Как разведчики торгуют кастрюлями

Вторник, 12 января 2010, 16:47

"Німці перебираються через Буг". У розвідці Державної прикордонної служби вірять, що саме вони повідомили про вторгнення вермахту у 41-ому. Якщо, не дай Боже, Україна знову буде атакована, першим про це має дізнатися це ж управління.

Воно підпорядковано напряму президенту із завданням збирати інформацію про ситуацію на кордонах та у прикордонних державах. Ще розвідники-прикордонники мають викривати злочинні угрупування, які діють біля кордонів і при потребі - добувати важливі документи в інших державах.

"Зберігає та продає товари фірми Amway - тобто зубну пасту, пральний порошок, парфуми, каструлі - безпосередньо на робочому місці, не гнушаючись своїм службовим становищем. Такі дії посадовця викликають сміх і подив серед підлеглих".

Це цитата з рапорту одного з працівників розвідки, який надав копію до бюро журналістських розслідувань "Свідомо". Рапорт адресований керівнику Державної прикордонної служби України Миколі Литвину - рідному брату спікера ВР.

Герой рапорту - полковник Олександр Кінько. Друга людина у прикордонній розвідці, перший заступник начальника управління. За свідченням особи, яка написала рапорт, Литвин призначив розслідування, але воно не виявило зловживань.

Готові поділитися з ним технологією. Щоб встановити зв'язок між його підлеглим-розвідником та продажем каструль - треба кілька разів клацнути мишкою.

Amway - це американська компанія, яка працює в усьому світі на засадах мережевого маркетингу. Продукція (парфумерія, побутова хімія, посуд тощо) розповсюджується серед друзів та знайомих. Вона недешева. Наприклад, пачка прального порошку коштує близько 200 гривень. Але виробник наполягає, що це ефективна інвестиція - порошок витрачається дуже економно.

(Коли ми збирали інформацію про Amway, ми натрапили на екс-працівника однієї з великих мереж київських кав'ярень, який повідомив - ця мережа централізовано купувала такий порошок для відбілювання посуду). Як і всі компанії такого типу, Amway пропонує побудову власного бізнесу. Чим довше та плідніше ви співпрацюєте, тим вищий прибуток ви отримуєте.

Щоб пропагувати це, Amway видає свій журнал. Він називається Amagram, а його електронні версії можна знайти в Інтернеті.

Натисніть на малюнок, щоб побачити документ повністю

У номері за вересень 2008 ми знайшли прізвище розвідника, якій має викрадати секрети інших країн. В

 журналі Amway полковник Кінько - випускник Вищої школи КДБ СРСР - фігурує як продавець, що дослужився до права отримати 12% знижку на продукцію компанії.В

казана у журналі Світлана Кінько - дружина Олександра Вікторовича. Також працює у прикордонній розвідці - у військовій частині 1470Р. Служить і живе у Харкові. Є старшим прапорщиком.

Ми отримали накладні на товар Amway, виписані на її ім'я:

Взагалі то розвідка прикордонної служби - це структура закрита, як і будь яка розвідка. Тут мають приховувати прізвища, обличчя, посади.

А ще, згідно закону про боротьбу з корупцією, військовослужбовцям заборонено займатися підприємницькою діяльністю. Стаття 8 цього ж закону передбачає, що порушення цієї заборони, "якщо воно не містить складу злочину, тягне за собою адміністративне стягнення у вигляді штрафу від п'ятнадцяти до двадцяти п'яти неоподаткованих мінімумів доходів громадян".

Кримінальна відповідальність за такі дії також передбачена, але вона вже залежить від суми завданої шкоди.

"Коробки з продукцією Amway стояли прямо в робочому кабінеті полковника Кінька. Він запрошував підлеглих, діставав каталоги з продукцією, нахвалював її, всіляко натякав, що її "добровільно" потрібно купити саме у нього", -  розповідає інший підлеглий Кинька.

Загалом журналісти "Свідомо" обговорили цю тему з чотирма співробітниками прикордонної розвідки. Вони стверджували, що продавцями Amway також є полковник Олександр Іващенко і майор В'ячеслав Сидоренко. Вони теж з центрального апарату прикордонної розвідки.

Прізвище полковника Іващенко, який керує цілим департаментом, є в журналі Amway за січень 2009-го року. Він - власник знижки у 9%.

Натисніть на малюнок, щоб побачити документ повністю

Працівники розвідувального органу розповідають історії, коли пан Кінько терміново викликав їх у кабінет (іноді знімаючи з робочих нарад), щоб показати новий каталог та запропонувати продукцію Amway.

Неодноразово, для закупки продукції із складу фірми, використовувалися службові машини та за товаром відправляли працівників розвідки.

"Після того, як були ці розслідування, хоч трохи ховатися стали - коробки з робочого кабінету вивезли, - стверджував один із співрозмовників. - Але все одно каталоги ходять по кабінетах, всі добровільно-примусово купують продукцію. Це ми служимо, а вони будують бізнес".

"Свідомо" відправило інформаційний запит в Адміністрацію Державної прикордонної служби з проханням прояснити ситуацію. Реакції наразі немає.

Тоді ми подзвонили полковники Кіньку. Він записав прізвище, місце роботи і на всі запитання повторював: "Я не є підприємцем. Вас хтось ввів в оману".

Треба розуміти - продаючи пасту та порошок, полковник Кінько та його колеги з розвідки у такий спосіб не крадуть гроші з бюджету, не покривають злочинців і особливо не зраджують державні інтереси. Вони просто є ілюстрацією стану українського війська та й держави загалом.

Анна Бабінець, бюро журналістських розслідувань "Свідомо", для УП

Реклама:
Уважаемые читатели, просим соблюдать Правила комментирования
Главное на Украинской правде