флоту.

Водночас у Кабміні не вірять у дієвість цього механізму.

Так, до проекту постанови був поданий експертний висновок секретаріату уряду, де сказано, що ухвалення цієї постанови... не вирішує питання.

Висновок підписано заступником міністра Кабінету міністрів Сергієм Чеботарем. Ім'я цієї людини, яку вважають близькою до Віктора Медведчука, спливало п’ять місяців тому в конфлікті навколо Кременчуцького нафтопереробного заводу. (Тоді у доповідній на ім'я прем'єра Чеботар заявляв, що отримував погрози від Віктора Балоги. За цей час Чеботар отримав підвищення з посади керівника управління до заступника міністра.)

У своєму висновку Чеботар пише, що хоча Ющенко видав указ про порядок перетинання кордону військовими, кораблями і літаками ЧФ РФ, але там немає згадки про якісь зразки документів, які повинні подаватися командуванням флоту українській стороні.

Тому, вважає Чеботар, це дозволятиме росіянам не заповнювати формуляри, зразки яких запровадив Кабмін.

"Оскільки указ президента не містить посилань на зразки документів, які пропонується затвердити постановою та відповідних повноважень уряду на таке затвердження, прийняття акта не виключить випадків, коли Російська Сторона буде ухилятися від їх дотримання", - зазначає Чеботар.

"Прийняття акта не вирішить проблем, пов’язаних із зобов’язанням командування ЧФ РФ подавати документи за зразком, а також не буде сприяти дієвому контролю за військовослужбовцями, вантажами та військовими кораблями та літальними апаратами Чорноморського флоту Російської Федерації під час їхнього перетинання державного кордону України", - також стверджує заступник міністра Кабміну.

Співрозмовники "Української правди" в керівництві уряду скептично поставилися до можливості реалізації указу президента саме в частині, як зобов’язати ЧФ Росії заповнювати всі формуляри, затверджені Кабміном Тимошенко.

"В указах Ющенка немає санкцій, які мають бути в разі, якщо Росія буде ігнорувати ці вимоги. А Росія зробить просто – вона скаже, що буде дотримуватися умов договору про перебування флоту, який містить загальні норми і де немає згадки про необхідність оформляти якісь довідки", - зазначило джерело в уряді.

Парадокс, але у МЗС дотримуються протилежної думки. "Комплекс заходів, передбачених проектом постанови, посилить контроль за тимчасовим перебуванням ЧФ РФ на території України", - ідеться у висновку т.в.о. міністра Володимира Хандогія.

Така різна оцінка одного і того ж акту апаратом уряду і профільним міністерством – це не просто відсутність командної гри, а ознака нездорової атмосфери в Кабміні.

У обгунтуванні Хандогій пояснив, що спрощений режим для Чорноморського флоту, який діє з 1999 року, себе не виправдав.

"Існуючий для ЧФ РФ спрощений режим, як засвідчує практика його застосування, фактично дозволяє російській стороні безконтрольно пересуватися територіальними водами України. Він дає можливість здійснювати перетинання кордону України та переміщувати на кораблях ЧФ РФ вантажі та осіб через кордон лише шляхом повідомлення компетентних органів України... Така ситуація є неприйнятною з точки зору забезпечення національної безпеки України", - сказано в поясненнях МЗС.

Сама Тимошенко на брифінгу після Кабміну взагалі не згадала таке словосполучення як "Чорноморський флот". Їй також вдалося уникнути оцінки дій Росії з визнання незалежності Абхазії та Південної Осетії, а на питання журналістів повторила лише сказане тиждень тому, що виступає за територіальну цілісність Грузії.

Реклама:
Уважаемые читатели, просим соблюдать Правила комментирования
Главное на Украинской правде