Украина в объятии "тихого убийцы", или кто лоббирует смерть моих сограждан?

Вторник, 31 марта 2009, 10:40

Нещодавно Всесвітня організація охорони здоров'я (ВООЗ) разом з Американським товариством боротьби з раком та Світовою організацією захисту легенів презентували третій оновлений та доповнений Атлас тютюну.

Це - своєрідна енциклопедія, яка подає повну інформацію щодо виробництва, реклами, споживання та смертності від наймогутнішого "тихого" вбивці на землі – тютюну.

Презентували видання під час 14-ї Всесвітньої щорічної конференції "Тютюн або здоров'я", яка відбулася у фінансовій столиці Індії – 15-мільйонному Мумбаї.

Результати досліджень та соціології світових "борців з тютюном" для українців геть не втішні! Практично в усіх "анти номінаціях" ми – беззаперечні лідери.

Так відсоток чоловіків-курців в Україні найбільший в Європі – 72%. Для порівняння у Швеції – менше 20 відсотків.

Українці також лідери у номінації "підліткове куріння". У нас у віці 13-15 років починають курити до третини хлопців та дівчат. Для порівняння у тій же Швеції – менше

7 відсотків.

Ми абсолютні чемпіони у світі і за кількістю споживання тютюну – у перерахунку на все населення країни кожен українець щороку викурює понад 2 500 сигарет! Для порівняння у північній Норвегії рівень споживання цигарок – менше 500 штук на рік на одну особу. Конкуренцію ж Україні можуть скласти хіба що курці з Греції.

Надто високим є у нас і рівень так званого "пасивного", або "секонд-хенд-куріння".

Згідно з інформацією "Атласу тютюну" ВООЗ, до 80 (!) відсотків українців проживають у помешканнях, в яких завжди курять.

Вражає і рівень смертності внаслідок тютюнопаління. Згідно з інформацією ВООЗ, щороку від хвороб, викликаних тютюном, помирають 110 тисяч українців. Це 301 смерть за день, і 12 смертей щогодини.

Водночас ми маємо одні з найдешевших цін на сигарети та найліберальніше законодавство щодо обмеження місць для куріння. Так пачка сигарет з фільтром в Україні коштує близько 35-40 американських центів. У той час, коли навіть у бідній Індії, де 60 доларів на місяць вважається хорошою зарплатою для некваліфікованого працівника, пачка сигарет вартує майже 2 долари!

Аналогічні з Україною ціни на тютюн мають хіба що В'єтнам, Бірма, Чад, Буркіна-Фасо, Сьєра-Лєоне та Ліберія. Приємне сусідство!

Кепські справи і з забороною на куріння в громадських місцях. В Україні зон вільних від тютюну фактично не існує. Натомість часткову заборону на нікотин в наших барах чи ресторанах борці з тютюном часто порівнюють з басейном, на половині доріжок якого відвідувачі можуть справляти свої природні потреби, натомість інша половина вважається "вільною від сечі".

Все одно повітря перемішується, а отже, некурці змушені вдихати в свої легені канцерогенний дим.

Для порівняння кількість країн, в яких існує повна заборона на куріння в громадських місцях щороку зростає. Нині це – Швеція, Норвегія, Естонія, Велика Британія, Ірландія, Франція, Італія, Нігерія, Іран, Уругвай, Ботсвана, Нова Зеландія.

За інформацією фахівців ВООЗ повна заборона куріння у громадських місцях лише за один рік дає зменшення кількості інсультів серед населення на цілих19 відсотків! Хіба не переконлива статистика для тих, хто стверджує, що таким чином притискаються громадські права "курців"?

Інші переконливі факти ВООЗ – за інформацією експертів організації, єдино разове збільшення вартості пачки сигарет лише на 10 відсотків в результаті дає зменшення споживання тютюну на 2,5-5 відсотків.

За оцінками фахівців Всесвітньої організації охорони здоров'я, протягом 20-го століття "тихий вбивця" тютюн став причиною смерті 100 мільйонів людей на планеті Земля. У 21-му столітті він може вбити цілий мільярд.

То чи не варто ретельніше прислухатися до порад ВООЗ?

Навіть якщо деякі з них не надто подобаються виробникам сигарет, які напряму зацікавлені лише у збільшенні відсотка активних курців у кожній країні?

Якось нещодавно став свідком розмови депутатів Верховної Ради, які обговорювали ухвалений у першому читанні проект закону про підвищення цін на сигарети в середньому на 1,25-2 гривні за пачку.

Всі мої співбесідники - а вони представляли 3 найбільші фракції у парламенті, погоджувалися, що ціни на тютюн в Україні, як це і рекомендує ВООЗ, треба піднімати, втім голосувати за закон у другому читанні і "в цілому" збиралися не всі. Мовляв, "це потрібно вашій фракції, щоб збільшити бюджет, а нам це не вигідно".

Невже навіть у питанні боротьби за здоров'я українців їхні "слуги" у Верховній Раді так і не знайдуть спільної мови?

Бо якщо чесно, перебуваючи закордоном на різноманітних наукових конференціях ВООЗ, дуже важко пояснити іноземним делегатам, чому вже 46-мільйонна європейська країна не робить елементарних кроків, для того, аби врятувати від смерті сотні тисяч своїх громадян.

Егор Чечеринда, учасник 14-ї Всесвітньої конференції під егідою ВООЗ "Тютюн або здоров'я".

Реклама:
Уважаемые читатели, просим соблюдать Правила комментирования
Главное на Украинской правде