Виктор Янукович: миллионер из "трущоб"

Среда, 28 октября 2009, 23:59

Кандидат в президенти Віктор Янукович після багатьох років поневіряння виявився… мільйонером.

Такий його статус зафіксований у декларації про доходи за 2008 рік, яку він подав до Центральної виборчої комісії.

"Українська правда" від своїх джерел у Центрвиборчкомі нарешті отримала фінансовий звіт Януковича.

Перед цим, з квітня по вересень, ми надіслали близько 20 (!) запитів до Януковича і його підлеглих з вимогою виконати необхідні формальності та опублікувати декларацію лідера Партії регіонів.

До цього його як депутата зобов’язує закон "Про боротьбу з корупцієї". Однак ні Янукович, ні його патронатна служба, ні близькі до нього нардепи взагалі не відповіли на жодне (!) офіційне звернення "Української правди", неодноразово порушивши закон "Про інформацію". Ми не дочекалися якоїсь, хоча би формальної, реакції.

Зрештою, декларацію про доходи лідера регіоналів за 2008 рік ми отримали завдяки джерелам "Української правди" у ЦВК.

Але виявилося, що насправді Янукович подав не одну, а відразу дві декларації. При чому ці документи суттєво відрізняються один від іншого.

Декларація №1

Отже, 23 жовтня Янукович підписав необхідний для кандидатів пакет документів та доручив підлеглим доставити його у Центрвиборчком.

Серед іншого, там була декларація за 2008 рік.

У першій декларації значилося, що протягом цього періоду Янукович отримав сукупного доходу на 536 тисяч 15 гривен і 35 копійок.

При цьому його зарплата як депутата склала 223 тисячі гривень – близько 18 500 гривень щомісяця.

Також Янукович взяв матеріальну допомогу на 34 тисяч 850 гривень та отримав у вигляді дивідендів чи роялті 277 тисяч 419 гривень.

Дружина Людмила за весь рік отримала 14 тисяч гривень пенсії – трохи більше тисячі щомісяця. Також їй нарахували 12 744 гривні дивідендів.

У власності Януковича виявився будинок на 619,6 квадратних метрів – очевидно, це і є той маєток на території колишньої державної резиденції "Межигір’я", де сьогодні мешкає лідер опозиційної політичної сили.

Також у власності Януковича опинилася квартира на 239,4 метри та два машиномісця по 20 квадратних метрів – хоча автомобілів ні в нього, ні в дружини за декларацією не немає.

У банку Янукович тримав 934 тисячі 135 гривень, а його дружина – 157 186 гривень.

Виходить, що за два роки лідер регіоналів десь непогано накопичив грошей – у декларації за підсумками 2006 року на його рахунку в банку лежало ледь 200 тисяч, а в дружини взагалі було порожньо.

На цьому можна було би ставити крапку – але...

Декларація №2

У неділю Янукович полетів на Афон по благословення до монахів, звідки він повернувся у понеділок ввечері. А вже у вівторок, 27 жовтня, він подав до Центрвиборчкому... другу декларацію.

Виявилося, що Янукович "згадав" найголовніше – що в минулому році він начебто продав усе своє майно, аби придбати будинок у "Межигір’ї". Саме таку легенду він озвучував, коли журналісти його допитувалися про підстави проживання в колишній резиденції уряду.

Так, 17 вересня Янукович зізнався журналістам, що заради купівлі маєтку в "Межигір’ї" йому довелося розпрощатися з нажитим майном. "Ціна для мене була дуже серйозна, тому я змушений був продати практично все, що мені належить і в Донецьку, і в Києві. У мене тут була квартира. Я все продав", - божився Янукович.

Нова декларація містила ті ж дані про нерухоме майно Януковича, що і стара, а відрізнялася вона тільки цифрами в другому розділі.

У документі з'явився дописаний від руки пункт "доход від продажу нерухомого майна" – і сума, отримана Януковичем: 2 мільйони 674 тисячі 910 гривень.

Крім того, значно більше грошей стало в розділі "матеріальна допомога" – замість смішних 34 тисяч, які були в декларації триденної давності, там з'явився цілий 1 мільйон 680 тисяч 57 гривень і 40 копійок.

Сама по собі матеріальна допомога в розмірі півтора мільйона виглядає абсурдно.

Однак юристи, до яких "Українська правда" звернулася по консультації, звернули увагу на те, що в діях Януковича могла бути логіка.

Так, свого часу Мінфін видав "Методичні комендації щодо заповнення держслужбовцями декларації про доходи".

За цими рекомендаціями, під визначення "Матеріальна допомога" може підпадати дуже багато – і подарунки, і благодійна допомога, і пожертвування, і безповоротна позика, і успадкована у власність квартира, земля, і навіть велика рогата худоба чи свині.

Але що саме такого згадав Янукович, в результаті чого розділ "матеріальна допомога" за три дні збільшився з 34 тисяч до 1,6 мільйона – незрозуміло.

У підсумку ж в новій декларації загальна сума сукупного доходу Януковича збільшилася до 4 мільйонів 857 тисяч гривень.

Пояснити ці метаморфози з декларацією "Українська правда" звернулася до Ганни Герман.

Однак речниця Януковича сказала, що їй взагалі не відомо про подання її шефом другої декларації. "Я про це нічого не знаю", - зізналася поінформована депутат.

Натомість відповідь "Українській правді" змогли дати джерела у Центрвиборчкомі.

"Справді, 27 жовтня ЦВК отримала від Віктора Януковича нову версію декларації та супровідного листа, де він повідомляв, що за власною ініціативою виправив неточності", - розповів співрозмовник "Української правди".

Джерело нагадало, що за законом про вибори президента, "помилки і неточності, виявлені в декларації, підлягають виправленню і не є підставою для відмови в реєстрації кандидата на пост президента України".

Після цього, як вимагає закон, декларація про доходи Януковича була відправлена на перевірку в податкову адміністрації. І в той же день, 27 жовтня, Центрвиборчком отримав від них відповідь, що між даними ДПАУ і відомостями, зазначеними в декларації, розбіжностей не виявлено.

А в середу Янукович уже отримав посвідчення кандидата в президенти. І тепер тільки залишилося з'ясувати дві речі.

Перше – що саме складала "матеріальна допомога" розміром 1,5 мільйона гривень, про яку раптом згадав лідер регіоналів.

Друге – що значили слова Януковича, що заради "Межигір’я" він продав фактично все, що у нього було в Києві та Донецьку.

За попередньою оприлюдненою декларацією, у Януковича в 2007 році була квартира на вулиці Січневого повстання в Києві площею 162 метри. Більше ні в нього, ні в дружини нічого не значилося.

Натомість у декларації, яка щойно стала надбанням гласності, у власності Януковича є квартира на Оболонській набережній в Києві площею 240 метрів та будинок в "Межигір’ї".

Навіть теоретично неможливо уявити, що все це було придбано в результаті продажу житла на Січневого повстання – виручених грошей ніколи би не вистачило. А і при цьому в п’ять разів ще збільшився банківський рахунок Януковича.

І весь цей час Янукович був депутатом та прем’єр-міністром, тобто комерційною діяльністю займатися він не міг.

Але це – не всі аномалії. "Українська правда" проаналізувала, як в часі змінювалися легальні доходи Янукович. На щастя, інтернет-архіви не горять – усі наведені нижче цифри взято з офіційних декларацій лідера Партії регіонів.

Як росли активи Віктора Януковича

Рік звітності

2001

2003

2005

2006

2008

Річний дохід, гривень

21 363

42 656

38 036

290 725

4 857 923

Площа квартири, м

106

144

140

162

239

Площа будинку, м

немає

немає

немає

немає

619

Автомобіль

немає

немає

немає

немає

немає

Площа гаражу, м

немає

22

22

22

40

Як відомо всій країні, у ці роки Янукович перебував на державній службі – за виключенням 2005 року, який в анкетах Януковича взагалі ніяк не вказаний. Зокрема, у його автобіографії, поданій до Центрвиборчкому, яка також потрапила в розпорядження "Української правди".

Автобіографія

На відміну від попередніх виборів президента, цього разу Віктор Янукович надав до ЦВК автобіографію в надрукованому вигляді. Таким чином він убезпечився від всіляких конфузів – адже саме у власноруч написаному тексті в 2004 році Янукович назвався "проффесором".

У автобіографії Янукович уник згадки про дві судимості – хоча в 2002 році, коли його обирали прем’єром, він цього факту не приховував.

Оскільки вироки відносно Януковича скасовані, а кримінальна справа про фальсифікацію судових постанов на цю тему була закрита, то тепер лідер президентських перегонів має повне право писати в автобіографії: "Не судимий".

З автобіографії Янукович також стало відомим, за якою спеціальністю в 2001 він закінчив Українську академію зовнішньої торгівлі. Виявилося, що 50-річний Янукович став тоді "магістром міжнародного права".

У його знаннях країна могла переконатися у вересні цього року, коли на конференції Ялтинська європейська стратегія Янукович публічно сконфузився, назвавши "Гельсінський заключний акт" – ключовий документ у міжнародної дипломатії! – "Стокгольмським договором".

Враховуючи завзяття, з яким Геннадій Москаль викриває бездипломників, у нього міг би з'явитися новий об’єкт для розслідування. Адже люди, які закінчували цю Академію в той же рік, що і Янукович, геть не пам’ятають такого студента.

Реклама:
Уважаемые читатели, просим соблюдать Правила комментирования
Главное на Украинской правде