Выбор Украины

Четверг, 20 августа 2009, 14:15

Зовнішня політика "холодної війни" – була політикою, що ґрунтувалася на ідеї поділу світу на зони впливу.

Завершення "холодної війни" ознаменувалося, попри інші обставини, переходом у зовнішній політиці до ідеології конкурентних переваг.

Росія до такої трансформації виявилась неготовою. Її зовнішня політика почала згортатися до старих підходів, з визначенням СНД, як зони ексклюзивного впливу, з відгалуженнями в бік Ірану, Венесуели та інших одіозних режимів.

На Заході нова ідеологія призвела до спроб внесення нового змісту в діалог ЄС-США, що найпомітніше проявилося у риториці про нову європейську безпеку. Найвигідніше політику конкурентних переваг використав Китай, не зв’язаний догмами Старого Світу.

Відтак вибір України полягає в тому, яку ідеологію зовнішньої політики вона обере.

Якщо роль васала у чужій зоні впливу, то годі плекати сподівання на бодай якусь незалежність у проведенні зовнішньої, економічної, інформаційної, а, відтак, і внутрішньої політики.

Слід розуміти, що вся риторика Росії про "перезавантаження" відносин з США, про нову систему колективної безпеки з ЄС, є нічим іншим, як спробою виторгувати собі право на зону впливу і легітимізувати її.

Здійснюючи свій вибір на користь ідеології конкурентних переваг, Україна повинна усвідомити, що політичні механізми, використані фрагментарно, дають такий самий фрагментарний ефект.

Слід розуміти, що в сучасному світі економічні, військово-політичні блоки і об’єднання – це механізми успішного існування в світі конкурентних переваг, це потужні транснаціональні фінансові потоки, це інструменти розподілу глобальної ренти.

Позиціонувати себе осторонь таких об’єднань означає ставити себе осторонь світових трендів розвитку. Перспектива такої політики єдина: така країна сама стає об’єктом розподілу глобальної ренти.

А українські копалини, чорноземи, транзитні коридори і трудові ресурси – це саме те, що будуть ділити сильні світу цього.

Рента країни – це її унікальні обставини. Унікальність нейтральної Швейцарії – її банківська система. "Унікальність" нейтрального Лівану – бувшої близькосхідної Швейцарії – в тому, що це місце, куди виносяться "гарячі" форми конфлікту між Ізраїлем та Сирією.

Для України дуже важливо, щоб серед її унікальних обставин, раптом, домінуючою не стала та, що її територія стане місцем змагань між Росією та Заходом.

Так як ефективністю "м’якої сили" Росія не відзначається, то легко спрогнозувати, що це може стати змаганням іншої сили. Нейтральний статус України – це прямий шлях до саме такої ренти України.

Рівнодійна багатовекторності у фізиці часто рівна нулю, а у політиці вона є ілюстрацією відсутністю волі робити потрібний для країни вибір.

Російсько-українські відносини не зміняться з заміною влади в Україні, вони є заручниками зони впливу, яку намагається сформувати Москва, і правил поведінки в цій зоні, які вона довільно формулює.

Україна повинна визначитися: чи вона разом зі всім світом приймає нові правила поведінки у міжнародній політиці, чи вона повертається назад.

Валентин Ткач, Чернівці, для УП

Реклама:
Уважаемые читатели, просим соблюдать Правила комментирования
Главное на Украинской правде