Денежные мешки Николая Азарова

Пятница, 12 марта 2010, 20:03

Уряд Азарова – уряд контрастів. З одного боку, до нього потрапили люди, які починали продавцями, маркшейдерами, шахтарями, а з іншого – вони належать до найбагатших осіб України.

Доходи кількох членів нової владної команди вимірюються не просто мільйонами, а десятками мільйонів, а їхні маєтки - тисячами квадратних метрів.

При цьому найбагатший кандидат в президенти Сергій Тігіпко виявився лише другим багатієм в рейтингу уряду Азарова. Лідером тут став найближчий друг Ріната Ахметова і новий віце-прем'єр з Євро-2012. 

Борис Колесніков

У парламенті перед призначенням урядовців на посади були поширені їхні автобіографії. Факти, які там виявилися, пролили світло на походження багатьох впливових осіб.

Так, як з'ясувалося, свою кар’єру Борис Колесніков починав продавцем в донецьких магазинах, а в роки перебудови навіть попрацював столяром на металооброблювальному підприємстві. І тільки після трудових буднів на центральному колгоспному ринку Колесніков перейшов зі статусу прораба у статус гендиректора компанії "Юг", з якої і почалась його бізнес-кар'єра. 

Зараз власник шоколадного "Конті" входить до 50 найбагатших людей України.

Сукупний дохід новопризначеного віце-прем'єра з питань Євро-2012 в 2008 році склав 63 мільйони 830 тисяч 956 гривень. Це всемеро більше, ніж особистий дохід Ріната Ахметова за той же рік.

"Шоколадно-банківські" дивіденди, проценти та роялті Колеснікова склали 63 мільйони 587 тисяч 15 гривен, членів його родини – 1,8 мільйона.

Депутатська зарплата – досить мізерний внесок в доходи Колеснікова – склала 244 тисячі гривень.

Згідно з декларацією, у Колеснікова є земельна ділянка площею 5 гектарів, квартира площею 217 метрів та гараж на 30,6 квадратів. Водночас у членів родини Колеснікова є земельна ділянка площею 20 соток, будинок – на 541 метр і гараж на 20 метрів.

Колесніков прописаний у Донецьку, хоча його родина проживає у Москві, де навчається його син. Їздить Колесніков на статусних автівках Мерседес S-500 та Мерседес S-600 L.

На рахунках нового віце-прем'єра знаходиться дев'ятизначна цифр – 109 мільйонів гривень,  а у членів родини Колеснікова – 21,5 мільйон.

Слід відзначити, що Колесніков подав до парламенту декларацію за 2008 рік, але вже пообіцяв журналістам показати й свій фінансовий звіт за 2009, зауваживши, що він буде багатшим за весь "російський, український і молдавський уряди".

 
 
 
 
 
 
 
 

Сергій Тігіпко

Економічний віце-прем'єр у 2008 році Сергій Тігіпко заробив більше 20 мільйонів. Його біографія та джерела доходів детально аналізувалися під час виборів президента, де балотувався Тігіпко.

Чимало задекларованих грошей йому принесла банківська справа - 4 мільйони, але найбільше Тігіпко отримав від відчуження цінних паперів – 10 мільйонів 574 тисяч 326 гривень

На рахунках у банках Тігіпко має 4,5 мільйони гривень.

На відміну від Колеснікова, Тігіпко робив кар’єру не в торгівлі, а на комсомольській ниві. Але вже на початку 90-х очолив банк "Дніпро", а потім – "Приватбанк". З часом інтереси Тігіпка і "Привата" розійшлися, і він зробився консультантом Леоніда Кучми, який  і став батьком його подальшої політичної кар’єри.

У 2004 році Тігіпко був керівником штабу Віктора Януковича, із якого "зник" після другого туру. 5 років він відсиджувався в тіні і тихо вів банківський бізнес. І от тепер Тігіпко знову в звичному і традиційно не дуже приязному оточенні команди Януковича.   

Андрій Клюєв

Третє місце в рейтингу урядових багатіїв займає віце-прем’єр Андрій Клюєв. Кілька років тому в інтерв’ю "Українській правді" Клюєв так описав початок своєї кар’єри:

"Ще при СРСР я став кандидатом технічних наук. Після захисту дисертації якийсь час працював асистентом на кафедрі в ДПІ. Не було квартири, жив у флігелі. Дружина  не працювала – маленьке дитя на руках. Грошей не вистачало... Я керівникові сказав: "Буду, напевно, займатися бізнесом".

Я піднімався, як і багато хто в той час, із нуля. У мене до того моменту було 18 винаходів. Стосувалися вони технології кріплення підземних споруд. Організував їхнє впровадження. Потім налагодив власне виробництво, брав кредити. Потім побудував підшипниковий завод. Це – звичайна бізнес-історія...".

"Укрпідшипник" довгий час був ключовим підприємством братів Клюєвих.

В середині 90-х Клюєв-старший додав до бізнесового ще один шлях кар'єри – він пішов у місцеву владу.  Спочатку став заступником голови Донецької облради, а потім і губернатора. Саме там перетнулися шляхи Клюєва і нинішнього президента Януковича, який у той час був керівником Донецької області.

У 2004-му Клюєв був шефом тіньового штабу кандидата в президенти Януковича. У 2007 через нього йшло рекрутування депутатів у конституційну більшість, що завершилось плачевно для команди Януковича -  достроковими виборами і втратою влади. Це призвело до послаблення позицій Клюєва в Партії регіонів – його розжалували до звичайних заступників голови. Але зараз він повернув свій статус-кво 2002-2006 років. 

Призначення в уряд змусило Клюєва розсекретити свої доходи. Раніше він відмовляв журналістам на запити про оприлюднення своєї декларації.

Отже, у 2009 році Клюєв заробив 10 мільйонів 495 тисяч 853 гривні.

Йому належить земельна ділянка  площею понад 9 гектарів. Це обнесена гранітним муром частина лісу зі своїми футбольними полями, кортами і дорогами в селищі Рудики біля Конча-Заспи.

За декларацією, Клюєв володіє будинком площею 2 тисячі 310 квадратних метри (!), квартирою площею 31 метри та машиною Mercedes.

Його родині належить земельна ділянка площею 20 соток і квартира площею майже 300 метрів.

Також родині Клюєва належать дві автівки – спортивна Porsche Carrera та позашляхових Audi Q5.

Сума грошових коштів на рахунках у банках Клюєва становить 17 мільйонів 276 тисяч 915 гривень.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Валерій Хорошковський

Четвертим найбагатшим членом нової владної команди є Валерій Хорошковський, який став повноправним главою СБУ. Хоча він не входить до складу уряду, але за статусом належить до найвпливовіших осіб держави.

Хорошковський – це ще один взірець кар’єри хлопців епохи занепаду "совка". Мама Хорошковського була поважним вченим, але син спромігся закінчити лише середню школу. Після цього він пішов працювати учнем токаря, а потім – водієм до зоопарку. 

І лише після армії, у 89-му Хорошковський вступив на юрфак університету Шевченка.

Перший капітал, за словами самого Хорошковського, він заробив на торгівлі меблями, заснувавши фірму "Меркс". А в кінці 90-х, пробившись у помічники прем’єра Пустовойтенка, став і сам торувати дорогу в велику політику.

В Києві у Хорошковського не вийшло. До парламенту він потрапив лише через кримський округ. Політичне щастя було недовгим – вже у 2002 він зазнав краху на виборах разом з технологічним проектом Віктора Пінчука "Команда озимого покоління".

В 2002-му в уряді Віктора Януковича Хорошковський став міністром економіки. І пішов з нього на початку 2004-го через незгоду зі спробами інтегрувати Україну в ЄЕП. Цей спротив супроводжувався словами тодішнього лідера опозиції Віктора Ющенка "браво, Валерію!".

Протягом 2004-2005 років молодий політик засвітився в Росії на керівних посадах в холдингу "Євраз". Але зрештою він знову повернувся в Україну, де очолив наглядову раду каналу "Інтер". Партнером Хорошковського на телебаченні став олігарх Дмитро Фірташ.

Далі в статусі володаря "першої кнопки" країни Хорошковський потрапляє в на посаду заступника секретаря Радбезу, потім Юлія Тимошенко призначає його керівником митної служби, а звідти, після скандалу з експропріацією газу Дмитра Фірташа, Віктор Ющенко переводить його до СБУ на посаду першого заступника.

Ще один карколомний штрих - у 34 роки Хорошковський став доктором економічних наук!

Крім політичної кар’єри, Хорошковський має непогані фінансові статки.

Його сукупний дохід у 2009 році склав 5,8 мільйонів гривень. Левову їх частину становили дивіденди – 5,5 мільйона. Натомість заробітна плата заступника голови СБУ дала Хорошковському лише 201 тисячу гривень.

Ще 33 тисячі він отримав як матеріальну допомогу, а 20 тисяч – як страхове відшкодування. Крім того, новий голова СБУ не полінувався і вказав досить смішний дохід у 614 гривень, отриманий чи то від наукової діяльності, чи то як гонорар.

У власності Хорошковського 98 гектарів (!) землі. Ще 23 гектари має його родина. Але це не найколосальніше його володіння.

Площа будинку (або будинків) родини Хорошковських становлять астрономічні 9 806 квадратних метри. З декларації не зрозуміло, чи це один маєток, чи кілька. Але депутати в п’ятницю в Раді прикинули, що житло Хорошковсього дорівнює 200 двокімнатним квартирам. До речі, квартира родини нового голови СБУ теж чимала - понад тисячу метрів.

Крім того, у володінні родини Хорошковських цілий автопарк: два Porsche, три мерседеси, Maybach довжиною шість метрів і Bentley.

На рахунках Хорошковського лежить 45,5 мільйонів, а його родини – майже 280 мільйонів.         

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Тож, якщо в Миколи Азарова буде кепсько з фінансами, він може виводити країну з кризи, позичивши в своїх колег.

Реклама:
Уважаемые читатели, просим соблюдать Правила комментирования
Главное на Украинской правде