Юлия Тимошенко: синдром приобретенного проценто-дефицита

Среда, 20 января 2010, 12:02

У понеділок та вівторок, після першого туру виборів, все ще президент Віктор Ющенко не з'явився на робочому місці в секретаріаті президента.

Інший політик-банкір Сергій Тігіпко протягом цих двох днів встиг обговорити своє майбутнє і з Юлією Тимошенко, і з Віктором Януковичем.

Такі різні графіки у двох людей, які колись працювали в одному уряді та конкурували за симпатії Леоніда Кучми, ілюструють тренди їхніх політичних кар'єр.

Віктор Ющенко. 5,45%

Попри очевидність майбутньої поразки, Віктор Ющенко до останнього жив у вигаданому світі сподівань. Сподівання на диво всіляко підігрівали залишки його оточення в особі Ігоря Тарасюка та Віри Ульянченко, а також соціологія Національного інституту стратегічних досліджень.

Тому п'яте місце на виборах стало для Ющенка шоком, який змусив на два дні заховатися всередині себе.

Єдиний результат, яким Ющенко може гордитися, та який нагадує його тріумф п'ятирічної давнини, зафіксовано в Хоружівці, з якої Ющенко почав свій другий похід в президенти. Мала батьківщина не підвела - на виборчій дільниці в сільському клубі за нього проголосували 231 з 283 виборців.

Ці вибори стали для Ющенка боєм з власною тінню. Тінь виявилася більше за самого Ющенка в силу того, що його сонце сідало за небосхил.

1,3 мільйона голосів - ось його результат на цих виборах. Навіть у Києві за Ющенка проголосувало 3,78%, тобто 54 тисячі осіб. У кращі часи стільки приїжджало на його Майдан з Троєщини чи Оболоні.

 Докладно, із цифрами по кожному регіону, дивіться тут 

Два роки тому на дострокових парламентських виборах НУНС посів перше місце на Закарпатті, набравши 152 тисячі голосів. І зараз стало зрозуміло, скільки важить адмінресурс Балоги. Сьогодні Ющенко на Закарпатті п'ятий, у нього - лише 32 тисячі голосів.

Єдині регіони, де Ющенко посів друге місце - це три області Галичини:  Львівська (453 тисячі), Івано-Франківська (194 тисячі) і Тернопільська (170 тисяч).

Втішати Ющенка може одне - якщо конфліктність другого туру виборів досягне апогею, в нього з'явиться шанс затриматися при владі.

Сергій Тігіпко. 13,06%

За півроку він показав прогрес з 0% до 13%, за що цілком заслужено отримує епітет феномену виборів-2010.

Кампанія Тігіпка була проведена немов за підручником, а зростання його підтримки не встигали фіксувати соціологи, оскільки на момент оприлюднення даних його рейтинг був вже вище оголошених цифр. У підсумку, проти Тігіпка на цих виборах ніхто не боровся, не сприймаючи його серйозно, про що сьогодні багато хто шкодує.

По всій країні Тігіпко отримав 3,2 мільйони голосів. Але структура його поля оригінальна. Найбільше підтримки він здобув у індустріальних областях Східної України, традиційно орієнтованої на Росію, та... у Києві, який зазвичай дихає синхронно з Західною Україною.

Докладно, із цифрами по кожному регіону, дивіться тут  

Найбільше виборців проголосувало за Тігіпка на Дніпропетровщині, де він робив кар'єру комсомольця та банкіра і де познайомився з Олександром Турчиновим та Ігорем Коломойським.

Дніпропетровська область дала Тігіпку 412 тисяч голосів. Він тут став другим, випередивши Тимошенко на її батьківщині.

Харківська область, яка в пошуках свого лідера після смерті Євгена Кушнарьова, влила в загальний кошик Тігіпка 273 тисячі голосів.

Шестизначну підтримку Тігіпко також отримав у традиційному поясі Януковича. Одеська область - 245 тисяч за Тігіпка, Донецька - 176 тисяч, Запорізька - 178 тисяч, Луганська - 124 тисячі.

Він скрізь тут був другим після лідера донецьких.

Основний масив голосів Тігіпко набрав на сході, і це зайвий раз підтверджує слова одного з політтехнологів Тимошенко, вимовлені в ніч виборів: "Неможливо виборців Тігіпка агітувати "за Юлю" без самого Тігіпка".

Також друге місце Тігіпко посів у Києві - 271 тисяча голосів, майже 19%.

За інформацією "Української правди", нашоукраїнець Микола Мартиненко вже порадив дніпропетровському банкіру подумати над балотуванням у мери Києва. У середу Тігіпко підтвердив, що може позмагатися за цю посаду.

Крісло Черновецького активно включають у розподіл посад, хоча, за рішенням Конституційного суду, вибори мера та міської ради мають відбутися у столиці не 30 травня, як по всій Україні, а лише у 2012 році. Однак нові перегони у Києві можуть призначити за сценарієм 2008 року: слідча комісія Верховної Ради знайде зловживання з боку мера, а нардепи 226-ма голосами відправлять Черновецького на перевибори.

Після відходу Віктора Ющенка у великий політиці не залишиться людей, які би погодилися "кришувати" цього персонажа. Янукович, який в першому турі знову отримав по Києву свої традиційні 15%, зрозумів, що його союз з неадекватним градоначальником не призвів до жодного прогресу.

Частково успіх Тігіпка пояснюється і тим, що на цих виборах роль його технічного кандидата зіграв... Олександр Мороз. Соціалісти в областях південної України включилися в гру на боці банкіра. Тепер задум СПУ - створити блок з Тігіпком та проскочити на його плечах у парламент в разі оголошення дострокових виборів.

Арсеній Яценюк. 6,96%

На відміну від Тігіпка, електоральне ядро Яценюка, який набрав на виборах 1,7 мільйони голосів, мешкає глибше на захід. Єдина область, де він посів друге місце - це рідна Чернівецька. Тут Яценюка з його 83 тисячами голосів земляків обійшла лише Тимошенко.

 Докладно, із цифрами по кожному регіону, дивіться тут 

Серед регіонів-лідерів - Львівська область дала Яценюку 162 тисячі в загальний котел, тобто кожен десятий голос. Івано-Франківська область принесла 106 тисяч, Хмельницька - 85 тисяч. У Києві він отримав 124 тисячі.

Західноукраїнське коріння результату Яценюка - зайвий привід дорікнути йому за зміну виборчих гасел на користь нейтральних.

Він мав усі шанси задовольнити запит на молодого проєвропейського кандидата, але злякався тісняви на цьому електоральному полі, війни з Ющенком та його міфічного адмінресурсу.

Пішовши за виборцем на схід, Яценюк може похвалитися лише шестизначною підтримкою в Дніпропетровській області - 119 тисяч голосів.

Віктор Янукович. 35,32%

Порівняно з парламентськими виборами 2007 року, Янукович покращив свій результат. Тоді за Партію регіонів було 8 мільйонів виборців, а зараз за її лідера - 8 мільйонів 600 тисяч.

І цікаво, що отримані нові голоси Янукович здобув на території суперника. В базових областях він або покращив свій результат на смішні цифри, або взагалі його погіршив.

Докладно, із цифрами по кожному регіону, дивіться тут   

Так, в Луганській області за два роки Янукович здобув додатково аж 3 тисячі прихильників, в Дніпропетровській - втратив 25 тисяч голосів, у Запорізькій - також мінус 3 тисячі виборців.

Янукович переміг у вотчині Віктора Балоги на Закарпатті, але на фоні низької явки. Там лідер регіоналів вирвав у Тимошенко 20 тисяч голосів.

Зате кошти, які виділяються на кампанію Януковича в Києві, ідуть немов у чорну діру. Він знову, набравши 15,91%, не зміг подолати психологічний двадцятивідсотковий бар'єр.

Протягом двох років число прихильників регіоналів у столиці збільшилося з 205 тисяч до 227 тисяч. При тому цього разу основну роботу для Януковича в Києві зробила команда мера на чолі з його зятем В'ячеславом Супруненком.

Василь Горбаль, усунутий від керівництва, тріумфує. Треба довго шукати, щоб знайти, чим же допомогло Януковичу залучення в його виборчу кампанію Черновецького.

Якщо, звичайно, не рахувати за великий успіх те, що рейтинги Януковича тепер дихають у спину Тимошенко в психлікарні імені Павлова. На виборчий дільниці по вулиці Фрунзе, 103-а "за" Тимошенко проголосувало 102 особи, "за" Януковича - 72 з 300 виборців.

Також Янукович може похвалитися прогресом в завоюванні довіри виборців у Лук'янівському СІЗО. Показники Тимошенко і Януковича на дільниці в слідчому ізоляторі майже зрівнялися: за Тимошенко - 1 205 виборців, за Януковича - 916.

Тож за два роки лідер регіоналів удвічі покращив показник в найвідомішому СІЗО держави.

Юлія Тимошенко. 25,05%

Перший тур виборів завершився для Тимошенко втратою одного мільйона виборців порівняно з 2007 роком. Вона набрала менше в усіх областях України, окрім Чернігівської, Донецької та Луганської, де спостерігався незначний приріст.

 Докладно, із цифрами по кожному регіону, дивіться тут 

Крім того, Тимошенко на 57 тисяч голосів покращила свій результат в Криму та на 4 тисячі - в Севастополі. Однак в загальноукраїнському зрізі питома вага електорату міста російської слави є вкрай незначною.

Тому спроби БЮТ сподобатися промосковські налаштованим виборцям були неефективними: в "поясі Януковича" вона майже нічого не здобула, зате посіяла розчарування в серцях своїх відданих прихильників на заході України.

У Донецькій області Тимошенко здобула на 12 тисяч виборців більше, ніж в 2007 році. В Луганській області - на 19 тисяч більше.

Хоча, приміром, у Львівській області вона втратила 241 тисячу виборців.

Враховуючи кошти, кинуті Тимошенко на Донбас, відрядження туди Наталії Королівської, спроби залучити адмінресурс вугільних генералів та Володимира Бойка з Меткомбінату імені Ілліча, отриманий результат виглядає невтішно.

Радіти Тимошенко може з того, що вона беззаперечно перемогла в Єнакіївській виправній колонії, де відсидів свій другий термін її головний опонент Віктор Янукович. Там за Тимошенко проголосували 376 виборців з 870, за Януковича - 187 "зеків".

Хоча і це не оригінальний результат - в 2007 році Тимошенко вже перемагала в цьому виправному закладі.

Завал стався у Київській області, яку веде Богдан Губський. У 2006 році це був зразково-показовий БЮТівський регіон: тоді Тимошенко змогла сформувати одноосібну більшість в обласній раді.

Сьогодні настав час переконатися, у що конвертувалися чотири роки перебування цієї команди при владі. На виборах президента Київщина дала Тимошенко на 86 тисяч голосів менше, ніж на позачергових виборах 2007 року.

Аналогічна тенденція в Києві - втрати Тимошенко склали 120 тисяч голосів.

Перед другим туром

Голосування 17 січня стало холодним душем для Тимошенко. Розрив у 10,5% між нею та Януковичем в її штабі публічно пояснили фальсифікаціями, хоча жодних значних прикладів масових зловживань навести не змогли.

Юлії Тимошенко буде дуже проблематично здобути остаточну перемогу без відкритої підтримки Сергія Тігіпка.

Після переговорів з обома фіналістами, Тігіпко ще раз відмовився "передавати" свої голоси комусь із них. Але залишив собі простір для маневру, сказавши: якщо він побачить "якісь дії з боку самих кандидатів", то ситуація може змінитися.

Причина очевидна - навіть отримавши гарантії прем'єрства, без власної фракції у парламенті він стає іграшкою в руках нового президента.

Враховуючи, що новий прем'єр буде змушений іти на непопулярні кроки - скорочення бюджету, підвищення цін на газ для населення - Тігіпко розуміє, що може "згоріти", не долетівши до сонця.

Тому для зміцнення власного успіху Тігіпку потрібні дострокові вибори Верховної Ради, на які може погодитися тільки Янукович, але не Тимошенко.

З іншого боку, не все просто у стосунках Тігіпка з донецькими. Багато з них не можуть пробачити йому втечу зі штабу після початку помаранчевої революції. Крім того, у Тігіпка конфліктна історія стосунків з Рінатом Ахметовим та його партнером по проектам в нерухомості Леонідом Юрушевим, коли вони билися за контроль над Кременчуцьким сталеплавильним заводом.

Тому схоже, що до другого туру виборів Тігіпко зберігатиме нейтралітет та думатиме над своїм майбутнім.

Це означає, що Україна рухається до найгіршого з можливих фіналу "Тимошенко-Янукович" - перемоги одного кандидата над другим із мінімальною перевагою, 51% до 49%.

Незначний розрив дасть підстави переможеному не визнавати легітимності переможця, звинувачуючи у фальсифікаціях. І, за традицією, завершиться все це має закликом до своїх прихильників "захистити демократію" - з усіма очевидними наслідками.

Реклама:
Уважаемые читатели, просим соблюдать Правила комментирования
Главное на Украинской правде